Hopp til innhold

Maltas flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Maltas flagg. Størrelsesforhold 2:3
Maltas handelsflagg. Størrelsesforhold 2:3
Maltas orlogsgjøs
Dronningens personlige flagg for Malta, 1967-1974

Maltas flagg er todelt, hvitt og rødt. I øvre venstre hjørne er Georgskorset med rødt omriss. Flagget er et heraldisk flagg da fargene hvitt og rødt er Maltas våpenskjold. Fargene og våpenet går langt tilbake i tid, riktig hvor langt er ikke endelig dokumentert. Det er likevel vanlig å føre fargene tilbake til normannergreven Roger av Normandie som skal ha ført skjold delt i hvitt og rødt da han erobret Malta i 1090. Fargene rødt og hvitt er også nært knyttet til Malta gjennom Johanitterordenens historie.

Georgskorset er en britisk utmerkelse. Hele Maltas befolkning ble i april 1942 gitt denne æresbevisningen for deres eksepsjonelle mot under annen verdenskrig. Maltas flagg er unikt ved at det er det eneste nasjonalflagget som har en dekorasjon fra et annet land (i dette tilfellet, Storbritannia).

Georgskorset ble satt i flagget fra 1943. Opprinnelig var det satt mot blå bakgrunn i både våpen og flagg. Dette ble endret da Malta fikk sin selvstendighet 21. september 1964 og ordenstegnet har siden da stått direkte mot flaggduken bare avgrenset av en smal rød stripe.

Malta fører et handelsflagg som er helt forskjellig fra nasjonalflagget. Handelsflagget består av et rødt felt, helt omgitt av hvite kanter, og på dette et hvitt malteserkors. Orlogsgjøsen kombinerer elementer fra nasjonalflagget og handelsflagget. Den består av Georgskorset i midten av et hvitt felt innrammet av rødt og har fire malteserkors i hvert av hjørnene.

Presidentflagg[rediger | rediger kilde]

Maltas president førte de første årene landet var republikk ikke noe eget flagg. Dette ble endret i 1988 da et presidentflagg ble laget ved å legge riksvåpenet i midten av en blå flaggduk der fire små malteserkors var satt i hvert av hjørnene. Flagget ble innført 13. desember 1988.

Kongelige flagg[rediger | rediger kilde]

Dronningens personlige flagg for Malta ble innført 31. oktober 1967 i forkant av Elizabeth IIs besøk i landet i november samme år. Det besto av nasjonalflagget med dronning Elisabeth IIs monogram i midten. Flagget gikk ut av bruk da Malta ble republikk 12. desember 1974.

I tiden fra selvstendigheten i 1964 til innføringen av republikk ti år senere fungerte en generalguvernør som kronens representant i Malta. Denne førte et flagg etter samme modell som andre generalguvernører i land der den britiske monark er statsoverhode, det vil si et blått flagg med en britisk løve over en kongelig krone og landets navn påskrevet et bånd nederst.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Adrian Strickland: A Look at Malta Insignia, 1992

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]