Albanias flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Albanias flagg. Flaggets størrelsesforhold: 5:7

Det albanske nasjonalflagget har rød grunnfarge med en svart to-hodet ørn (dobbeltørn)i midten.[1] Det stammer fra våpenskjoldet til Gjergj Kastriot Skanderbeg, en albaner som på 1400-tallet ledet Albania i et suksessfullt opprør mot Det osmanske riket. Dette resulterte i en kort periode av albansk selvstendighet fra 1443 til 1478. Det nåværende flagget ble innført 7. april 1992.

Tidligere albanske stater, som det albanske kongedømmet og det kommunistiske Albania, har hatt flagg som i grunnform har vært det samme. Kongedømmet førte flagget med ørnen som nasjonalflagg, mens statsflagget hadde tillegg av Albanias spesielle krone, den såkalte Skanderbegs hjelm, en hjelm som på toppen har et hode av en hornet geit. Under kommunismen ble en rød stjerne med gult omriss plassert over ørnen. Stjernen ble fjernet i 1992.

Andre flagg[rediger | rediger kilde]

Albanias nasjonalflagg føres på land også av statlige myndigheter og forsvaret. Til sjøs er det et statsflagg, det vil si i bruk av statlige fartøyer. Sivile fører til sjøs et handelsflagg som har en svart stripe i rød duk. Orlogsflagget har den svarte dobbeltørnen på hvit duk med en rød stripe under. For skip tilhørende reserven er stripen blå, mens kystvaktens skip fører flagg der stripen er grønn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Albanias flagg og våpen». Store norske leksikon (norsk). 18. juni 2015. Besøkt 18. februar 2018. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Album des pavillons nationaux et des marques distinctives. National flags and distinctive markings, Service hydrographique et océanographique de la marine, Brest, 2000
  • Flaggenbuch (Flg.B.). Bearbeitet und herausgegeben vom Oberkommando der Kriegsmarine, Verlag der Reichsdruckerei, Berlin, 1939

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]