Julemarked

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Julemarked i Jena, Tyskland

Julemarked, også kjent som Christkindlmarkt, Christkindlesmarkt, Christkindlmarket, og Weihnachtsmarkt, er et gatemarked i tilknytning til julefeiringen i advent, hovedsakelig de fire ukene forut for julaften. Disse markedene oppsto i Tyskland og Østerrike, men blir nå holdt i mange andre land.

Historie[rediger | rediger kilde]

Julemarkedenes historie strekker seg tilbake til senmiddelalderen i de tysktalende delene av Europa. Markedet i Dresden er et av de eldste og ble holdt første gang i 1434. Det tiltrekker seg mellom 1.5 og 2 millioner besøkende hvert år og har over 60 markedsboder.[1] Bautzen-julemarkedet er enda eldre og er nevnt i arkiver allerede tilbake i 1384.[2] Wiens «Desembermarket» var en slags forløper for julemarkedet og daterer seg tilbake til 1294.[trenger referanse] I mange byer i Tyskland og Østerrike starter gjerne markeringen av advent med åpningen av julemarkedet eller «Weihnachtsmarkt». I Syd-Tyskland og Østerrike kalles det noen ganger «Christkind(e)l(s)markt» på tysk, noe som helt bokstavelig betyr «Jesusbarnets marked». Markedet går som regel av stabelen fra byens torv og de tilstøtende fortau. Det blir solgt mat, drikke og andre sesongbetonte varer fra åpne boder og det er tradisjonell sang og dans. Enkelte steder er det tradisjon for at tilskuerne hilser markedet velkommen på åpningsdagen med «Christkind», eller Jesusbarnet, som spilles av et barn fra lokalmiljøet.

Attraksjoner og markedsboder[rediger | rediger kilde]

Stollen
Chicago, USA
Sibiu, Romania

Populære attraksjoner på markedet inkluderer gjerne julekrybbe, Zwetschgamännla (figurer laget av dekorerte tørkede plommer), Nussknacker ( håndskårne nøtteknekkere), Gebrannte Mandeln (brente, ristede mandler), tradisjonelle julekaker slik som Lebkuchen og Magenbrot (begge en form for myke pepperkaker), Christstollen (eller Stollen), en kake med tørket frukt og gjerne strødd med melis utenpå, Bratwurst, og for mange selve høydepunktet på markedet; Glühwein, varm gløgg (med eller uten en dråpe brandy), eller Eierpunsch, eggpunsj (en eggbasert varm drikk med alkohol). Begge deler hjelper til med å holde kulda ute. Mange andre varer kan finnes på julemarkedet, slik som leker, bøker, juletrepynt og ornamenter.

Julemarkeder rundt i verden[rediger | rediger kilde]

Berømte julemarkeder blir blant annet holdt i de tyske byene Erfurt, Lübeck, Nürnberg, Dresden (Dresdner Striezelmarkt), Stuttgart og Augsburg. Strasbourg Frankrike har hatt julemarked - Christkindelsmärik - rundt katedralen i byen siden 1570[3] Julemarkeder er tradisjon i Alsace (et område i Frankrike med sterk tysk innflytelse) og de fleste byene i området har sine egne lokale markeder. Store julemarkeder går av stabelen blant annet i Leeds og Birmingham, England. Det finnes også julemarkeder i Romania, og tyske immigranter har tatt med seg tradisjonen til USA.

Julemarkeder i Norge[rediger | rediger kilde]

Det arrangeres over 200 julemarkeder i Norge.[4] Julemarkedet i Trondheim ble arrangert første gang i 2003 og foregår på Torvet og i Kongens gate.[5] Julemarkedet i Trondheim var i 2016 med på Daily Telegraphs liste over de beste julemarkedene i Europa.[6] Julemarkedet i Oslo ble arrangert første gang i 2007 på Rådhusplassen, deretter i Spikersuppa i årene 2012–2014 og fra 2015 på Youngstorget.[7] Julemarkedet på Røros ble arrangert første gang i 2010 og avholdes andre helg i advent.[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Schiller, M. (2007). 573 Striezelmarkt in Dresden. Besøkt 8.juli 2007, fra http://www.striezel-markt.de/
  2. ^ 623. Bautzen Christmas market, fra http://www.weihnachtsmarkt-deutschland.de/weihnachtsmarkt-bautzen.html
  3. ^ Noël à Strasbourg. Noël à Strasbourg. besøkt 8.juli 2007, fra «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 17. august 2007. Besøkt 19. juli 2007. 
  4. ^ «Mer enn 200 julemarkeder du kan besøke i år». klikk. Besøkt 22. desember 2016. 
  5. ^ Kilnes, Camilla (25. august 2016). «Julemarkedet i Trondheim blir anbefalt i britisk avis». adressa.no. Besøkt 22. desember 2016. 
  6. ^ «16 of the best Christmas markets in Europe». The Telegraph. Besøkt 22. desember 2016. 
  7. ^ «Oslo Julemarked». Oslo Julemarked. Arkivert fra originalen 6. januar 2017. Besøkt 22. desember 2016. 
  8. ^ «Julemarked Røros». Julemarked Røros. Arkivert fra originalen 23. desember 2016. Besøkt 22. desember 2016. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]