Vasilijkatedralen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vasilijkatedralen
OmrådeTverskoy-distriktet
PlasseringDen røde plass
BispedømmeMoskva eparki
Byggeår1555
Arkitektur
PeriodeRussian architecture
ArkitektPostnik Yakovlev
Byggematerialemurstein
Beliggenhet
Kart
Vasilijkatedralen
55°45′09″N 37°37′23″Ø

Vasilij-katedralen (russisk: Собор Василия Блаженного, Sobor Vasilija Blazjennogo) er en kirke som ligger mellom Den røde plass og Moskvaelven i Moskva i Russland. Katedralen ligger like ved Kreml og er et av de mest kjente landemerkene i hele Russland. Det offisielle navnet på kirken er Maria beskyttelseskatedral ved vollgraven (russisk Покровский Собор что на Рву, Pokrovskij Sobor tsjto na Rvu). Vasilij-navnet kommer fra en russisk helgen som levde på 1500-tallet. Han ble gravlagt like ved katedralen. I 1588 ble det reist et lite kapell over graven hans, vegg i vegg med katedralen. Etter hvert gikk folk over til å kalle hele bygningen for Vasilij-katedralen og i dag blir det offisielle navnet bare brukt i formelle sammenhenger.

Vasilij-katedralen skiller seg fra de fleste andre kirkebygg med de fargerike utvendige løkkuplene. Innvendig skiller den seg også fra de fleste andre kirkebygg, og i stedet for et stort kirkerom består den av en labyrint av trange ganger med flere små kapeller innimellom. Alt i alt inneholder kirken ti kapeller, hver med sin egen kuppel over, som man kan se fra utsiden.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kirken ble bygget av Ivan den grusomme som et minnesmerke over erobringen av Kazan-khanatet i 1552. Tatarene var etterkommere etter mongolene som erobret Russland i 1240, og holdt landet okkupert i 250 år. I tillegg hadde de i lengre tid plaget tsaren med stadige røvertokt. Det midterste av kapellene er viet Marias beskyttelse. Dette skyldes at selve stormingen av Kazan skjedde på Maria beskyttelsesdag (1. oktober). 7 av de andre kapellene er viet andre helgener hvis festdag falt sammen med viktige krigsbegivenheter. Det siste kapellet, det vestligste, ble viet Jesu inntog i Jerusalem. Vasilij-kapellet ble som nevnt lagt til i 1588 (og fikk sin egen kuppel). Man oppdaget etterhvert at vær og vind lett trengte inn i kapellene, og i 1761-84 laget man derfor et utvendige galleriet rundt 2. etasje (det er der de fleste kapellene ligger).

Det er forøvrig en legende som sier at da Ivan den grusomme så den ferdige katedralen stakk han ut øynene på begge arkitektene (Barma og Postnik Jakovlev), slik at de aldri mer skulle kunne lage et slikt fantastisk byggverk.

Sognepresten, Ioann Vostorgov, ble skutt 23. august 1919. Våren 1929 ble den så nedlagt som fungerende kirke og overført til det historiske museet. Stalin hadde planer om å rive den for å skaffe bedre plass til militærparader, men ble overtalt til å la den stå. Etter Stalins død i 1953 ble katedralen totalrestaurert. De siste årene har det vært holdt noen gudstjenester her, men den eies fortsatt av staten ved det historiske museet i Moskva.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]