Julebrus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Julebrus er en samlebetegnelse for ulike typer norsk brus som tradisjonelt blir solgt i tida rundt jul, men som i dag er i handelen fra oktober til januar. Julebrus er stort sett rød eller mer brunlig, men kommer også i grønn og gul. I Telemark er julebrusen oransje, og markedsføres som "grumsete".[1]

Sørlandet og på Hamar og andre midtre og nordlige deler av Østlandet (Oppland og Hedmark), i Trondheim og sørlige deler av Nord-Norge, er julebrusen brun og smaker litt som champagnebrus. I sørlige deler av Østlandet samt Vestlandet og i deler av Nord-Norge er julebrusen stort sett rød og smaker litt som eventyrbrus som er den mest vanlige røde brusen resten av året.

Julemust[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Julemust

I svensk tradisjon er en tilsvarende leskedrikk ved juletider også en søt brustype, i Sverige kalt julmust. Drikken skiller seg fra julebrus hovedsakelig ved bruken av maltekstrakt og humle. Ingrediensene kommer av at must historisk ble utviklet som et alkoholfritt alternativ til øl.

Roma Mineralvannfabrikk i Lillestrøm er den eneste norske produsenten av julemust.

Ulike typer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «(+) Falsk alarm – det blir grumsete julebrus i år også!». www.ta.no (norsk). 1. oktober 2018. Besøkt 29. desember 2019. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]