Julegave

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Juletre i et tysk hjem med julegaver pakket i gavepapir under.

En julegave, eller julepresang, er en gave som gis i forbindelse med jul.[1] I vestlige land er det vanlig at familiemedlemmer, nære slektninger og venner gir hverandre slike gaver, særlig fra voksne til barn.

Julegaver kan være små og store, billige og dyre, selvlagde eller ferdigkjøpte. Det kan for eksempel være leketøy, spill, sportsartikler, klær eller penger til barn, nyttegjenstander, elektronikk, pynteting, bøker, plater og gavekort til de voksne. «Alternative julegaver» kan være vennetjenester, opplevelser, egenproduserte gjenstander eller pengestøtte til veldedige formål. Julegaver kan også være firmagaver, venninnegaver og liknende.

Julegavehandelen i desember er årets store salgsperiode for mange forretninger.

Julegavene pakkes inn i fargerikt julegavepapir, merkes med navnelapper og fordeles før julaften. Pakkene åpnes vanligvis hjemme, i Skandinavia som regel under familiefesten på julaften, i Storbritannia og USA første juledag. I norske småbarnsfamilier blir mange av gavene delt ut av en utkledd julenisse som kommer med dem i sekken sin. Ellers er det vanlig å samle julegavene i en haug under juletreet og åpne dem når familien er samlet.

Norge[rediger | rediger kilde]

De eldste norske referansene til «julegaver» er knyttet til Eirik jarls hoff på 1000-tallet. Ifølge sagaen ga han gaver til sine menn på åttende juledag, altså nyttårsdagen. I begynnelsen var nyttårsgavene noe som ble utvekslet fra herre til tjener, og det var fortsatt utpå midten av 1600-tallet vanlig å dele ut nyttårsgaver. Først på 1800-tallet ble det vanlig med julegaver.[2]

Humanitære gaver[rediger | rediger kilde]

I 2006 begynte Kirkens Nødhjelp kampanjen «Gi en geit».[3] Via nettbutikken deres kunne man gi et beløp, en symbolsk gave, slik at organisasjonen kunne kjøpe en geit eller andre nødvendige dyr eller varer til folk i den tredje verden. Dette gavekonseptet ble meget godt mottatt blant nordmenn, og flere humanitære organisasjoner har senere endret sin juleinnsamling fra ren pengeinnsamling til å gi folk muligheter til å kjøpe symbolske gaver som rent vann og skolegang. De innsamlede midlene går, som tidligere, til dem organisasjonene prioriterer å hjelpe.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ julegave; naob.no
  2. ^ «Julegavetradisjoner i Norge». Arkivert fra originalen 19. oktober 2017. Besøkt 18. oktober 2017. 
  3. ^ a b «10 år med alternative julegaver». Kirkens Nødhjelp (norsk). Besøkt 5. desember 2020.