Beaune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Beaune
Gardsplassen til Hospices de Beaune

Våpen

LandFrankrikes flagg Frankrike
RegionBourgogne-Franche-Comté
DepartementCôte-d'Or
ArrondissementBeaune
Kanton2 cantons
StatusKommune
Postnummer21200
Areal31,3 km²[1]
Befolkning20 032[2] (2021)
Bef.tetthet640 innb./km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

407
193
Høyde o.h.39 meter
Nettsidewww.beaune.fr
Politikk
MaireAlain Suguenot (2008–2014)
Kart
Beaune
47°01′27″N 4°50′20″Ø

Beaune er en by og kommune i departementet Côte-d'Or i regionen Bourgogne-Franche-Comté øst i Frankrike. Beaune er sous-préfecture (underprefektur) i departementet og har om lag 22 000 innbyggere.

Området rundt Beaune, Côte de Beaune, er kjent for burgundervinen som blir laget her, og i Beaune blir det hvert år solgt vin ved Hospices de Beaune.

Byen ligger langs turistveien Route des Grands Crus mellom mange vingårder.

Hospices de Beaune[rediger | rediger kilde]

Hospices de Beaune ble grunnlagt i 1443 av hertugen av Burgunds kansler Nicolas Rolin og hans tredje kone Guigone de Salins. Bygningskomplekset stod ferdig i 1457, og er berømt for sin tradisjonelle burgundiske arkitektur. Det ble bygget for å huse syke og pleietrengende, og fungerte som hospital i flere århundrer. Hospices de Beaune er i dag også navngjetent for produksjon av burgundervin.

Hospitalet tok imot sin første pasient den 1. januar 1452. Fra starten av og like frem til det tyvende århundre fikk gamle, vanføre, foreldreløse, fødende, syke og trengende gratis pleie i Hospices de Beaune, I dag er institusjonen åpent for allmennheten som museum.

Foruten å være et kunsthistorisk monument i seg selv, huser Hospices de Beaune flere sentrale kunstverk av stor kunsthistorisk verdi. En stor altertavle med dommedag som hovedmotiv ble bestilt av hospitalets grunnleggere til innvielsen, og har hengt i hospitalet siden. Den var plassert slik at de sengeliggende kunne betrakte altertavlen fra sitt sengeleie. Altertavlen er tilskrevet den flamske mesteren Rogier van der Weyden.

Befolkningsutvikling[rediger | rediger kilde]

Antall innbyggere i kommunen Beaune

Referanse: INSEE
Referanse: INSEE

Referanse: INSEE[3]


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]