Hopp til innhold

John F. Kennedy Space Center

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
John F. Kennedy Space Center
Monteringsbygningen VAB (midt i bildet) med oppskytingsrampene 39A (høyre) og 39B i bakgrunnen
LandUSAs flagg USA
Grunnlagt1. juli 1959
Oppkalt etterJohn F. Kennedy
Høyde o.h.3 meter
Nettsidewww.nasa.gov/centers/kennedy/home/index.html
Kart
John F. Kennedy Space Center
28°35′07″N 80°39′03″V

Merritt Island og Kennedy Space Center (i hvitt).

John F. Kennedy Space Center (KSC) er et amerikansk romfartsanlegg tilhørende National Aeronautics and Space Administration (NASA) på Merritt Island i Florida. Det var herfra Apollo 11 ble skutt opp 16. juli 1969. Anlegget har to oppskytingsramper (39A og 39B) som har vært brukt både i Apollo-programmet, romfergeprogrammet og i Artemis-programmet. Oppskytingskomplekset er en integrert del av Exploration Ground Systems som er en komponent av NASAs måne-program Artemis.

Anlegget har et areal på 567 km² og sysselsetter rundt 17 000 mennesker. Da store deler av området er avstengt for allmennheten er det en plass der mange ulike ville dyr, blant annet alligatorer får leve i fred. En liten del av området er tilgjengelig for besøkende. Der er det utstillinger, IMAX-kino, restauranter og lignende.

Infrastruktur[rediger | rediger kilde]

På området står den 160 meter høye monteringsbygningen (VAB - Vehicle Assembly Building) der bæreraketter og romfartøyer blir sammenmontert og klargjort til oppskyting. Monteringsbygningen er siden 1999 oppført på National Register of Historic Places[1] (som noenlunde tilsvarer verneverdig status i Norge). Kennedy Space Center har mobile oppskytingsplattformer som blir fraktet av store spesialkjøretøyer som beveger seg på larveføtter langs preparerte veier til oppskytingsrampene. I tillegg finnes det jernbanespor inne på romsenterets område som har forbindelse til USAs sivile jernbanenett (for leveranser av utstyr, komponeneter og drivstoff). For eksempel ble segmentene til faststoff-rakettene til Artemis-programmet produsert av eksterne leverandører, og de ble levert via NASAs jernbane.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]