Juleøl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En flaske av det meksikanske juleølet Noche Buena

Juleøl er øl, oftest mørkt og alkoholsterkt, som blir solgt ved juletider, og er en tradisjon som strekker seg mer enn 1500 år tilbake i tid.

Norge[rediger | rediger kilde]

Brygging av øl til jul er i Norge en tradisjon som strekker seg tilbake til vikingtiden. Det har til tider vært påbudt for alle større gårdsbruk å brygge juleøl og dele med naboene. Straffen kunne være så streng som å miste gården, og bli landsforvist[1]. Maten var mindre viktig og det het derfor tidligere å «drikke jul» i betydninga «feire jul» jfr. Haraldskvedet. I de siste hundre årene er imidlertid tradisjonen med hjemme- og gårdsbrygging i stor grad blitt overtatt av kommersielle bryggerier. Det tradisjonelle juleølet fra bryggeriene var et sterkøl med alkoholstyrke som eksportøl og bokkøl, dvs fra 4,75 % og høyere. Juleøl ble solgt av alle butikker som hadde bevilling til salg av øl i klasse III. Sterkøl distribueres nå av Vinmonopolet.

I 1993 ble sterkøl forbudt solgt fra butikk, og bryggeriene lanserte da en ny klasse juleøl med 4,7 % alkoholstyrke for butikksalg.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Historiske fakta om juleølet». ol-akademiet.no. Arkivert fra originalen 29. november 2011. Besøkt 18. desember 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]