Loire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Loire
Loire
Loire i Orléans

Kart over Loire
Loire uthevet i blått

LandFrankrike Frankrike
Lengde1005,9[1] km 
Nedbørfelt117 356 km² 
Middelvannføring930 /s 
StartSentralmassivet ved Mont Gerbier-de-Jonc
  – Høyde1 408 moh.
  – Koord.44°50′18″N 4°13′33″Ø Cyan pog.svg
MunningBiscayabukta ved Saint-Nazaire
  – Høydemoh.
  – Koord.47°17′03″N 2°10′23″V Blue 000080 pog.svg

Se også Loire (departement).

Loire er den lengste av Frankrikes elver med en lengde på 1006 km og et nedbørfelt på 117 356 km². Dette tilsigsområdet utgjør mer enn en femtedel av Frankrike. Elven løper helt fra Massif central-området mot sør, så nordover og til slutt mot vest gjennom Vest-Frankrike. Loiredalen ble en del av verdensarvlisten til UNESCO 2. desember 2000.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet «Loire» kommer fra det latinske ordet Liger, som igjen er en transkripsjon av det galliske (keltiske) navnet på elven. Det galliske navnet på elven kommer av det galliske ordet liga, som betyr «silt, sediment, slam», og som har gitt det franske ordet lie (bunnfall i vin). Liga kommer av den urindoeuropeiske rota *legh-, som betyr «å ligge» (som òg er opphavet til dette norske ordet).

I fransk er adjektivet som kommer fra elven ligérien, som i le climat ligérien («klimaet i Loiredalen»). Klimaet i områdene langs elven blir regnet som det mest behagelige i Nord-Frankrike med varmere vintre og ikke alt for varme somre.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Loire har sitt utspring i de nordøstlige delene av Cevennene, og renner hovedsakelig nordover gjennom Roanne og Nevers til Orléans, og fra der vestover gjennom Tours til Biscayabukta og Atlanterhavet ved Nantes. Loire er 1005,9 km lang[1] og har et nedbørsfelt på 117 356 km.

Elven har til tider ført til alvorlige flommer. Flommene i 1856, 1866 og 1910 er eksempler på dette.

I motsetning til mange andre elver i Vest-Europa er det svært få demninger og sluser i Loire (Villeres-demningen som ble bygd i 1985 et par kilometer sør for Roanne, har spilt en nøkkelrolle i å hindre flom). På grunn av dette er Loire en svært populær elv for båtturer, der den renner gjennom de frodige landbruksområdene, og forbi kalksteinsklipper og eventyraktige slott.

Sideelver[rediger | rediger kilde]

Cher - en av sideelvene til Loire

Departement og byer[rediger | rediger kilde]

Loire ved Blois

Flere departement i Frankrike er kalt opp etter Loire. Loire renner gjennom følgende departement og byer:

Se også[rediger | rediger kilde]

Loire ved Saint-Nazaire

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Sandre Portail national d'accès aux référentiels sur l'eau | Fiche cours d'eau». services.sandre.eaufrance.fr. Besøkt 23. desember 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]