Pepperkake

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nystekte pepperkaker. Figurene blir skåret ut av deigen med egne pepperkakeformer før de steikes.
Et pepperkakehus er bygd opp av plater av stekt pepperkakedeig. Delene er limt sammen med smeltet sukker og dekorert med melis, godteri og annet.

Pepperkake er en type kjeks som lages i forbindelse med juletider. Vanlige ingredienser er hvetemel, sukker, margarin (eller smør), sirup (eller honning), natron (eller hjortetakksalt), og krydderne kanel, nellik, ingefær og kardemomme. Det er ikke noe fast krav at deigen skal inneholde pepper selv om det er dette krydderet som har gitt kjeksen navn.

Deigen, som oftest får en mørk kulør (spesielt ved bruk av mørk sirup), kjevles i tynne leiver som ikke bør ha en utkjevlet tykkelse på mer enn et par millimeter. Deigen deles så opp ved å presse små figurformer inn i den. Kjeksen stekes så på smurt plate i stekeovn til den er blitt sprø og en tanke brunere i fremtoningen. Kjeksen nytes som tilbehør til kaffe eller et glass brus eller melk.

Pepperkakehus[rediger | rediger kilde]

En annen måte å bruke pepperkaker på er å bygge modellhus av pepperkakebiter som er spesielt tilpasset dette, slik som på bildet. Deigen må kjevles litt tykkere enn til tynne pepperkaker, gjerne 4-8 mm før steking. Med pynt og bindemiddel av andre spiselige søtsaker kan slike pepperkakehus være til pynt helt til de eventuelt blir knust og spist.

I Bergen bygges verdens største «pepperkakeby» hvert år i desember. Denne er plassert midt på Torgallmenningen. Den er laget av familier, og ofte og institusjoner som leverer miniatyrer av pepperkakehus og bygninger til «byen». Byen hadde tidligere lokaler i femte etasje på Galleriet.

Verdens største pepperkakehus ble laget i Minnesota, USA, og kunne måle 3,9 meter langt, 10,8 meter bredt og 18,3 meter høyt. Rekorden ble gjort 22. november 2006, og over 1700 personer hjalp til på prosjektet.[1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Foodlogo2.svg KokebokaWikibøker: Pepperkaker – oppskrift


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Largest gingerbread house». guinnessworldrecords.com. Besøkt 19. desember 2012.