Hopp til innhold

Nøtteknekker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Funksjonell og moderne nøtteknekker

En nøtteknekker er et redskap som brukes til å knekke eller knuse skallet på nøtter med.

Den funksjonelle nøtteknekkeren[rediger | rediger kilde]

Nøtteknekkeren har en mangeårig historie bak seg. Den eldste kjente nøtteknekkeren av metall er datert til det tredje eller fjerde århundre før Kristus. Denne nøtteknekkeren er utstilt på et museum i Taranto i Italia.

Nøtteknekkere av jern og messing har eksistert siden henholdsvis 1300-tallet og 14-1500-tallet i Europa. Spesielt i England utviklet man mange forskjellige nøtteknekkere i messing. Det finnes typer av mange slags patenter, nøtteknekkere som bruker en hammer-løsning, skruestikke-patenter og de vanlige som benytter seg av vektstangprinsipper, enten de har kopling i enden av nøtteknekkeren (som på bildet) eller litt inne på nøtteknekkeren (som en tang).

Den dekorative nøtteknekkeren[rediger | rediger kilde]

Nøtteknekker av tre
Et utvalg av dekorerte nøtteknekkere

Tre er et materiale som særlig har blitt benyttet til nøtteknekkere i Frankrike og i de tysktalende landene i Europa. De første man kjenner til daterer seg til 14-1500-tallet. Svært ofte ble slike nøtteknekkere pent utskåret og dekorert, som personer, gjerne som militære offiserer, konger, riddere eller liknende med fargerike uniformer. En spak i ryggen åpner munnen på nøtteknekkeren, nøtta legges inn, og knekkes ved å klemme spaken tilbake, altså ikke veldig funksjonelt. Denne nøtteknekkeren ble da også mest brukt til dekorasjon, særlig i forbindelse med julen. Disse nøtteknekkerne fikk forøvrig en viss rolle i Pjotr Tsjajkovskijs ballett basert på E. T. A. Hoffmanns eventyr «Nøtteknekkeren».

Produksjon av slike nøtteknekkere – likesom utskjæring av religiøse figurer og julekrybber – utviklet seg som en håndverkstradisjon og hjemmeindustri i de skogkledde landområdene i Tyskland. De mest kjente og etterspurte nøtteknekkerne kom fra Sonnenberg i Thüringen (også kjent for dukkemakere / marionetter), fra Bayern, eller fra byer i fjellområdet Erzgebirge. Ofte var denne dukkeproduksjonen hovedinntektskilde for folk som levde der. Idag tjener produksjonen fortsatt som en turistattraksjon.

Nøtteknekkerne fra Steinbach ble veldig populære i USA også, og ble tema i "Bavarian village" i Leavenworth, Washington, som også innbefatter et nøtteknekkermuseum. Her vises også nøtteknekkere av porselen, sølv, og messing.

Nøtteknekkere laget av kjente navn som Junghanel, Klaus Mertens, Karl, Olaf Kolbe, Petersen, Christian Ulbricht, og spesielt Steinbachs nøtteknekkere har blitt etterspurte samleobjekter.

I oktober 2008 utga United States Postal Service (USPS) for første gang fire frimerker med nøtteknekkere.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]