Hopp til innhold

Krumkake

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Krumkake
OpprinnelseNorge
Kongeriket Nederlandene
Hovedingrediensermel

Videoklipp: Steking av krumkaker.

Krumkake er tradisjonell norsk julemat, som dessert gjerne servert med multer eller multekrem.

Krumkaken er den eldste julebaksten vi kjenner til. Opprinnelig var den en påskekake, brukt som nattverd for jødene under den julianske kalenderen, men da vi begynte å bruke den gregorianske kalenderen ble krumkaken en julekake.[1]

Navnet kommer av at man krummer kakene til en konisk form, som et kremmerhus.[2] Krumkaker stekes i egne krumkakejern som ligner noe på vaffeljern. Krumkakene blir i motsetning til vafler bare ca. 1,5 mm tykke.[3] Det eldste krumkakejernet stammer fra 1500-tallet.[1]

Når kakene er nystekte og varme er de myke og kan formes. Da kan de formes med et «krumkakehorn», rulles rundt skaftet på en tresleiv eller legges over bunnen av et glass slik at de blir formet som en skål.[4][5] Kakene kan serveres tørre, men blir gjerne fylt med krem, bær eller syltetøy. De kan også fyllest med iskrem, og minner om kjeksen som blir brukt til å selge slik is i.

Krumkaker blir spist i Norge og i norske utvandrermiljø, som blant norskamerikanerer i den amerikanske Midtvesten. Det finnes også lignende krumkaker i tysk kultur.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Lystad, Malin Sveinsdotter Landrø (7. desember 2016). «Sju slag til jul – stem på din favoritt». NRK. Besøkt 20. desember 2021. 
  2. ^ bakemagi. «kremmerhus». bakemagi (engelsk). Besøkt 3. desember 2022. 
  3. ^ «Krumkaker til jul». www.sollia.net. 29. november 2014. Besøkt 3. desember 2022. 
  4. ^ AS, TV 2 (12. desember 2019). «Slik lager du perfekte krumkaker og strull». TV 2 (norsk). Besøkt 20. desember 2021. 
  5. ^ «Krumkaken nordmenns julefavoritt!». www.aftenposten.no. Besøkt 20. desember 2021. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

KokebokaWikibøker: Krumkaker – oppskrift