Ullevaal Stadion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°56′56,375″N 10°44′3,5088″Ø

Ullevaal Stadion
Ullevål Stadium (8077753565).jpg
Flyfoto av Ullevål Stadion fra 2012
Adresse Sognsveien 75J
0855 Oslo
Eier Norges Fotballforbund
Drift Ullevaal Stadion Idrett A/S
Brukere Vålerenga, NFF
Underlag Gress
Kapasitet 27 200[1]
Historiske årstall

Ullevaal Stadion er Norges nasjonalarena for fotball. Foruten landslaget spiller også Vålerenga sine hjemmekamper på Ullevaal Stadion, og cup-finalen arrangeres også her. Ullevaal Stadion er oppkalt etter Store Ullevål gård, ligger på Sogn i Oslo og eies 50% av Norges Fotballforbund og 50% av Vital Eiendom. Norges Fotballforbund har også sine lokaler på stadionet.

Historie og eierskap[rediger | rediger kilde]

Se også Ullevaal Stadion Historikk på de offisielle hjemmesidene

Lyn tok initiativ til et stadion på Ullevål i 1924. Ullevaal Stadion ble åpnet i 1926 av kronprins Olav, som selv tok avspark i kampen mellom Lyn og svenske Örgryte IS. Lyn var opprinnelig majoritetseier i Ullevaal, men i 1960 fikk Norges Fotballforbund størst andel i eierselskapet Ullevaal Stadion AS. Siden falt Lyns eierandel til 13,07 %, og i 2007 solgte klubben seg helt ut.

Tilskuere og stadion[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig var det plass til 40 000 tilskuere, men dette ble siden redusert. Siste utbygging av Ullevaal skjedde i 2013, da tribunen vest (tidligere Coca cola-tribunen, nå Bend-it tribunen) ble innviet. Dagens kapasitet er på 31 200 tilskuere. På Fotballmuseet kan man oppleve Ullevaal stadion fra innsiden. Museet holder åpent hver dag med guidede turer på stadionanlegget. Her får man sett blant annet innbytterbenken, kongetribunen, spillerslusa, landslagsgarderoben etc.

Tribune Vest (Bendit-svingen)[rediger | rediger kilde]

Ullevaal Stadion bygget ut bend-it svingen i 2013 slik at hele stadion nå er i to etasjer. Arbeidet med ferdigstillelse av svingen vil ikke bli gjort før Vital Eiendom er ferdig med utbyggingen mot øst. Etter ferdigstillelse av Tribune Vest vil Ullevaal Stadion kunne ta ca. 28 000 tilskuere og ha et nytt Ullevaal panorama som VIP-rom. Den nye tribunen, øvre bend it, blir en familietribune.

Publikumsrekord[rediger | rediger kilde]

Publikumsrekorden på 35 000 ble satt i semifinalen i cupen i 1946. Det var imidlertid så stor tilstrømning til denne kampen at man antar at om lag 60 000 mennesker enten så eller hørte kampen. Det kan nevnes at Lyn slo Fredrikstad i finalen og ble cupmestre for andre år på rad. Ullevaal ble bygget som et friidrettsanlegg med løpebaner. Først i 1985 ble løpebanene fjernet ved byggingen av tribune vest (før Cola-Svingen, nå Bendit-Svingen).

Konserter[rediger | rediger kilde]

Stadionet blir også brukt til konserter. Blant artistene som har besøkt Ullevaal er A-ha, R.E.M., Bigbang, Maria Mena, Madrugada, Mew, Sondre Lerche, Superfamily, Bon Jovi og Green Day.

Kollektivtransport[rediger | rediger kilde]

Ullevål Stadion betjenes av Ullevål stadion stasjont-banens line 3, 4 og 6.

Lokaler for andre bedrifter[rediger | rediger kilde]

I stadionbyggene er det ca. 70 bedrifter som har lokaler, noe som har gjort området til et ettertraktet område også for handel. Det er totalt rundt 30 ulike butikker og restauranter på området, samlet under felles navn: Ullevaal Sentrum. Området har flere restauranter, klesforretninger, vinmonopol, sportsbutikk, apotek, bank, postkontor, hotell og dagligvare.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ullevaal Stadion: Arenainfo

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Ullevaal Stadion – bilder, video eller lyd
Panorama tatt fra Bendit-svingen