Hopp til innhold

Newfoundland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen er om den canadiske øya Newfoundland. For provinsen som tidligere het Newfoundland, se Newfoundland og Labrador.
Newfoundland
Newfoundland
Geografi
Areal 111 390 km²
Høyeste punktThe Cabox (814 moh)
Administrasjon
LandCanadas flagg Canada
ProvinsNewfoundland og Labrador
Største bosetningSt. John's (100 646 innb.)
Demografi
Befolkning479 105 (2006)
Befolkningstetthet4,3 innb./km²
Posisjon
Kart
Newfoundland
49°N 56°V

Newfoundland (fransk: Terre-Neuve, irsk: Talamh an Éisc, latin: Terra Nova) er ei øy på østkysten av Canada. Øya er den tettest befolkede del av provinsen Newfoundland og Labrador. Newfoundland har et flateinnhold på 111 390 km² og er dermed verdens sekstende største øy.

Newfoundland er adskilt fra Labrador av Belle Isle-stredet og fra Cape Breton Island av Cabot-stredet. Provinshovedstaden St. John's befinner seg på den sydøstlige spissen av Newfoundland.

Historie[rediger | rediger kilde]

Rekonstruert langhusL'Anse aux Meadows

Newfoundland ble navngitt av den portugisiske oppdageren João Vaz Corte-Real i 1497 og er dermed det eldste navnet i Nord-Amerika.

I 1960 oppdaget den norske arkeologen Anne Stine Ingstad en gammel vikingboplass ved L'Anse aux Meadows på den nordlige delen av øya. Dette er det eneste arkeologiske beviset på europeisk kontakt med Nord-Amerika i før-colombiansk tid. L'Anse aux Meadows ble av Helge Ingstad i 1960 identifisert som stedet hvor Leiv Eirikson i år 1000 gikk i land og kalte for Vinland.

Nyere analyser av sagaene og det arkeologiske og palaeoøkologiske materialet viser imidlertid at ruinene i L'Anse aux Meadows er restene etter en viking-base på veien til og fra Vinland, som derfor må ha ligget lenger sør.[1] Det er blant annet funnet en type valnøtter ved L'Anse aux Meadows som aldri har vokst der, og som i dag har sin nordgrense i New Brunswick. New Brunswick er også nordgrensen for ville druer, noe som kan ha gitt opphav til navnet Vinland.[1]

Newfoundland har hatt innvandring fra flere europeiske land, spesielt fiskere fra Irland og Frankrike, som søkte hit på grunn av det rike fisket på Newfoundlandsbankene sør og øst for øya. Her foregikk lenge store torskefiskerier som leverte råstoff til en stor produksjon av klippfisk. Newfoundland var lenge en viktig konkurrent til Norge i klippfiskmarkedet.

Språk[rediger | rediger kilde]

Newfoundland har en egen dialekt av engelsk kjent som Newfoundland-engelsk.

Shoal Bay på Avalon-halvøya
Newfoundlands største by, St. John's

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «L'Anse aux Meadows National Historic Site of Canada». Parks Canada. 24. april 2009. Besøkt 14. mars 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]