Østerrikes flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Østerrikes nasjonalflagg. Størrelsesforhold: 2:3
Østerrikes statsflagg. Størrelsesforhold: 2:3
Østerrikes presidentflagg

Østerrikes flagg består av en horisontal hvit stripe på rød bunn. Sammen med det danske flagget gjør det krav på å være et av verdens eldste flagg. Imidlertid har det røde og hvite flagget ikke vært i kontinuerlig bruk som Østerrikes flagg gjennom historien. Da Habsburgmonarkiet brøt sammen i 1918, hadde de røde og hvite fargene konkurranse av svart og gult. Østerrikes flagg slik vi kjenner det i dag, ble først offisielt vedtatt i 1919. Disse fargene ble valgt nettopp på grunn av de historiske forbilder man da fant fram til.

Fargene skal stamme fra hertug Leopold V av Østerrike (11571194), som under beleiringen av Akko under korstoget ble dekket av blod, men da han fjernet beltet sitt, kom det til syne en hvit strekk der beltet hadde vært. Egentlig stammer flagget fra 1200-tallet, da hertug Fredrik II av Østerrike ville skaffe seg mer selvstendighet fra den tysk-romerske keiseren.

Rødt og hvitt er også fargene for flere av landets delstater: Oberösterreich, Salzburg, Tirol, Vorarlberg og Wien.

Østerrikes statsflagg har riksvåpenet satt inn i midten av duken.

Presidentflagg[rediger | rediger kilde]

Forbundspresidenten fører et flagg inspirert av militære faner, noe flammeborden i rødt og hvitt vitner om. Formatet er kvadratisk og midtdelen av flaggduken er delt i Østerrikes farger: rødt-hvitt-rødt. I midten av flagget er Østerrikes riksvåpen plassert i et hvitt våpenskjold med rund nedre kant. Statsråder i forbundsregjeringen benytter samme flagg.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Peter Diem: Die Symbole Österreichs, Wien, 1995

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]