Manitoba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Manitoba

Flagg

Våpen

LandCanadas flagg Canada
Ligger vedHudsonbukta
Grunnlagt15. juli 1870
Oppkalt etterLake Manitoba Narrows
HovedstadWinnipeg
PostnummerR
Areal647 797 km²[1]
Befolkning1 342 153[2] (2021)
Bef.tetthet2,07 innb./km²
SpråkHutterite German, plautdietsch, Western Ojibwa, Northwestern Ojibwa, Oji-Cree, Myr-cree-språket, fransk, Chipewyan Rediger på Wikidata
Nettsidewww.gov.mb.ca/
Kart
Manitoba
55°N 97°V

Manitoba er en provins i Canada, med Winnipeg som hovedstad.

Manitoba ble skilt ut fra Nordvestterritoriene og offisielt anerkjent som provins av de føderale myndigheter 16. juli 1870 som Canadas femte provins. Slik ble Manitoba etablert som den første provinsen med utgangspunkt i de såkalte «Territories». Den er den østligste av de tre prærieprovinsene, de to andre er Alberta og Saskatchewan.

Manitoba ligger mellom provinsene Ontario i øst og Saskatchewan i vest, og i sør grenser Manitoba til delstatene Nord-Dakota og Minnesota i USA.

Hovedstaden Winnipeg er også den største byen med halvparten av provinsens innbyggere.

Natur[rediger | rediger kilde]

Størstedelen av Manitoba består av grunnfjellsplatå med barskog, som går over i tundra i nord. Området dreneres av elvene Nelson og Churchill, som renner ut i Hudson Bay. Det høyeste punktet er Baldy Mountain som stiger 832 meter over havet, og ligger nær grensen til Saskatchewan. Den sørlig delen av Manitoba er flat og fruktbar. Klimaet er kontinentalt med varme somrer og svært kalde vintrer.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Den etniske sammensetningen er variert. Etterkommere av skotsk-irske emigranter, tyskere, skandinaver, ukrainere og franskmenn er blant de viktigste etniske gruppene. I nord bor det indianere og inuiter. Omkring 75% av befolkningen bor i byer. Den største byen er hovedstaden Winnipeg.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Den sørlige delen av Manitoba hører til de beste jordbruksmarkedene i Canada, med dyrking av blant annet hvete, havre, bygg og poteter.[trenger referanse] Winnipeg er et av verdens ledende kornmarkeder. Husdyrholdet er betydelig, men mindre enn i naboprovinsene. Industrien er den dominerende næringsgrenen og sysselsetter cirka 53 000 personer, mest innenfor næringsmiddel og transportmiddel. Dernest kommer gruvedrift (nikkel, sink, gull og sølv.)

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]