Fuji-san

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fuji-san (富士山)
Fuji-san (富士山)
Soloppgang på Fuji.
Høyde: 3 776 moh.
Region: Chūbu
Land: Japan Japan
Førstebestigning: 663
Vulkantype: Stratovulkan
Siste utbrudd: 1708
Fuji-san, sett fra Kawaibashi ved Tokaido. Sølvtrykk ved Kusakabe Kimbei mellom 1880-1899.

Fuji-san, Fuji-fjellet eller bare Fuji, (富士山) også kjent som Fujiyama er det høyeste fjellet i Japan. Det måler 3 776 meter. Hele fjellet er en stor vulkan som har hatt flere utbrudd.

Fuji er midtpunktet i nasjonalparken Fuji-Hakone-Izu. På nordsiden av fjellet ligger de fem innsjøene Yamanaka, Kawaguchi, Sai, Shoji og Motosu. Fuji er et velkjent symbol for Japan, og er også et populært turistmål som ofte blir brukt som fotomotiv for postkort. Fjellet har vært et yndet kunstnerisk motiv og har også blitt tilbedt som hellig i shintoismen. Hele fjellet er også en stor vulkan og har hatt flere utbrudd, men med meget lav risiko for utbrudd. Det siste utbruddet skjedde i 1708.

Navn[rediger | rediger kilde]

Kanji-tegnene for Fujifjellet, 富 og 士, betyr «rikdom» og «noen med høy status», men disse regner man med er ateji, tegn som ble valgt i senere tid ettersom de ligner på uttalen av navnet på fjellet. Navnet «Fuji» har uklart opphav, og det har vært foreslått flere etymologier opp gjennom årene, som «rikdom», «udødelig», «uten like» eller «rett som en risplante». Ettersom det siste tegnet 山 kan leses som «yama» har man i Vesten utviklet en tradisjon med å kalla fjellet Fujiyama, men dette er ikke korrekt på japansk.

Sagn[rediger | rediger kilde]

Fujifjellet er en regelmessig vulkan som er synlig i en vid omkrets, og har vært avbildet og lovprist i japansk kunst og litteratur opp gjennom årene. «36 bilder av Fujifjellet» og «Hundre bilder av Fujifjellet» av Hokusai er best kjent. Fjellet opptrer også i ei rekke dikt.

Man mener at en ukjent munk var første mann på toppen av fjellet i 663. Toppen av fjellet ble regnet som hellig, og var et forbudt område for kvinner fram til Meiji-perioden. Den første kjente utlendingen på toppen var sir Rutherford Alcock i 1860.[1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sir Rutherford Alcock». Early Foreign Visitors to Shizuoka (engelsk). 28. juli 2012. Besøkt 4. august 2017.