Neuschwanstein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Se også: Neuschwanstein (meteoritt)
Neuschwanstein
Castle Neuschwanstein.jpg
Neuschwanstein Boden.jpg
Beliggenhet
AdresseNeuschwansteinstraße 20
Land TysklandRediger på Wikidata
Historiske fakta
EierBayern
ArkitektChristian Jank, Eduard Riedel, Georg von Dollmann, Julius Hofmann
Stilretningnyromansk stil, nygotikk
Kart

Neuschwanstein
47°33′28″N 10°44′59″Ø

Porten.
Tronsal.

Neuschwanstein er et slott i kommunen Schwangau i Landkreis Ostallgäu i landskapet Allgäu i den tyske delstaten Bayern. Det ble bygget på oppdrag fra kong Ludwig II av Bayern, som også ble kalt «eventyrkongen». Neuschwanstein er det mest berømte av slottene Ludwig II lot bygge og en viktig turistattraksjon. Det er et av de fremste eksemplene på 1800-tallets romantiske historisme og eklektisisme i Tyskland. Slottet ses i filmer som Chitty Chitty Bang Bang og The Great Escape,[1] og inspirerte Tornerose-slottet og lignende bygninger i Walt Disneys eventyrunivers.[2] I umiddelbar nærhet av Neuschwanstein ligger et betydelig eldre slott, Schloss Hohenschwangau,[3] som ble restaurert av Ludwigs far, Maximilian II av Bayern.

Historie[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig lå det en borg der dagens slott ligger. Frem til kong Ludwigs levetid var borgen bevart som ruin. Kongen ville omskape ruinen til et slikt slott som ble bebodd av de gamle tyske riddere, bortsett fra at han fikk innlagt sentralvarme, vannklosetter og elektriske ringeklokker til å tilkalle tjenerne.[4] Grunnstensnedleggelsen for det nye slottet fant sted 5. september 1869, men slottet kunne først tas i bruk i 1884.

I juni 1886 besluttet regjeringen i Bayern å avsette kongen som da var flyttet inn. 11. juni ble Ludwig tvunget til å forlate slottet og satt under tilsyn av Bernard von Gudden. 13. juni døde både Ludwig og Bernard under uforklarte omstendigheter nær innsjøen Starnberg og slottet Berg. Ludwig rakk bare å bo på Neuschwanstein i 117 dager. Etter hans død ble slottet åpnet for besøkende.

Selv ved Ludwigs død i 1886 var slottet ikke helt ferdigbygd; betegnende nok manglet tronen fremdeles i den store tronsalen. Etter kongens død ble tårnet og ridderhuset i litt forenklet form fullført. På grunn av sin beliggenhet ble slottet ikke ødelagt i de to verdenskrigene. I 1923 anerkjente regjeringen i Bayern det tidligere kongehusets rett til å bo i slottet. Fra 1933 til 1939 brukte kronprins Rupprecht av Bayern og hans familie slottet som sommerbolig, og det er fremdeles favorittresidensen til hans etterfølgere, særlig sønnesønnen Franz.

At slottet ikke ble ferdig innredet, betød at det var god plass til lagring av krigsbytte, hovedsakelig kunstverker stjålet fra Frankrike i andre verdenskrig. Rundt 1.300 stjålne malerier ble fra 1941 lagret i slottet, i tillegg til gobeliner, skulpturer, keramikk, møbler, juveler og manuskripter.[5] Kunstkuratoren Rose Valland var ansatt ved Jeu de Paume-museet, ett av tyskernes samlepunkter for stjålet kunst på vei til Tyskland. I fire krigsår sporet Valland i hemmelighet hvor kunsten ble sendt, og sørget for at den amerikanske hæren kunne finne den.[6]

Prosjektet New 7 Wonders valgte Neuschwanstein som en av de 21 kandidatene i verden til å kåres som et av verdens syv nye underverker, men slottet nådde ikke helt opp.

I dag[rediger | rediger kilde]

Slottet er en av de mest populære destinasjonene for turister i Europa og har rundt 1,3 millioner besøkende i året. Av sikkerhetsårsaker kan slottet bare besøkes ved påmelding til en halvtimes guidet rundtur. I løpet av juni-august besøker om lag 6.000 mennesker slottet daglig. Siden slottet ble åpnet for besøkende, har mer enn 60 millioner mennesker besøkt stedet. I 2004 utgjorde alle inntektene for slottet fra turistkilder 6,5 millioner euro.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]