Stadion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stadion i Olympia.
Det første olympiske stadion bygget for lekene i Athen 1896.
Et stadion for baseball.

Stadion (av gresk στάδιον) er opprinnelig et gammelt gresk lengdemål, lik 600 gamle greske fot (podes) eller ca. 192 meter. I antikken brukte man begrepet stadion om kappløpbaner som hadde form av et langstrakt rektangel og var omgitt av sitteplasser (tribuner).

Det gamle stadionet i Olympia (Hellas) kan i så måte stå som modell. Det var dessuten «et stadion langt» (192,3 m). Det er ikke kjent at et stadion har hatt påvirkning på skandinaviske lengdemål i tidligere tider.

Det er uvisst i hvilken grad lengdemålet for et stadion har variert, men det fantes også ulike typer stadion. Disse var Attic i Lilleasia og Sør-Italia (177,4 m), Olympic i Hellas og på Sicilia (192 m), Pergamene i Pergamon (nå) Tyrkia (198 m) og Aeginetan på den greske øya Aegina (199,8 m). I tillegg kjenner man målene fra de greske stadion i Delfi (177,5), Athen (185 m) og Milet (191,4 m). Dette gir samlet sett grunnlag for å anta at målet har variert.

I romersk tradisjon var et stadion lik 625 pes (romerske fot á 29,57 cm) eller 184,8 meter.

Legg for øvrig merke til at ordet stadion på norsk er intetkjønn og ikke hankjønn, slik mange feilaktig tror.[1][2]

Moderne stadionanlegg[rediger | rediger kilde]

I moderne betydning brukes ordet stadion om idrettsarenaer som er kringsatt med tribuner, der folk kan sitte eller stå. Dagens moderne stadion er gjerne multibruksarenaer der flere former for idrett kan utøves. Mange har en løpebane med en omkrets på 400 meter dersom den skal benyttes til kappløp innen friidrett og skøytesport. Blant fotballpublikum er imidlertid løpebaner for friidrett rundt fotballbaner upopulært, siden det gjør at tribunene må stå lenger unna fotballbanen, og sikten for publikum dermed blir dårligere.

Også hoppbakker og andre idrettsarenaer kringsatt med tribuner kan kalles stadion.

Se også:

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bokmålsordboka og Nynorskordboka
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 29. mai 2011. Besøkt 4. august 2010.  «Stadion» i Riksmålsordlisten

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]