Belsnickel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Belsnickel er en skikkelse fra tyske førjulstradisjoner. Bildet viser en privatperson i USA utkledt til Belsnickel med gavesekk til de lydige barna og risekvist til de ulydige. Pisken blir ikke lenger brukt der skikken lever videre, men er fortsatt en del av utstyret.

Belsnickel, også kalt Belschnickel, Belznickle, Belznickel, Pelznikel og Pelznickel (pelzen betyr «pryle»,[1] mens Nickel er kjæleform av Sankt Nikolaus på samme måte som Nisse) eller Pelzmärtel,[1] også kalt Pelzemärtel, Pelzermärtel, Pelzamärdl og Pelzmartin (Märtel er kallenavn på Sankt Morten, Martin av Tours), er navn på en oppdiktet skikkelse som opptrer som tradisjonell gaveutdeler i førjulstida i henholdsvis regionen Pfalz i den sørvestre delen av Tyskland langs Rhinen, Saarland og Odenwald-området i Baden-Württemberg og i regionen Franken.

Belsnickel og Pelzmärtel blir tradisjonelt framstilt som en gammel mann, gjerne kledt i pels. Han kommer med gavesekken til barna på Nikolaustag (nilsmesse) 6. desember eller på Martinstag (martinsdag eller mortsensmesse) 11. november. De lydige og snille har tradisjonelt fått nøtter og frukt, mens uskikkelige barn har fått smake kjeppen.

Skikken med Belsnickel er også blitt videreført blant barnefamilier i Pennsylvania Dutch-miljøet i USA, det vil si blant etterommere av tyske immigranter i deler av landet. Der er Belsnickel en skummel figur som legger kullbiter i julestrømpene til barna dersom de ikke har vært snille.

Belsnickel er i slekt med andre juleskikkelser som er gaveutdelere og hjelpere til Sankt Nikolaus i europeisk folklore, for eksempel Knecht Ruprecht i Nord-Tyskland, djevelbukken Krampus i Østerrike og «negerslaven» Zwarte Piet i Nederland.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Knecht Ruprecht, gaveutdeler og hjelper til Sankt Nikolaus i nordtysk tradisjon
  • Zwarte Piet, «negerslave» som følger Sankt Nikolaus og er gaveutdeler på nilsmesseaften i nederlandsk tradisjon
  • Krampus, pelskledt djevelfigur som føler Sankt Nikolaus og straffer slemme barn i østerriksk tradisjon
  • Le Père Fouettard, «Fader Pisk» som føler Sankt Nikolaus og straffer slemme barn i fransk tradisjon
  • La Befana, gammel kone som er gaveutdeler 5. januar i italiensk tradisjon
  • Julenissen, mann med hvitt skjegg og rød drakt som opptrer som gaveutdeler i jula, fra tysk tradisjon og vestlig populærkultur
  • Sinterklaas, Sankt Nikolaus og julenisse i nederlandsk tradisjon

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Kort om Pälzmärtel (på tysk)». Arkivert fra originalen 2. mars 2019. Besøkt 1. mars 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]