Preikestolen fjellstue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Preikestolen fjellstue
Preikestolen Fjellstue - panoramio (cropped).jpg
Land NorgeRediger på Wikidata
Kart

Preikestolen fjellstue
58°59′24″N 6°08′16″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (no)
Revsvatnet med den gamle Preikestolhytta på høyre side.

Preikestolen fjellstue er var opprinnelig et turistforeningshyttekompleks i Strand kommune, som ble bygd av Stavanger Turistforening. Fra sommeren 2019 er Preikestolen Fjellstue og tilhørende bygg og eiendom eid og drevet av reiselivsselskapet Norwegian Experience.

Preikestolhytta
Berghütte Preikestolen 2019.jpg

Den gamle Preikestolhytta ble oppført i 1949, og nybygget Preikestolen fjellstue åpnet 18. november 2008, av Stavanger Turistforening. Fjellstuen er et helårsanlegg med ulike overnattingskonsepter, kiosk og cafe, salg av suvenirer, utleie av tur-utstyr, og restaurant, og er startpunkt for turer til blant annet Preikestolen. Rett nedenfor ligger Refsnvatnet med gode bademuligheter og utleie av kajakk, kano og SUP.

Hytta ligger omtrent 6 km fra riksvei 13 og det er bussforbindelse om sommeren.

Historie[rediger | rediger kilde]

Preikestolhytta ble bygget i 1949, like ved der fjellgården Vatne lå. Det var den gang ikke vei opp dit, og alt av transport måtte gå opp fjellsiden fra Lysefjorden. En motordrevet taubane ble bygget for å lette transport av materialer, mat og annet nødvendig. Skogen i området ble hugget og saget opp nede ved vannet, og brukt til bygging av hytta.

I 1961 ble driften kraftig forandret. Da kom den seks kilometer lange bilveien på plass, og det ble mulig for turister å nå fram til Preikestolen som en dagstur.

Stavanger Turistforening hadde i mange år vurdert å utvide eller bygge nytt i Preikestol-området. I 2004 fikk de økonomisk bidrag til dette av Skagenfondene.

Fire arkitektfirmaer fra Stavanger ble invitert til å levere inn forslag til bygg. Helen & Hard leverte det bidraget (tegnet av Reinhard Kropf) som passet best til konseptet som ble satt av Stavanger Turistforening. Konstruksjonen består av Holz 100 massivtre-elementer som holdes sammen av gjennomgående bøkeplugger, ikke med lim. Preikestolen fjellstue ble i 2009 tildelt Statens byggeskikkpris.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]