Vatikanstatens flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vatikanstatens flagg

Vatikanstatens flagg består av et gult og et hvitt felt. I det hvite feltet er apostelen Peters krysslagte nøkler, en gul og en sølvhvit, bundet sammen med en rød snor, og under en pavelig treraders krone med to flagrende bånd.

Nøklene symboliserer nøklene til himmelriket. Nøklene har sammenheng med Matteusevangeliet 16,19, og disse ordene fra Jesus til Peter: «Jeg vil gi deg himmelrikets nøkler; det du binder på jorden, skal være bundet i himmelen, og det du løser på jorden, skal være løst i himmelen.»

En tolkning av Vatikanstatens nøkler er at den venstre gullnøkkelen symboliserer makten i himmelriket, mens den høyre sølvnøkkelen symboliserer makten på jorden.

I heraldisk sammenheng representerer gult og hvitt de to såkalte metallene, gull og sølv. Sammensetningen av gull og sølv, eller de to lyse fargene gult og hvitt, er et unntak fra de vanlige heraldiske regler. Dette unntaket har imidlertid tradisjoner tilbake til tidlig middelalder. Symbolikken er at denne fargekombinasjonen med så lysende farger, står for noe som er spesielt hellig eller ærværdig. Sammensetningen gull og sølv ses bl.a. på Bayeuxteppet, i våpenskjoldet til korsfarernes kongerike Jerusalem, i sagaen om Hellig Olavs korsmerkehjelmeneStiklestad, i Nord-Trøndelags fylkesvåpen, og i flere andre spesielle våpen.