Bosnia-Hercegovinas flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bosnia-Hercegovinas flagg. Størrelsesforhold: 1:2
Bosnia-Hercegovina fra 1992 til 1998
Sosialistrepublikken Bosnia-Hercegovinas flagg i Jugoslavia, fra 1945 til 1992

Bosnia-Hercegovinas flagg ble innført av den internasjonale representanten Carlos Westendorp den 4. februar 1998 i tide til at det kunne benyttes ved Vinter-OL 1998 i Nagano. Flagget ble innført av denne representant fordi Bosnia-Hercegovinas folkevalgte ikke kunne enes om noe flagg som kunne erstatte landets første flagg fra 1992. Dette flagget, en hvit duk med våpenskjoldet til kong Stefan Tvrtho (1376–1391), var opprinnelig valgt som et nøytralt og samlende symbol som unngikk etniske eller nasjonale symboler, men ble under krigen 1992-1995 etter hvert knyttet til den bosniske siden.

Flagget har et mellomblått felt på høyre side, fulgt av et gult, rettvinklet triangel. Den resterende del av flagget har samme mellomblå farge som feltet til høyre med sju hele og to halve femtakkete, hvite stjerner langs triangelets hypotenus.

Opprinnelig var det tenkt at den blå fargen skulle være den samme som i FN-flagget, men det ble endret til en mørkere for å motsvare fargene i Europa-flagget.

Flagget er ment å være helt uten symbolikk, men triangelets tre hjørner er av enkelte tolket som å representere kroater, bosniere og serbere. Andre ser triangelet som et forenklet kart over landet. Antallet stjerner skal være ubestemt, derav de halve stjernene lengst oppe og lengst nede. Dette for å unngå å knytte noen bestemt symbolikk til dem.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]