Montenegros flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Montenegros flagg (2004– )

Montenegros flagg består av en rød duk med gule kanter med landets riksvåpen i midten av flaggduken. Riksvåpenet viser en gul dobbeltørn som holder et gult septer i høyre klo og et blått rikseple i venstre. Ørnen har et hjerteskjold som er blått med grønn skjoldfot og der det står en gull løve i det blå feltet. Flagget er i størrelsesforholdet 1:2. Riksvåpenet skal utgjøre to tredeler av flaggets bredde. De gule kantene skal utgjøre en tjuedel av flaggets bredde.

Flagget ble innført av parlamentet i Montenegro 12. juli 2004. En ny lov om nasjonalsymbolene, der flagget fastsettes i paragraf fem, ble da vedtatt som et ledd i forberedelsene til full selvstendighet. Motivet i riksvåpen og flagg ble i denne sammenheng forklart med at en gull dobbelthodet ørn var Montenegros riksvåpen under Danilo II (1851–1860), som regnes som grunnleggeren av den montenegrinske staten. Flagget ble første gang offisielt heist 15. juli 2004. Det fortsatte å være Montenegros nasjonalflagg etter at landet brøt ut av unionen med Serbia og erklærte selvstendighet 3. juni 2006.

Tidligere flagg[rediger | rediger kilde]

I tiden da Montenegro var fyrstedømme var det vanligste armefanen et rødt flagg med en gyllen ramme og et kors i midten. Korset representerte St. Georg, skytshelgenen til Montenegro. Fyrsten førte et flagg bestående av en hvit dobbelthodet ørn med en gul løve under på rødt felt innrammet i hvitt. Dette flagget var gitt gule frynser, noe som kan være opphavet til de gule kantene i dagens flagg.

I 1880 innførte Montenegro et eget handelsflagg, en trikolor i de panslaviske fargene rødt over blått over hvitt. I midten av den blå stripen var det plassert et kronet monogram med de kyrilliske initialene HI, for Nikolai I. Med unntak av monogrammet var flagget identisk med Serbias flagg, noe som også har vært tilfelle i senere perioder. I kommunisttiden var Montenegros flagg identisk med Serbias, men trikoloren fikk da tillegg av den jugoslaviske stjernen, en gulkantet rød stjerne.

Først i 1993 innførte Montenegro eget flagg, og for å skille flagget fra Serbias valgte man en lyseblå farge i Montenegros flagg. Størrelsesforholdene ble forandret til 1:3. Likheten mellom Montenegros og Serbias trikolorer er en forklaring på valget av et helt annet motiv for flagget av 2004.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jan Oskar Engene: «Montenegro vender tilbake som selvstendig stat», Nordisk Flaggkontakt, nr. 43, 2006, s. 25-30