Hopp til innhold

Kasakhstans flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kasakhstans flagg. Størrelsesforhold 1:2
Kasakhstans orlogsflagg

Kasakhstans flagg er lyst blått med en gul sol med 32 stråler og en steppeørn i midten og et gult nasjonalornament langs stangsiden. Flagget ble innført 4. juni 1992 og er i størrelsesforholdet 1:2.

Flaggets karakteristiske lyse blåfarge gis en historisk, men også en symbolsk forklaring. Symbolsk står blåfargen fred, stillhet og velvære. Fargen står også for den store åpne himmelen som Kasakhstans tradisjonelt nomadiske befolkning har levd under. Steppeørnen i midten av flagget er likeledes en referanse til Kasakhstans åpne sletter. Blåfargen begrunnes historisk med at kasakhenes historie kan trekkes tilbake til den blå horde, et tyrkisk-mongolske khanat som oppsto omkring 1227 og utgjorde en del av det mongolske rike. Den blå horde ble såkalt fordi den førte blått banner. Solen i midten av flagget har 32 stråler. Solen og ørnen står sammen for frihet og høye idealer. Flagget er tegnet av Sjaken Nijazekov.

Ornamentet på stangsiden er basert på et tradisjonelt kasakhstansk mønster. Slike nasjonalornamenter finnes i noen flagg i land som tidligere hørte under Sovjetunionen, eksempelvis i Hviterusslands eller Tsjetsjenias flagg.

Orlogsflagg[rediger | rediger kilde]

Kasakhstan har sjøterritorium i Kaspihavet og landets sjøforsvar fører eget orlogsflagg. Dette er delt i hvitt over blått og har ørnen og solen fra nasjonalflagget i midten. I kantonen er det plassert et blått anker med en rød stjerne over. Også dette flagget er i forholdet 1:2. Marinens støttefartøyer fører orlogsflagget som kanton i et mørkt blått flagg.

Sovjettidens flagg[rediger | rediger kilde]

Sovjetrepublikken Kasakhstans flagg

Før Kasakhstan ble selvstendig i 16. desember 1991 var landet sovjetrepublikk. Landets flagg var da basert på Sovjetunionens flagg, det vil si rødt og med kommunismens stjerne, hammer og sigd i kantonen. Kasakhstans særlige merke i dette flagget besto av et blått bånd i nedre del av flagget. De andre sovjetrepublikkene hadde flagg etter samme modell, med et eget mønster særegent for hver enkelt sovjetrepublikk.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Album des pavillons nationaux et des marques distinctives. National flags and distinctive markings, Service hydrographique et océanographique de la marine, Brest, 2000.
  • V. A. Sokolov: Flagi Rossijskoj Imperii i SSSR v dokumentakh, Moskva: MGIU, 2001.