Hopp til innhold

Juletrefest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gange rundt juletreet i Folkets Hus i Oslo i 1969. Juletrefest for barn i regi av Oslo stein-, jord- og sementarbeideres forening.
Foto: Leif Ørnelund, Byhistorisk samling, Oslo Museum.

Juletrefest er en norsk festtradisjon for barn og småbarnsfamilier knyttet til feiring av jul. I dag arrangeres juletrefester oftest av foreldrene ved skoler og barnehager, men også av enkelte større foreninger og bedrifter. Slike juletrefester holdes gjerne i desember, ofte i romjula, eller tidlig i januar. Programmet består vanligvis av kakespising og sosialt samvær, enkel underholdning eller selskapsleker for barna, gang rundt juletreet, da en sammen synger julesanger, og besøk av julenissen med gavesekk aller sist.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Juletrefestene viderefører en veletablert festtradisjon som ble innført i Norge midt på 1800-tallet. Skikken ble utviklet i kjølvannet av at juletreet ble en del av den norske juletradisjonen. Det var først og fremst lærere, men også en del prester som etablerte juletrefester i landet. Når det første juletreet ble pyntet i Norge, vet vi ikke, men Studentersamfunnet i Christiania arrangerte juletrefester med juletre i 1840-årene.

På mange av juletrefestene holdes en del av de gamle julelekene i hevd. Det dreier seg blant annet om leker som var en selvsagt del av julefeiringa før juletre og juletregang ble allment, for eksempel Reven rasker over isen, Bro, bro brille, Kjerringa med staven og flere.

På 1900-tallet har julenissen som kommer med små gaver eller godterier til barna, blitt et sentralt dramaturgisk grep og et høydepunkt under juletrefestene.

Autoritetsdata