Hafslund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen omhandler tettstedet, for selskapet se Hafslund (selskap)

Hafslund er et av de største tettstedene i Sarpsborg kommune i Østfold. Tettstedet ligger sørøst for bysenteret og øst for Glomma ved Sarpsfossen. Nærmere elva ligger blant annet Hafslund hovedgård, med hovedbygning fra 1761, Hafslund kirke fra 1891, Hafslund holdeplass og to kraftverk ved fossen.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Rikt fiske i Glomma og god morenejord la grunnlag for tidlig bosetning, og en regner med at det har bodd folk fast i området allerede for 5 000 år siden. I parken ved Hafslund hovedgård ligger helleristninger som er 3 000 år gamle. Opprinnelig var hovedgården antakelig et krongods, og navnet Hafslund, som er satt sammen av det norrøne mannsnavnet Hafr og lundr («lund»), blir nevnt for første gang i et brev fra 1344.

Lokal uttale av stedsnavnet er «Haflund» (uten ‘s’).

Fra 1500-tallet ble det opprettet sagbruk langs Sarpsfossen både på Hafslund og Borregaard. Hafslund fikk etterhvert også papirfabrikk og to kraftverk i fossen, Hafslund på 37 MW og Sarp på 82. Stedsnavnene har siden gitt navn til de store industriselskapene Hafslund ASA og Borregaard.

Nord for Hafslund ligger Hafslundsøy.

Hafslund barneskole ble offisielt innviet den 3. mai 1916, og var på denne tiden den største skolen i fylket.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Storveis feiring av 100 år gammel skole». 2. mai 2016. Besøkt 23. august 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

VikenstubbDenne Vikenrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.