Hopp til innhold

NORAD sporer julenissen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
NORAD Tracks Santa
Nettstedwww.noradsanta.org (en)
Kommersielt?nei
Krever registreringnei
Tilgjengelige språkengelsk
Eier(e)North American Aerospace Defense Command

NORAD sporer julenissen (egentlig NORAD Tracks Santa) er et nettsted hvor den amerikansk-canadiske luftforsvars­kommandoen, North American Aerospace Defense Command (NORAD), tilsynelatende sporer julenissen på hans reise julaften. Nettstedet er en form for PR-program som startet som en tilfeldighet, og hvert år i over femti år har NORAD fortalt historier om hvordan deres avanserte sporingssystem slik som Distant Early Warning Line (DEW Line) har oppdaget og sporet julenissen fra han forlater Nordpolen og til han leverer pakkene.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1955 ble det kjørt en reklamekampanje for et Sears-kjøpesenter i Colorado Springs, hvor barn ble oppfordret til å ringe julenissen på et spesielt telefonnummer. På grunn av en trykkfeil så var nummeret direktelinjen til operasjonssjefen ved Continental Air Defence (CONAD). Oberst Harry Shoup fikk første oppringing til julenissen på julaften 1955 – det var en seks år gammel gutt som leste opp sine julegaveønsker. Shoup syntes ikke oppringingen var morsom, men etter at han hadde spurt moren til neste oppringer hva som foregikk så fikk han forklaringen. Han ga deretter staben beskjed om å oppgi julenissens posisjon til alle barn som ringte inn.[1][2][3]

Tre år senere ble regjeringene i USA og Canada enige om å slå sammen deres respektive nasjonale luftforsvar og opprette NORAD, samtidig som tradisjonen fortsatte.[2] Nå ringer både større mediekanaler inn i tillegg til barn for å spørre om hvor Julenissen er til enhver tid. NORAD støtter seg på frivillige for å gjøre det mulig å spore julenissen. Mange ansatte ved Cheyenne Mountain og Peterson Air Force Base tilbringer deler av julaften sammen med familie og venner ved NORADs «Santa Tracking Operations Center» for å svare på telefoner og oppgi julenissens eksakte posisjon til tusenvis av innringere.[4] Rundt 800 tjenestemenn og deres familier går skift for å drive tjenesten fra klokken to på natten (MST) den 24. desember til klokken to på natten første juledag.[4]

I 1997 ble den kanadiske majoren Jamie Robertson øverste ansvarshavende for denne tjenesten. Major Robertson utvidet tilbudet og fikk opprettet en kanal på Internett for å vise julenissens posisjon «i sanntid». Samtidig har private firmaer sponset nettjenesten slik at den er globalt tilgjengelig. I 2004 fikk NORAD mer enn 35 000 e-poster, 55 000 telefonoppringinger og 912 millioner treff på nettstedet fra 181 land. I 2005 var mer enn 500 frivillige med på å svare på telefoner. I 2006 ble en halv million telefonoppringninger og over 12 500 e-poster mottatt.[2] Antall treff på nettstedet er nå over en milliard.

Den oppdiktede historien har skiftet sammen med den politiske bakgrunnen; under den kalde krigen ble sporingsdata og kommandoer gitt via radiokommunikasjon, kun Nord-Amerika ble omtalt og julenissens ankomst ble bekjentgjort med kommentarer som «avskjæringsjager på vingene for å skyte ned inntrenger».[5][6] Først i siste øyeblikk ville så piloten oppdage hvem han «forsøkte å skyte ned».[7] Tjenesten var i 2006 lagt opp som et nettsted hvor det ble vist hvordan julenissen kom inn mot Newfoundland i Canada, mens en skvadron av CF-18 Hornet fra det kanadiske luftforsvaret møtte ham og fløy i æresformasjon sammen med ham for å lose ham gjennom Air Defense Identification Zones (ADIZ) i Canada.

Julen 2005 var den femtiende gangen NORAD drev «Santa Tracking» på julaften. Det påfølgende året startet tjenesten å bruke animerte kart slik at de kunne vise nissens posisjon fortløpende. I 2007 startet de å bruke Google Earth for å spore nissen i et 3D-kart. Kartet ble oppdatert hvert femte minutt.

Teknologi[rediger | rediger kilde]

Sporingen av julenissen starter med NORADs radarsystem som kalles «North Warning System». Dette er en kraftfullt radarsystem som består av 47 installasjoner som strekker seg ut langs med den nordre grensen til Nord-Amerika. Det er viktig for NORAD å sjekke radarene grundig for å finne indikasjoner på når julenissen forlater Nordpolen på julaften.

