Lille julaften

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Lille julaften kalles også tollesmesse, torlaksmesse og sjursmesse og sjulsmesse og er den 23. desember.

Tollesmesse er til ære for den islandske biskop Thorlákr Thorhallsson (1133—1193), som ble gjort til helgen i 1198. I Norge var han først og fremst populær på Vestlandet og i Nord-Norge. Dagen er merket på primstaven med et halvkors.

Sjulsmesse: Nordafjells og i enkelte deler av Trøndelag kalles denne dagen for sjursmesse. Opphavet til navnet «sjursmesse» er Sigurd. Det var etter alt å dømme en katolsk høytid i Jämtland, Härjedalen, Trøndelag og Nordland til minne om en hellig mann ved navn Sigurd, kanskje mest sannsynlig den Sigusd som ble den første erkebiskopen i Nidaros (som omfattet nevnde områder) og oppført i dette erkebispedømmes lokalkalender.[1][2] Senere er på mange hold fenne lokale helgentradisjon fått i glemmeboken, slik at opphavet til Sjursmesse ble ukjent, men det ble forsøksvis knyttet til et gammelt sagn om sjura (skjæra) som forsov seg for hu merka ikke forskjell på dag og natt. Dette skiftet der Sigurd degraderes fra en viktig lokalhelgen til noe heller tvilsomt ser man en likhet til i forvanskningen «Gammel-Erik», et etterreformatorisk navn på djevelen - i bunnen lå et trang til å avvenne folket dets hengivenhet til Den hellige Erik ved å påføre hans minne en negativ valør.[3] Parallelt ble det stedvis talt om «Gammel-Sjur», i samme ånd.

Nyere tid: Lille julaften gjør de fleste nordmenn ferdig de siste forberedelsene til julaften. Det er blant annet lang tradisjon med å vaske på dagen og pynte på kvelden. Mange steder i Norge ble senkvelden og natta mot julaften kalt «vaskenatten». Da skulle vegger, bord og benker vaskes, og alle i huset skulle bade og ta på rene juleklær. I Norge er TV-programmet Kvelden før kvelden, som sendes lille julaften, som oftest et av årets mest sette programmer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]