Adventskalender

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Adventskalender i St. Petrikirche i Lübeck i Tyskland under et julemarked i november 2011. Kirken er tilsluttet Evangelische Kirche in Deutschland (EKD), et fellesskap av lutherske, reformerte og unierte kirker.

Adventskalender (også kjent som julekalender) er en kalender som brukes til å telle ned de 24 dagene fra 1. desember til julaften. Kalenderen trenger ikke å samsvare nøyaktig med adventstida i kirkeåret, som kan begynne i perioden fra 27. november til 3. desember. Adventskalendere oppstod i Tyskland tidlig på 1900-tallet[1] som dekorerte papplater med nummererte luker eller vinduer med små bilder eller gaver bak. Adventskalenderne kan være religiøse eller sekulære. De fleste er særlig beregnet på barn. Siden 1960-tallet har det noe misvisende ordet julekalender blitt brukt om TV-serier med daglige episoder i svensk, og seinere dansk, finsk og norsk barne-TV.

Trykte adventskalendere[rediger | rediger kilde]

Adventskalendere er i sin enkleste form fargede bilderpapp med nummererte luker, en for hver dag fra og med 1. desember til og med julaften 24. desember i Norden og enkelte andre land, eller 25. desember (juledag) i andre land. Lukene åpnes, én for hver dag. Andre varianter har ikke bilder bak lukene, men figurer eller små sjokolader. Noen kalendere har i stedet små, innpakkede gaver.

Den første adventskalenderen med små luker som kunne åpnes ble trykt i Tyskland i 1904. De hadde gjerne fromme bilder hentet fra bibelhistorien eller tradisjonelle julelegender; slike kalendere utgis også i vår tid. I Norge ble slike kalendere for alvor kjent på slutten av 1940-tallet da Norsk Speiderpikeforbund produserte og solgte slike kalendere. Den første adventskalenderen ble utgitt til advent 1947 og hadde 25 luker. Den fulgte tiden fra 1. søndag i advent til og med julaften. Den var tegnet av Ragnhild Elisabeth Boye. Allerede året etter, fikk adventskalenderen 24 luker for bruk fra 1. desember. Dette prinsippet er anvendt siden på alle adventskalendere. På 1950-tallet ble det også produsert kommersielle adventskalendere.

Online adventskalender[rediger | rediger kilde]

En online adventskalender er en kalender på nett hvor deltakerne kan åpne en ny luke hver dag. Online adventskalendere tas gjerne i bruk av bedrifter for å markedsføre bedriften før jul. Kalenderen kan for eksempel bestå av et unikt tilbud hver dag i desember frem til jul, eller kalenderen kan være en konkurranse hvor deltakerne må svare på et nytt spørsmål i hver luke. Slik kan deltakerne vinne premier, mens bedrifter får spredd ordet om sin bedrift på internett. På denne måten minner slike adventskalendere på nett om gavekalendere, hvor deltakerne får muligheten til å vinne en gave hver dag. Online adventskalendere er et ganske nytt fenomen hvor man overfører tradisjonen med adventskalendere over til internett, og hvor bedrifter bruker de som en del av sin markedsføring.

Adventskalendere på bygninger[rediger | rediger kilde]

I flere byer i blant annet tyskspråklige områder har det vært tradisjon å dekorere fasaden av gamle bygninger, særlig rådhus, med plakater og annet som en kjempestor offentlig adventskalender. Dekorasjonene montres på ytterveggen eller i vinduene og avdukes én etter én slik at det hver dag i adventstida i desember avsløres en ny del eller et nytt motiv.

Gavekalender[rediger | rediger kilde]

En nyere skikk i Norge er å utstyre adventskalenderne med billige leker, godteri og småting som daglige overraskelsesgaver til for eksempel barna i en familie. Disse gavene er større enn overraskelsene i tidligere kalendre, som kanskje bare hadde bilder eller flate sjokoladebiter, og kan tolkes som ventegaver før julaften da det blir delt ut større julegaver. Gavekalendrene er ikke sjelden hjemmelagd.

Adventskalendere i radio og TV[rediger | rediger kilde]

Julekalenderserier på TV er vanlig i Norden. Bildet viser Birgitta Andersson som Teskjekjerringa og Carl-Gustaf Lindstedt i Sveriges Televisions julekalender «Teskedsgumman» i 1967.[2] Serien ble et gjennombrudd for julekalendere i svensk fjernsyn.

Begrepet julekalender har blitt brukt om TV-serier som sendes som 24 daglige episoder som teller ned til julaften. Tradisjonen med julekalenderserier på fjernsynet er vanlig de nordiske landene Sverige, Danmark, Finland og Norge.

Den første kalenderserien i svensk fjernsyn het Titteliture og ble sendt før jul i 1960. Siden har det hvert år blitt sendt daglige førjulsprogram for barn, deriblant Gumman som blev så liten som en tesked med manus av Alf Prøysen. Serien gikk første gang i 1967 og i reprise i 1976. Sveriges radio hadde adventskalendere i radio fra 1957. I Danmark het den første julekalenderen Historier fra hele verden og kom i 1962. NRK i Norge begynte ikke å sende kalenderserier som barneprogram på TV for alvor før i 1979. Blant de mest kjente seriene i denne sjangeren i Norge, er familieserien Jul i Skomakergata (1979) og kultserien The Julekalender (1994).

Julekalendere i norsk fjernsyn[rediger | rediger kilde]

Julekalendere på NRK

 

Julekalendere på TV 2

Julekalendere på TVNorge

Julekalender på TV3

Andre adventskalendere[rediger | rediger kilde]

Dansk advents- eller kalenderlys med kalendariet markert som streker nedover stammen.

Jostein Gaarder skrev i 1992 boken Julemysteriet, som handler om en mystisk adventskalender. Boken kan leses som en adventskalender i seg selv, da den har 24 kapitler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ forskning.no 1.12.2002: Hvordan oppstod julekalenderen? Arkivert 2013-12-03, hos Wayback Machine.
  2. ^ Teskedsgumman - en stor liten succé fyller 40 år! Arkivert 23. februar 2014 hos Wayback Machine., tidningenkulturen, 19. oktober 2013
  3. ^ Julekalender 2010 – Jul på Månetoppen Arkivert 18. desember 2010 hos Wayback Machine.
  4. ^ a b c d «Eit nytt juleeventyr». NRK.no. 7. oktober 2014. Besøkt 9. oktober 2014. 
  5. ^ a b c «Årets julekalendere på NRK». NRK. 31. oktober 2018. Besøkt 31. oktober 2018. 
  6. ^ a b «Julekalendere på NRK jula 2017». NRK. 8. desember 2017. Besøkt 7. juni 2018. 
  7. ^ Osloskolen - Svarttjern skole (16. januar 2018). «NRK-Super». svarttjern.osloskolen.no (norsk). Arkivert fra originalen 12. juni 2018. Besøkt 6. juni 2018. 
  8. ^ Røsrud, Knut (11. februar 2019). «NRK satser stort på ny julekalender». NRK. Besøkt 11. februar 2019. 
  9. ^ http://presse.sbsdiscovery.no/pressemeldinger/show/339
  10. ^ http://presse.discovery.no/pressemeldinger/show/570

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]