Julebrus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et glass med svensk julmust

Julebrus er en samlebetegnelse for ulike typer norsk brus som tradisjonelt blir solgt i tida rundt jul, men som på 2000-tallet er i handelen fra oktober til januar.

Julebrus er stort sett rød eller mer brunlig, men kommer også i grønn og gul. I Telemark skiller man mellom to typer julebrus: «klar» og «grumset». Den grumsete julebrusen er oransje og opak, mens den klare julebrusen er rødere og transparent.[1][2][3]

Sørlandet og på Hamar og andre midtre og nordlige deler av Østlandet (Oppland og Hedmark), i Trondheim og sørlige deler av Nord-Norge, er julebrusen brun og smaker litt som champagnebrus. I sørlige deler av Østlandet samt Vestlandet og i deler av Nord-Norge er julebrusen stort sett rød og smaker som eventyrbrus som er den mest vanlige røde brusen resten av året.

Julemust[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Julemust

I svensk tradisjon er en tilsvarende leskedrikk ved juletider også en søt brustype, i Sverige kalt julmust. Drikken skiller seg fra julebrus hovedsakelig ved bruken av maltekstrakt og humle. Ingrediensene kommer av at must historisk ble utviklet som et alkoholfritt alternativ til øl.

Roma Mineralvannfabrikk i Lillestrøm er den eneste norske produsenten av julemust.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Enestående brustilbud! (---) Julebrus klar og grumset (---) (Annonse for Herkules stormarked i Skien)». Sandefjords Blad. 6. desember 1984. s. 1. 
  2. ^ Johansen, Per Boseth (1. oktober 2018). «Falsk alarm – det blir grumsete julebrus i år også!»Betalt abonnement kreves. Telemarksavisa (norsk). Besøkt 29. desember 2019. 
  3. ^ Berge, Grete Ingebjørg (2. desember 2015). «Kun tre vet om hemmeligheten bak Trio julebrus». NRK (norsk). Besøkt 2. mai 2021. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]