Kransekake

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kransekake
Kransekakeringer

Kransekake eller tårnkake er en kake laget av mandler, melis og eggehvite, og er først og fremst en norsk og dansk tradisjon. Den serveres ofte ved høytider og høytidelige anledninger som jul, barnedåp, konfirmasjoner og brylluper, og gjerne også på bursdager.

En tradisjon i bryllup er at bruden og brudgommen setter fingrene på hver sin side av den øverste ringen og løfter; hvor mange ringer som blir med den øverste er en spådom om hvor mange barn de skal få.

Tilberedning[rediger | rediger kilde]

Kransekaka lages ved å steke ringer i ulike størrelser i spesielle kransekakeformer. Ringene stables i pyramideform og festes sammen og pyntes med melis, smellbonboner og eventuelt små flagg. På toppen kan det for eksempel settes en figur som passer for anledningen.

Kransekakestenger[rediger | rediger kilde]

Kransekakestenger er en variant av kransekake, som ofte tillages som småkaker, for eksempel til julebaksten. Samme deigen benyttes, men i stedet for å trille ut ringer og steke i kransekakeformer, blir deigen formet i fingertykke porsjonsbiter som er 5–8 cm lange. De stekte kransekakestengene pyntes gjerne med striper av melisglasur slik som den vanlige kransekaken. Enkelte har andre vaner, som for eksempel å dyppe en del av kaken i smeltet sjokolade.

Overflødighetshorn[rediger | rediger kilde]

Overflødighetshornet lages av den samme massen som kransekaken, og er også en berømt dansk og norsk festkake. Kaken fylles ofte med sjokolade og godteri. Historisk er overflødighetshornet sett på et symbol på fruktbarhet og overflod. Det blir sagt at tradisjonen stammer fra Kreta og går tilbake flere tusen år.[1]

Verdens høyeste kransekake[rediger | rediger kilde]

I juni 2006 lagde Arne Rafdal og hans bakerkollegaer verdens største kransekake. Kaken målte 13,17 meter fra bunn til topp. Oppdraget ble gitt av matvarekjeden Coop i forbindelse med deres 100-årsjubileum.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kransekakens historie». odense-marcipan.no. Arkivert fra originalen 18. juni 2013. Besøkt 17. desember 2012. 
  2. ^ «Verdens høyeste kake». nrk.no. 28. juni 2006. Besøkt 17. desember 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Foodlogo2.svg KokebokaWikibøker: Kransekake – oppskrift