Tau (tettsted)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tau
Tau
Tau fotografert fra Taurafjellet
59°4′1″N 5°54′0″E, 59°3′53″N 5°55′21″E
LandNorge Norge
FylkeRogaland
KommuneStrand
Areal2,15 km²
Befolkning3 212[a] (2018)
Bef.tetthet1 494 innb./km²
Høyde over havet47 meter
Postnummer4120 Tau

Tau
59°4′1″N 5°54′0″E

Tau er et tettsted i Strand kommune i Rogaland. Tettstedet har 3 212[1] innbyggere per 1. januar 2018, og ligger nordvest for kommunesenteret Jørpeland langs riksvei 13. Tau er et trafikknutepunkt i kommunen. Her er det hyppige bilfergeavganger til Stavanger og også anløp av hurtigbåter for passasjertrafikk, og båtene korresponderer med buss til Heia, Fiskå, Hjelmeland og Jørpeland. Det er ventet at Tau kommer til å få en sterk befolkningsvekst etter åpningen av Ryfast, som skal erstatte ferjesambandet Tau-Stavanger i 2019.

Navn[rediger | rediger kilde]

Navnet er belagt som «Taugir» i 1427 og «af Thawgh» i 1463. Navnet er trolig avledet av substantivet taug f 'tau' og verbet tøygja 'trekke'. Den grunnleggende betydningen av ordet tau er 'utstyr til å dra/trekke med' – og stedsnavnet Tau kan i så fall sammenlignes med navnene Drag og Drageid som finnes flere steder. Gården Tau ligger mellom fjorden og Bjørheimsvatnet (og lenger inn Tysdalsvatnet), og det viser til at båter her ble dratt og trukket (ikke seilt eller rodd) mellom fjorden og vann innenfor.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det har vært utgravninger av gamle skipsvrak som tyder på at det har vært kommersiell virksomhet på Tau fra tidlig i middelalderen. Ryfylke var primært sett preget av denne industritypen fra 1500/1600-tallet og oppover, men festet seg ekstra godt på Tau.[2]

Krossvatnet øst for vågen er kun 12 m over havnivået og deler av dette inngår som et parkområde i møllehagen. Vannfallet herfra har drevet kvernen i lange tider og gjort Tau til et sentrum for maling av korn for store deler av Ryfylke.

Med hjelp av tysk teknologi ble det bygget en stor møllevirksomhet på begynnelsen av 1900-tallet. Dette førte til internasjonale skipsanløp. Disse brakte uforvarende med seg nye arter til den lokale floraen og man kan fortsatt observere fremmede arter i nærområdene rundt møllen.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Lokalindustri består av diverse møllevirksomhet ved Tou Mølle og antennefabrikken Comrod sentralt på Tau (som forøvrig er den største arbeidsgiveren), i tillegg til forskjellige servicetilbud som frisører, dagligvarebutikker og lignende. Det meste av butikkvirksomhet er lokalisert i området ved krysset mellom Ryfylkevegen og Fiksåvegen. Mesteparten av industrien er lokalisert et lite stykke nord for Tau, kalt Nordmarka hvor bl.a den kommunale bossplassen og diverse bedrifter og mekaniske verksteder har sitt tilholdssted.

Industrivirksomheten varierer i fra trevarehandel via sveiseservice til produksjon av avanserte elektronikksystemer.

En stor del av arbeidsstokken er ansatt i virksomhet utenfor kommunegrensene, dvs. i Stavanger, Sandnes eller offshore på norsk sokkel i oljeindustrien, men det bør dog nevnes at en del også jobber ved Scana Steel («Stålverket») på Jørpeland.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Tau skole

Det finnes tre skoler på Tau, en barneskole, ungdomsskole og en videregående skole. Barneskolen har hovedsakelig elever fra Tau og nærliggende områder som Bjørheimsbygd. Ungdomsskolen tar også inn elever fra nærliggende områder som Alsvik og Fiskå, mens Strand videregående skole er den primære videregående skolen for ytre Ryfylke. Stavanger er det nærmeste senteret for utdanning utover videregående nivå. Strand videregåde tilbyr per 2013 følgende linjer: elektro, helse og oppvekst, idrettsfag, service og samferdsel, studiespesialisering, teknikk og industriell produksjon samt tilrettelagt opplæring.

Idrett og fritidstilbud[rediger | rediger kilde]

Innenfor idretten har det hovedsakelig vært Midtbygden Idrettslag som har vært det dominerende alternativet, hvorav fotball har utgjort den største delen. Midtbygden IL (på folkemunne ofte referert til som MIL) ble opprettet i 1936, og disponerer tre fotballbaner i tillegg til en innendørs fotballhall. Fotball-laget har stort sett spilt på 5.nivå (idag 4. divisjon), med noen perioder ett nivå over eller under. Friidrettsdelen utgjorde også en betydelig andel av idrettslaget tidligere, men har siden sent 90-tall opplevd en såpass stor nedgang at tilbudet er lagt ned.

Innen musikk finner vi Strand Kulturskole og Tau Skolekorps. Tilbudene til Kulturskolen er sang, piano, gitar, trommer, fløyte og fiolin.

Tau Skolekorps har opplevd stor oppgang de siste årene. Korpset var i 2006 i ferd med å legge ned, men dirigent Dag Egil Njaa har fått korpset fra bunnplasseringer og ni musikanter til og bli til 23 musikanter og kretsmestere i 4. divisjon brass. Korpset fikk i november 8.-plass i 3. divisjon brass i Stavanger Open, samt 3.-plass i underholdningskonkurransen i sal 1. Tau Skolekorps er i dag det eneste skolekorpset i Ytre Ryfylke. Det er også et tilbud om drill på Tau.

Religion[rediger | rediger kilde]

Strand kirke er den ene av to kirker i Strand kommune, og er i lag med bedehuset de to største religiøse institusjonene på Tau.

Kjente personer fra Tau og omegn[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 3. desember 2018. Besøkt 3. desember 2018. 
  2. ^ Strand Historie og ÆttesogelagStrand Historie og Ættesogelag Arkivert 19. april 2015 hos Wayback Machine.