Julemerke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Julemerker er brevmerker (også kalt cinderellamerker.[1]) som plasseres på brev og andre postforsendelser i forbindelse med julen. Merkene er ikke frimerker som brukes til frankering, men brukes for å samle inn penger til og å øke bevissthet om veldedige formål. De har blitt spesielt assosiert med lungesykdommer som tuberkulose og barnevern.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Dansk julemerke fra 1904

I begynnelsen av 1900-tallet var tuberkulose en sykdom som var fryktet og dens skadelige virkninger på barn virket spesielt grusom. I 1903[2] utviklet den danske posttjenestemannen (senere postmester) Einar Holbøll[3] ideen med å legge til et ekstra veldedig merke på posten med julehilsner. Innsamlede penger kunne brukes til å hjelpe tuberkulosesyke barn. Planen ble godkjent av postsjefen og den danske kongen Christian IX.

I 1904 ble verdens første julemerke utgitt, som bar likhet med den danske dronning Louise og ordet julen. Over 4 million ble solgt i det første året til en pris av 2 øre per merke.

I løpet av de seks første årene ble nok midler samlet inn til å bygge «Julemærke-sanatoriet» i Juelsminde[3] ved Kolding. Det åpnet i 1911. Samme år ble sanatoriet overført Nationalforeningen til Tuberkulosens Bekæmpelse, da det ble sett på som sløsing å ha to organisasjoner arbeidende for det samme mål.

Julemærkefonden bestemte seg for å sette alle fremtidige midler inn i bygging og drift av rekonvalesenthjem for barn.

Norske julemerker[rediger | rediger kilde]

De første norske julemerkene ble utgitt i 1906[4] av Norske Kvinders Sanitetsforening, som fikk godkjenning for dette på departementsnivå.[5]

Departementet har samtykket i, at et velgjorenhedsmerke, som Norske Kvinders Sanitetsforening vil utgive, kan paakleabes - foruden breve, korsbaand og pakker - ogsaa ind til udgangen af juni 1908 paa brevkort til indlandet, naar det skeer paa en saadan maade, at aftryk af post-stempler eller tjenestelige bemerknnger ikke derved utydeliggjores, samt i, saadanne merker efter nearmere overenskomst mellom foreningen og bestyrerne af postanstalterne holdestilsalgs paa postanstalterne mod en godtgjorelse til vedkommende postfunktionear af 10 pct. af deres veardi. Efter searskilt aftale med den svenske og den danske poststyrelse kan merker ogsaa kleabes paa brevkort til Sverige og Danmark.

Poststyrelsens sirkulær # 48, 1906

Europeiske julemerker[rediger | rediger kilde]

Like etter at Danmark utga sitt første julemerke, fulgte Sverige og Island etter. Julemerkene sprette seg videre i Norden og er fortsatt populære. Julemerker har også blitt utgitt av Grønland, Finland, Dansk Vestindia, Jomfruøyene, Estland og Færøyene.

Julemerker i USA[rediger | rediger kilde]

Julemerker ble introdusert i Amerikas forente stater i 1907 av Emily Bissell etter at hun leste om det danske programmet i en artikkel av danskfødte Jacob Riis, en muckraker-journalist og fotograf. Bissell håpet å samle inn penger til et sanatorium ved Brandywine Creek i Delaware.

Initiativet vokste i 1908 til å bli et nasjonalt program drevet av National Association for the Study and Prevention of Tuberculosis (NASPT) og Amerikanske røde kors. Merkene ble solgt i postkontorene, opprinnelig i Delaware, for 1 cent hver. Netto innsamlede midler ble delt likt mellom de to organisasjonene. Per 1920 hadde Røde Kors trukket seg fra avtalen og salget ble utført alene av NASPT, da kjent som National Tuberculosis Association (NTA). Forskjellige salgsfremmende ordninger ble forsøkt: I 1954 vant den lille byen Saranac Lake i delstaten New York (hjemstedet til Adirondack Cottage Sanitarium) en nasjonal konkurranse om å selge julemerker. Belønningen var å være vertskap for verdenspremieren for Paul Newmans film The Silver Chalice. Rolleinnehaverne deltok i en parade under byens årlige «winter carnival».

