Manitoba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Manitoba
Manitoba

Flagg

Våpen

Manitobas flagg

Kart over Manitoba

LandCanada Canada
StatusProvins
Grunnlagt15. juli 1870
HovedstadWinnipeg
TidssoneUTC-6
Areal647 797 km²
Befolkning1 232 654 (2010 anslag)
Bef.tetthet1,9 innb./km²
Språkplautdietsch, fransk
NettsideNettside

Manitoba
55°N 97°V

Manitoba er en provins i Canada. Hovedstaden er Winnipeg og provinsen har 1 162 800 innbyggere (2003).

Manitoba ble skilt ut fra Nordvestterritoriene og offisielt anerkjent som provins av de føderale myndigheter 16. juli 1870 som Canadas femte provins. Slik ble Manitoba etablert som den første provinsen med utgangspunkt i de såkalte «Territories». Den er den østligste av de tre prærieprovinsene, de to andre er Alberta og Saskatchewan.

Manitoba ligger mellom provinsene Ontario i øst og Saskatchewan i vest, og i sør grenser Manitoba til delstatene Nord-Dakota og Minnesota i USA.

Hovedstaden Winnipeg er også den største byen med halvparten av provinsens innbyggere.

Natur[rediger | rediger kilde]

Størstedelen av Manitoba består av grunnfjellsplatå med barskog, som går over i tundra i nord. Området dreneres av elvene Nelson og Churchill, som renner ut i Hudson Bay. Det høyeste punktet er Baldy Mountain som stiger 832 meter over havet, og ligger nær grensen til Saskatchewan. Den sørlig delen av Manitoba er flat og fruktbar. Klimaet er kontinentalt med varme somrer og svært kalde vintrer.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Den etniske sammensetningen er variert. Etterkommere av skotsk-irske emigranter, tyskere, skandinaver, ukrainere og franskmenn er blant de viktigste etniske gruppene. I nord bor det indianere og inuiter. Omkring 75% av befolkningen bor i byer. Den største byen er hovedstaden Winnipeg.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Den sørlige delen av Manitoba hører til de beste jordbruksmarkedene i Canada, med dyrking av blant annet hvete, havre, bygg og poteter. Winnipeg er et av verdens ledende kornmarkeder. Husdyrholdet er betydelig, men mindre enn i naboprovinsene. Industrien er den dominerende næringsgrenen og sysselsetter cirka 53 000 personer, mest innenfor næringsmiddel og transportmiddel. Dernest kommer gruvedrift (nikkel, sink, gull og sølv.)

canadastubbDenne canadarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.