Den kinesiske mur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den kinesiske mur
Foto fra 1907
Kart over muren

Den kinesiske mur (kinesisk: 万里长城; pinyin: Wànlǐ Chángchéng, «Den 10 000 li lange mur»; også 中国长城, Zhōngguó Chángchéng, «Den lange kinesiske mur»), også kjent som Den store mur, er etter nye[når?] målinger 21 196 km langt forsvarsverk bygget av både jord og sten. I 2005 innledet kinesiske myndigheter et ti år langt prosjekt for restaurering og bevaring av muren. Kartleggingen som nå[når?] er gjennomført, skal gi pålitelige opplysninger som kan legges til grunn for dette arbeidet.

Muren ligger i det nordlige Kina. Hvis man rettet ut alle stykkene, ville dette bli en snorrett mur med den lengde som tilsvarer avstanden fra Biscayabukten til Vladivostok, og dersom man hadde nedbygd den fra sin egentlige høyde og gjort den til en mur på fem meters høyde og en meters bredde isteden, ville den være lenger enn jordens omkrets.

Den kinesiske mur er etterfølgeren til flere andre murer som ble påbegynt på 200-tallet f.Kr. av Shi Huangdi, den første keiseren av hele Kina (Qin Shi Huangdis store mur). Kina har gjennom historien vært utsatt for utallige angrep fra nomadiske befolkningsgrupper i nord. Keiseren beordret bygging av en sammenhengende mur fra øst til vest. Under ledelse av general Meng Tian ble 300 000 bønder, soldater og kriminelle satt i arbeid. Titusener døde i løpet av de ti årene byggingen pågikk.

På begynnelsen av 1200-tallet rykket mongolene sørover under ledelse av Djengis Khan. I løpet av noen få år mistet mellom 35 og 50 millioner kinesiske bønder livet, og mongolene ble herskere over det veldige riket.

Den kinesiske mur regnes som jordens største byggverk og ble bygget ferdig under Ming-dynastiet, først under oppsyn av general Qi Jiguang, fra slutten av 1300-tallet til begynnelsen av 1600-tallet. Muren skulle beskytte Kina mot plyndringer fra mongolske og tyrkiske stammer.

Ming-tidens mur var seks til ti meter høy, og der den er restaurert har den gjerne denne høyden. Lange strekk av muren er nedslitt og ødelagt av tidens tann, eller forsvunnet da folk langs muren har brukt steinen som byggemateriell til andre ting. I dag er muren fredet og ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1987.

I motsetning til populære myter er ikke muren synlig fra månen. Enkelte har imidlertid hevdet at den under ideelle forhold er synlig fra lav bane rundt jorden (100-150 km) eller til og med fra verdensrommet, men dette er svært omstridt.

Den kinesiske mur er blant verdens mest besøkte attraksjoner for turisme. I en global avstemning som ble avsluttet 6. juli 2007, ble stedet valgt som ett av de moderne underverkene.

Flere godt restaurerte stykker av muren ligger nordvest og nord i byprovinsen Beijing, såpass nær selve byen at de lett kan besiktiges av turister på korte dagsutflukter. De mest besøkte partiene er ved Badaling og i noe mindre grad Simatai og Mutianyu.

Se også[rediger | rediger kilde]

Muren ved Jinshanling

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]