Etter andre verdenskrig, med utviklingen av antibiotisk streptomycin, ble tuberkulose en helbredbar sykdom, dog det to årtier før sykdommen kunne regnes som under kontroll i utviklede land. For å gjenspeile det utvidete omfanget av organisasjonens mål, ble navnet endret til National Tuberculosis and Respiratory Disease Association i slutten av 1960-årene. NTRDA ble til American Lung Association i 1973, selv om julemerkene i 1974 fortsatte å vise NTRDA inskripsjonen i arkenes marg.

I dag selges julemerker til inntekt for American Lung Association og andre lungerelaterte formål. Tuberkulose er på vikende front, men har i den senere tid økt noe i utbredelse. Tuberkulose er fortsatt er fortsatt en av de mest utbredte infeksjonssykdommene i verden.

Julemerker i Canada[rediger | rediger kilde]

I 1908 kom julemerkene til Canada. Interesserte personer i Toronto og Hamilton startet julemerkekampanjer for å bygge og støtte sanatorier, som tuberkulosesykehus ble kalt på den tiden.

Gamle Toronto Globe støttet dem raskt. Tidlig i desember begynte Globe å trykke en daglig forsideartikkel med nyheter fra kampanjen. Kolonnen var omkranset av «holly» slik at leserne enkelt skulle få øye på den.

En av artiklene fortalte om hvordan skolebarn fra 58 skoler i Toronto hadde solgt 10 000 julemerker. En annen utgave annonserte at ute på prærien hadde en ny avis ved navn Regina Leader skrevet at deres ansatte ville selge julemerker og sende pengene til sanatoriet som var under bygging ved Muskoka.

Fra Saint John i New Brunswick skrev pastoren G. A. Moore og informerte at han og andre frivillige ville selge 8 500 julemerker og sende midlene til Toronto for sanatoriet.

Det første året samlet Toronto-kampanjen inn 6 114,25 canadisk dollar og innbyggerne i Hamilton ga 1 244,40 canadiske dollar. År etter år forsøkte andre byer i Canada med julemerkekampanjer, ikke kun som et middel for å samle inn midler, men for å skape oppmerksomhet om at tuberkulose kunne kontrolleres.

Endelig i 1927 ble det enighet om at julemerkekampanjer var den offisielle metoden for tuberkuloseorganisasjoner for å appellere om midler fra folket. Et nasjonalt julemerke ble etablert.

Julemerkekampanjene har hatt en viktig rolle i offentlig helse.

I begynnelsen ble innsamlede midler brukt til nye og sterkt påkrevde sanatorier. Når disse var etablert ble julemerkemidler benyttet for å hindre spredning av tuberkulose. Julemerkene har betalt for millioner av kanadieres lungerøntgen og tuberkulosetester. Som et resultat er tusener av tuberkulosetilfeller oppdaget før sykdommen spredde seg til andre.

Julemerkene symboliserer grasrotstøtte fra kanadiere som hjalp til å vinne kampen mot tuberkulose.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mackay, James. Philatelic Terms Illustrated, 4. utgave, Stanley Gibbons, London, 2003, s. 25. ISBN 0-85259-557-3
  2. ^ «Christmas seal». Visit Nord-Jylland. Besøkt 31. desember 2011. [død lenke]
  3. ^ a b «Julemærkets historie». Julemærkefonden. Arkivert fra originalen 9. desember 2013. Besøkt 31. desember 2011. 
  4. ^ «Katalog over Norske julemerker 1906-2006». Mynt & Seddel nettbutikk. Arkivert fra originalen 4. mars 2013. Besøkt 28. desember 2011. 
  5. ^ «The use of Xmas seals on post in Norway». Arkivert fra originalen 7. september 2008. Besøkt 28. desember 2011. 
  6. ^ Association, Lung. «History: Support Christmas Seals». Canadian Lung Association. Arkivert fra originalen 15. november 2011. Besøkt 13. oktober 2011.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 4. april 2012. Besøkt 31. desember 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]