Når radarene viser at nissen har tatt av, så brukes det andre systemet for sporing, de samme satellittene som brukes for å gi advarsler om mulige rakettutskytninger med kurs for Nord-Amerika. Disse satellittene er i geostasjonære baner (det er en kul måte å si at satellittene alltid står over et fast punkt på jorden) 35 350 kilometer over jorden. Disse satellittene har infrarøde sensorer, slik at de kan registrere varmestråling. Når en rakett er avfyrt, så blir det avgitt en enorm mengde varme, og denne er tilstrekkelig for at satellittene kan registrere oppskytningen. Rudolf sin nese gir en infrarød signatur på lik linje med en rakett, og satellittene kan detektere den sterkt lysende røde nesen nær sagt uten problemer. Med så mange års erfaring, så har NORAD blitt svært gode i å spore fly på vei til Nord-Amerika, detektere globale rakettoppskytninger og å følge nissens reise på grunn av Rudolfs røde nese.

Det tredje systemet som tas i bruk er «Santa cam», «julenissekameraer». Dette systemet ble tatt i bruk i 1998, samme år som «Santa Tracking» ble tilgjengelig på Internett. NORADs Santa cams er ultrakule høyteknologiske digitale høyhastighetskameraer som er satt ut på forvalgte steder rundt om på kloden. NORAD bruker disse kameraene kun en eneste gang i løpet av året, på selveste juleaften. Disse kameraene fanger bilder av nissen og reinsdyrene på deres reise verden rundt. NORAD publiserer fortløpende bildene på sitt nettsted for at mennesker jorden rundt kan ta del i bildene. Julenissekameraene tar både stillbilder og film av nissen.

Det fjerde systemet som brukes er NORADs jetjagere. Kanadiske NORAD-jagerflypiloter som flyr CF-18 tar av fra Newfoundland for å avskjære og ønske velkommen nissen til Nord-Amerika. Senere vil andre CF-18 jagerflypiloter overta eskorteringen fra andre steder i Canada. I USA vil amerikanske NORAD jagerflypiloter i enten F-15 eller F-16 få gleden av å fly med nissen og hans reinsdyr Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen og Rudolf. Rundt regnet et dusin NORAD-jagere i Canada og USA er utstyrt med «Santa cams».

Endringer i tjenesten[rediger | rediger kilde]

Nettstedet blir oppdatert hver time for å vise en animert nisse som flyr over en eller flere storbyer i tidssonen hvor det er midnatt. Ved å klikke på nissen kanman se videoer med kommentarer fra en NORAD-ansatt, og i noen tilfeller er det har også kjente personer lest inn kommentarer. I 2005 og 2006 ble kommentarene for sekvensen over London lest av Jonathan Ross, og i 2004 ble kommentarene lest av Ringo Starr fra Beatles.

Reiselogg (eksempler)[rediger | rediger kilde]

2007[rediger | rediger kilde]

 1. Startet fra Nordpolen
 2. Besøkte Auckland, New Zealand
 3. Passerte over Operahuset i Sydney mens han gjorde en runde i Australia
 4. Fløy over Fuji-fjellet, Japan, hvoretter han forlot stedet med en hastighet tilsvarende ett hundre ganger hastigheten til Shinkansen som passerte i nærheten
 5. Fløy over Den kinesiske mur og videre til Sibir.
 6. Gjennomførte den rundturens kaldeste etappe over Himalaya i Nepal
 7. Svevde over Taj Mahal i India
 8. Steg til 386 kilometers høyde for å besøke Den internasjonale romstasjonen.
 9. Besøkte Bagdad, Irak, og de amerikanske styrkene der.
 10. Fløy over Moskva for å se på turistmålene
 11. Svevde over Kairo, Egypt
 12. Passerte over Colosseum i Roma, Italia
 13. Besøkte barn i Neuschwanstein, Tyskland
 14. Bremset ned ved Eiffeltårnet i Paris, Frankrike
 15. Besøkte London, Storbritannia
 16. Avsluttet Europa-besøket og fløy over Azorene
 17. Kretset rundt Kristusstatuen i Rio de Janeiro, Brasil
 18. Fløy over inka-byen Machu Picchu i Peru
 19. Passerte romfergen ved Cape Canaveral i Florida, USA
 20. Kretset rundt Frihetsgudinnen i New York
 21. Fløy gjennom Gateway Arch i St. Louis, Missouri
 22. Fløy over NORADs koordineringssenter i Cheyenne Mountain, nær Colorado Springs, Colorado
 23. Slakket ned farten over Reindeer Lake i Saskatchewan, Canada der to av sledens trekkdyr, Donner og Blitzen, har slektninger
 24. Kretset rundt landemerket Space Needle i Seattle, USA
 25. Avsluttet rundturen på Hawaii

2006[rediger | rediger kilde]

