Frisbeegolf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Frisbeegolfkurv.

Frisbeegolf, eller disc golf, er en av de individuelle øvelsene innen frisbeesporten, og målet er å treffe en kurv eller et avtalt mål med færrest mulige kast. Det offisielle internasjonale navnet på sporten er Disc Golf. I Norge blir den kalt for både Frisbeegolf, Disc golf og Diskgolf.

Frisbeegolf benytter mange av de samme reglene og uttrykkene som vanlig golf. Frisbeegolf kan i prinsippet spilles over alt, med trær og søppelkasser som mål, men nyere baner har metallkurver med kjetting som mål.


Spillets gang[rediger | rediger kilde]

Som i golf har man et startsted (utkast/tee) og et mål (kurv). Spillet går ut på å komme fra A til B på færrest mulig kast. Man begynner på utkastet, neste kast taes fra der frisbeen landet. Man har ikke lov til å gå nærmere kurven enn der frisbeen ligger. Kast nummer 2 kastes nærmere kurven, og slik fortsetter det til du har kommet så nær at du kan kaste i kurven. Når du treffer kurven og frisbeen blir liggende i kurven, er du ferdig med hullet. Treffer du kurven med ett kast fra utkaststedet får du hole in one. Da går man videre til neste hull. Frisbeegolf spilles for det meste individuelt, men det er også lagkonkurranser og parkonkurranser der man spiller Worst Shot, Best Shot og annen hver, også kalt Alternate.

Det er alltid den spilleren som ligger lengst fra kurven som kaster først, selv om spilleren har kastet flere kast enn deg. Lander frisbeen i et tre og ikke kommer ned av seg selv skal neste kast tas rett under der frisbeen ligger.

Banene kan ha ulike hinder som pliktport og OB, disse kan være kunstige hindere som er laget enten for å gjøre banen vanskeligere eller av sikkerhetsmessige årsaker. OB = Out of bounds, på norsk, utenfor banen. Pliktport angir at man må kaste på en bestemt måte rundt et hinder (tre, lyktestolpe).

Kort om disker[rediger | rediger kilde]

Driveren brukes til de lengste kastene. Av drivere har man utallige varianter og leverandører. Midrange er en mellomdistanse disk, flyr ikke så langt som driver men er lettere å kontrollere. Putter bruker man til å kaste inn i kjettingen på kurven. En putter flyr kortere men rettere. Flytedisk, noen baner har vannhinder, derfor finnes det selvsagt frisbee som flyter. Markør, Når man spiller turneringer bruker man en markør som legges rett foran der disken landet. Man kan da plukke opp disken man har kastet og stå bak markøren istedet for å stå bak frisbeen. En markør er om lag like stor som en snusboks.

Frisbeegolf i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge organiseres frisbee/disksport gjennom Norges Amerikanske Idretters Forbund, etter at Norges Frisbeeforbund fusjonerte med tre andre forbund i 2009.

Noen av de høyest rangerte norske diskgolfspillerne er Andre Johnsen, Espen Frisbee Møkkelgjerd og Anders Nødland Danielsen.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]