Ukrainas flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Størrelsesforhold: 2:3

Ukrainas flagg ble tatt i bruk i 1918 og består av to like store horisontale bånd, hvor det øverste er blått og det nederste er gult.

Flagget tolkes som den blå himmelen (som symboliserer fred) over de gule kornåkrene (som symboliserer velstand). Ifølge en teori skal fargene komme fra varjagene som dannet Kievriket, som opprinnelig kom fra Sverige. Sveriges flagg har de samme fargene. Teorien svekkes av at Kiev-russ staten eksisterte i vikingtiden og fram til midten av 1100-tallet, det vil si lenge før Sveriges flagg ble til. Likheten mellom de to lands flagg er altså tilfeldig.

Mens landet var del av Sovjetunionen var det ukrainske flagget forbudt fordi det symboliserte nasjonalisme. Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikk hadde sitt eget flagg. Det ukrainske flagget ble igjen tatt i bruk i 1992.

Ukrainas flaggdag er den 23. august. Denne dagen har blitt feiret som dagen for nasjonalflagget i Ukraina, siden 2004.[1] Den 24. juli ble tidligere markert som nasjonal flaggdag i Kyiv. Den første seremonielle heisingen av det gul-og-blå ukrainske flagget i moderne tid fant sted den 24. juli 1990 ved Kyiv bystyre, to år før flagget offisielt ble vedtatt som nasjonalflagget.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]