 1. Tok av fra Nordpolen og fløy sørøver langs datolinjen
 2. Besøkte Auckland, Picton og Cloudy BayNew Zealand
 3. Fløy over Operahuset i Sydney idet han kom inn over Australia
 4. Passerte Fuji-fjellet i Japan, og et Shinkansen høyhastighetstog
 5. Fløy langs Den kinesiske muren og videre til Sibir
 6. Fløy over Himalaya i Nepal)
 7. Fløy forbi Taj Mahal i India
 8. Klatret til 385 kilometers høyde for å besøke Den internasjonale romstasjonen
 9. Beundret løkkuplene i Kreml i Moskva
 10. Fløy over pyramidene og Sfinksen i Egypt og satte kursen mot Kairo
 11. Gjorde unna Italia med besøk av Colosseum i Roma, det skjeve tårn i Pisa, og kanalene i Venezia
 12. Satte kursen nordover, og fløy over kongeslottene i Bayern og fortsatte videre inn i Tyskland
 13. Kretset rundt Eiffeltårnet i Paris
 14. Forlot Nord-Afrika og Kanariøyene og fløy til London (kommentert av Jonathan Ross fra BBC)
 15. Hadde et møte med en amerikansk ubåt av Ohio-klassen midt i Atlanterhavet
 16. Fløy over Kristusstatuen og inn over Rio de Janeiro i Brasil
 17. Besøkte inka-byen Machu Picchu i Peru
 18. Kom inn i amerikansk luftrom og fløy nordover langs kysten av Florida, forbi John F. Kennedy Space Center
 19. Leveranser i New York City mens Frihetsgudinnen og Central Park blir beundret, før han fortsetter inn i Canada over Quebec
 20. Fløy gjennom Gateway Arch i St. Louis
 21. Pause i Manitoba ved Reindeer Lake
 22. Fløy over NORADs koordineringssenter i Cheyenne Mountain før han fortsatte til Alberta og Saskatchewan i Canada
 23. Kretset rundt Seattles Space Needle og fortsatte til California
 24. Avsluttet rundturen på Hawaii

De fleste videosnuttene og kommentarene fra 2007 er de samme som i 2006 og 2005. Tidligere års rundturer har også brukt stort sett samme videosnutter, men med forskjellige kommentarer.

2004[rediger | rediger kilde]

 1. Tok av fra Nordpolen
 2. Besøkte Auckland, Picton, og Cloudy Bay på New Zealand
 3. Besøkte Sydney i Australia
 4. Fløy over Japan
 5. Besøkte Den kinesiske muren
 6. Fløy over Himalaya
 7. Besøkte India og Taj Mahal
 8. Besøkte Persiagulfen
 9. Besøkte Russland
 10. Besøkte Egypt og Den internasjonale romstasjonen
 11. Besøkte Hellas
 12. Besøkte Colosseum
 13. Besøkte Eiffeltårnet i Paris
 14. Tidligere Beatles-medlem Ringo Starr kommenterte julenissens besøk i Storbritannia
 15. Fløy over Atlanterhavet
 16. Fløy forbi Kristusstatuen i Rio de Janeiro, Brasil
 17. Besøkte Canada før han dro sørover
 18. Leverte julegaver i Maine, USA
 19. Besøkte New York
 20. Besøkte St. Louis
 21. Besøkte Manitoba i Canada
 22. Besøkte Colorado Springs
 23. Besøkte Seattle
 24. Avsluttet rundturen på Hawaii

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Why We Track Santa» (engelsk). noradsanta.org. 23. desember 2007. Arkivert fra originalen 24. desember 2011. Besøkt 23. desember 2007. 
 2. ^ a b c «North American Aerospace Defense Command - NORAD Tracks Santa» (engelsk). NORAD. Arkivert fra originalen 24. desember 2009. Besøkt 25. januar 2008. 
 3. ^ «North American Aerospace Defense Command - North American Aerospace Defense Command’s Santa Web site going live». NORAD. 16. november 2006. Arkivert fra originalen 6. september 2007. Besøkt 25. januar 2008. 
 4. ^ a b «"NORAD Tracks Santa" operations center relocates to Peterson AFB» (engelsk). NORAD Public Affairs. 5. desember 2006. Arkivert fra originalen 6. mars 2008. Besøkt 25. januar 2008. 
 5. ^ North American Air Defense Command. S. Claus files an Unusual Flight Plan. . 2008-09-29. URL:http://conelrad.com/media/norad_1.ram Arkivert 31. oktober 2008 hos Wayback Machine.. Accessed: 2008-09-29. (Archived by WebCite® at)
 6. ^ North American Air Defense Command. Early Warning Radars Acquire Track. . 2008-09-29. URL:http://conelrad.com/media/norad_2.ram Arkivert 31. oktober 2008 hos Wayback Machine.. Accessed: 2008-09-29. (Archived by WebCite® at)
 7. ^ North American Air Defense Command. NORAD Pilots confirm Santa Vehicle. . 2008-09-29. URL:http://conelrad.com/media/norad_3.ram Arkivert 31. oktober 2008 hos Wayback Machine.. Accessed: 2008-09-29. (Archived by WebCite® at)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata