Liste over land og områder i Europa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Satellittfoto av Europa.
Politisk kart over Europa.

██ Land og områder fullstendig innenfor Europa

██ Transkontinentale områder vanligvis regnet som en del av Europa

██ Transkontinentale områder vanligvis regnet som å være utenfor Europa

██ Land geografisk i Asia (inkludert Armenia og Kypros)

Liste over land og områder i Europa:

Land og områder i Europa[rediger | rediger kilde]

Anerkjente stater[rediger | rediger kilde]

     EU-land[1]      EFTA-land

Flagg Kart Navn Hovedstad Befolkning[2] Areal[3] Merknader
Albanias flagg
Europe-Albania.svg
Albania Tirana 3 029 278 28 748 km²
Andorras flagg
Location Andorra Europe.png
Andorra Andorra la Vella 85 580 468 km²
Armenias flagg
Europe-Armenia.svg
Armenia Jerevan 3 056 382 29 743 km² Vanligvis regnet som en del av Asia.
Aserbajdsjan flagg
Europe-Azerbaijan.svg
Aserbajdsjan Baku 9 780 780 86 600 km² Vanligvis regnet som en del av Asia.
Belgias flagg
EU-Belgium.svg
Belgia Brussel 11 323 973 30 528 km²
Bosnia-Hercegovinas flagg
Europe-Bosnia and Herzegovina.svg
Bosnia-Hercegovina Sarajevo 3 867 055 51 209 km²
Bulgarias flagg
EU-Bulgaria.svg
Bulgaria Sofia 7 186 893 110 910 km²
Danmarks flagg
EU-Denmark.svg
Danmark København 5 581 503 43 094 km²
Estlands flagg
EU-Estonia.svg
Estland Tallinn 1 265 420 45 226 km²
Finlands flagg
EU-Finland.svg
Finland Helsingfors 5 476 922 338 145 km²
Frankrike flagg
EU-France.svg
Frankrike Paris 66 532 766 643 427 km²
Georgias flagg
Europe-Georgia.svg
Georgia Tbilisi 4 931 226 69 700 km² Vanligvis regnet som en del av Asia.
Hellas' flagg
EU-Greece.svg
Hellas Athen 10 775 643 131 940 km²
Hviterusslands flagg
Europe-Belarus.svg
Hviterussland Minsk 9 589 689 207 600 km²
Irlands flagg
EU-Ireland.svg
Irland Dublin 4 892 305 70 280 km²
Islands flagg
Europe-Iceland.svg
Island Reykjavik 331 918 103 000 km²
Italias flagg
EU-Italy.svg
Italia Roma 61 885 120 301 230 km²
Kasakhstans flagg
Europe-Kazakhstan.svg
Kasakhstan Astana 18 157 122 2 717 300 km² Vanligvis regnet som en del av Asia.
Kroatias flagg
EU-Croatia.svg
Kroatia Zagreb 4 464 844 56 542 km²
Kypros' flagg
EU-Cyprus.svg
Kypros Nikosia 1 141 000 9 250 km² Geografisk i Asia. Ofte regnet som en del av Europa.
Latvias flagg
EU-Latvia.svg
Latvia Riga 1 986 705 64 589 km²
Liechtensteins flagg
Europe-Liechtenstein.svg
Liechtenstein Vaduz 37 624 160 km²
Litauens flagg
EU-Lithuania.svg
Litauen Vilnius 2 794 000 65 300 km²
Luxembourgs flagg
EU-Luxembourg.svg
Luxembourg Luxembourg by 570 252 2 586 km²
Maltas flagg
EU-Malta.svg
Malta Valletta 413 965 316 km²
Moldovas flagg
Europe-Moldova.svg
Moldova Chișinău 3 546 847 33 843 km²
Monacos flagg
Location Monaco Europe.png
Monaco Monaco 30 535 2 km²
Montenegros flagg
Europe-Montenegro.svg
Montenegro Podgorica 647 073 14 026 km²
Nederlands flagg
EU-Netherlands.svg
Nederland Amsterdam 19 947 904 41 526 km²
Nord-Makedonias flagg
Europe-Republic of North Macedonia.svg
Nord-Makedonia Skopje 2 061 315 25 713 km²
Norges flagg
Europe-Norway.svg
Norge Oslo 5 265 158 385 180 km²
Polens flagg
EU-Poland.svg
Polen Warszawa 38 562 189 312 679 km²
Portugal flagg
EU-Portugal.svg
Portugal Lisboa 10 825 309 92 391 km²
Romanias flagg
EU-Romania.svg
Romania Bucuresti 21 666 350 237 500 km²
Russlands flagg
Europe-Russia.svg
Russland Moskva 142 423 773 17 075 200 km² Russland ligger i både Europa og Asia.
San Marinos flagg
Location San Marino Europe.png
San Marino San Marino by 33 020 61 km²
Serbias flagg
Europe-Serbia.svg
Serbia Beograd 7 176 794 77 474 km²
Slovakias flagg
EU-Slovakia.svg
Slovakia Bratislava 5 445 027 48 845 km²
Slovenias flagg
EU-Slovenia.svg
Slovenia Ljubljana 1 983 412 20 273 km²
Spanias flagg
EU-Spain.svg
Spania Madrid 48 146 134 504 782 km²
Storbritannias flagg
Europe-UK.svg
Storbritannia London 64 088 222 244 820 km²
Sveits' flagg
Europe-Switzerland.svg
Sveits Bern 8 121 830 41 290 km²
Sveriges flagg
EU-Sweden.svg
Sverige Stockholm 9 801 616 449 964 km²
Tsjekkias flagg
EU-Czech Republic.svg
Tsjekkia Praha 10 644 842 78 866 km²
Tyrkias flagg
Europe-Turkey.svg
Tyrkia Ankara 79 414 269 780 580 km² Ofte betraktet som en del av Asia
Tysklands flagg
EU-Germany.svg
Tyskland Berlin 80 854 408 357 021 km²
Ukrainas flagg
Europe-Ukraine (with Crimea).svg
Ukraina Kiev 44 429 471 603 700 km²
Ungarns flagg
EU-Hungary.svg
Ungarn Budapest 9 897 541 93 030 km²
Vatikanstatens flagg
Location Vatican City Europe.png
Vatikanstaten Vatikanstaten 842 0,44 km²
Østerrikes flagg
EU-Austria.svg
Østerrike Wien 8 665 550 83 870 km²

Delvis anerkjente stater[rediger | rediger kilde]

Flagg Kart Navn Hovedstad Befolkning Areal Status Merknader
Abkhasias flagg
Europe-Abkhazia.svg
Abkhasia Sukhumi 215 972 8 600 km² Anerkjent av 5 FN-medlemmer. Erklærte seg selvstendig fra Georgia i 1992. Vanligvis regnet som en del av Asia.
Artsakh flagg
Europe Location Republic of Artsakh.svg
Artsakh Stepanakert 150 932 11 458 km² Anerkjent av 3 ikke-anerkjente stater. Erklærte seg selvstendig fra Sovjetunionen (Aserbajdsjan) i 1991. Vanligvis regnet som en del av Asia.
Kosovos flagg
Europe-Kosovo.svg
Kosovo Pristina 1 870 981 10 887 km² Anerkjent av 113 FN-medlemmer. Erklærte seg selvstendig fra Serbia i 2008.
Nord-Kypros' flagg
Europe-Northern Cyprus.svg
Nord-Kypros Nord-Nikosia 229 210 3 355 km² Anerkjent av Tyrkia. Erklærte seg selvstendig fra Republikken Kypros i 1983. Geografisk i Asia. Av og til regnet som en del av Europa.
Sør-Ossetias flagg
Europe-South Ossetia.svg
Sør-Ossetia Tskhinvali 70 000 3 900 km² Anerkjent av 5 FN-land. Erklærte seg selvstendig fra Sovjetunionen (Georgia) i 1991. Vanligvis regnet som en del av Asia.
Transnistrias flagg
Transnistria in Europe (zoomed).svg
Transnistria Tiraspol 490 000 4 163 km² Anerkjent av 3 ikke-anerkjente stater. Erklærte seg selvstendig fra Sovjetunionen (Moldova) i 1990.

Avhengige områder og andre områder[rediger | rediger kilde]

Flagg Kart Navn Hovedstad Befolkning Areal Status Merknader
Storbritannias flagg
Akrotiri and Dhekelia in United Kingdom.svg
Akrotiri og Dhekelia Episkopi 15 700 254 km² Britisk oversjøisk territorium Geografisk i Asia.
Færøyenes flagg
Europe-Faroe Islands.svg
Færøyene Tórshavn 49 947 1 393 km² Selvstyrt del av Kongeriket Danmark
Gibraltars flagg
Gibraltar location in Europe.svg
Gibraltar Gibraltar 29 185 6,5 km² Britisk oversjøisk territorium
Guernseys flagg
Europe-Guernsey.svg
Guernsey Saint Peter Port 65 849 78 km² Britisk kronbesittelse
Jerseys flagg
Europe-Jersey.svg
Jersey Saint Helier 96 513 118 km² Britisk kronbesittelse
Mans flagg
Europe-Isle of Man.svg
Man Douglas 86 866 572 km² Britisk kronbesittelse
Norges flagg
Europe-Svalbard.svg
Svalbard Longyearbyen 2 019 62 045 km² Spesielt område tilhørende Norge
Ålands flagg
Europe-Åland.svg
Åland Mariehamn 28 007 13 517 km² Selvstyrt del av Finland Flertallet av befolkningen har svensk som morsmål.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Land i EU». Den europeiske union. Besøkt 15. januar 2019. 
  2. ^ «Innbyggertall». Central Intelligence Agency. Besøkt 15. januar 2019. 
  3. ^ «Areal». Central Intelligence Agency. Besøkt 15. januar 2019. 

Se også[rediger | rediger kilde]