USAs kvinnelandslag i fotball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
USA
USA
Forbund United States Soccer Federation
Konføderasjon CONCACAF
Landslagstrener Skottland Tom Sermanni
Flest kamper Kristine Lilly (352)
Flest mål Abby Wambach (160)
Meritter Olympisk mester 1996, 2004, 2008 og 2012
Verdensmester 1991 og 1999
CONCACAF-vinner 1991, 1993 1994, 2000, 2002 og 2006
Pan-Amerikansk mester 1999
Peace Cup vinner 2006 og 2008
Hjemmebane Varierende
Kit left arm.png Kit body US women 2011.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Hjemmedrakt
Kit left arm.png Kit body US women 2011 away.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Bortedrakt
Infoboks sist oppdatert:
Ukjent

USAs kvinnelandslag i fotball representerer USA i internasjonale kamper. Det amerikanske landslaget er kanskje det mest suksessrike lagene i kvinnefotball.

USA spilte sin første kamp i 1985 (bortetap mot Italia) under trener Mike Ryan, men det var under trener Anson Dorrance at det tok fart. Under ham gikk de fra å være middelmådige til å bli blant verdens beste lag, noe som ble bevist i 1991 da USA vant det første offisielle VM arrangert av FIFA. Siden har USA holdt seg på toppen. USA har vunnet samtlige CONCACAF-mesterskapene de har deltatt i.

VM i 1991 ble arrangert i Kina, og USA var, sammen med den siste uoffisielle verdensmester, Norge, regjerende europamester Tyskland og vertinnene blant favorittene. USA kom seg greit videre fra puljen, og vant klart over den falne storheten Taiwan i kvartfinalen. I semifinalen møtte USA Tyskland, og vant klart 5-2. I finalen ventet Norge, som snart skulle bli blant USAs største rivaler. USA vant finalen 2-1 og ble verdensmestre for første gang.

Neste VM var i Sverige. USA kom i en forholdsvis grei innledende gruppe, der de avga poeng med uavgjort mot Kina, men slo Danmark og Australia. I kvartfinalen vant de komfortabelt over Japan, men i semifinalen møtte de nok engang Norge, og denne gangen ble det tap. I bronsefinalen møtte USA Kina igjen, og denne gangen vant USA. Allerede året etter ble neste store turnering, OL, arrangert. USA var favoritter, og innfridde. USA møtte mange av de samme motstanderne. Danmark i gruppespillet, Norge i semifinalen og Kina i finalen. USA vant 2-1, og ble verdens første olympiske mestre.

VM i 1999 på hjemmebane ble både en sportslig og en publikumsssuksess. USA gikk seirerrik gjennom gruppespillet, som nok en gang var i letteste laget, før de slo Tyskland i kvartfinalen og et stadig bedre Brasil i semifinalen. I finalen møtte USA Kina for andre gang (tredje om man tar med bronsefinalen i 1995), og nok en gang vant USA, om enn på straffespark. Publikumsrekorden for kvinner ble satt dagen før i bronsefinalen mellom Norge og Brasil, og den ble tangert av USA; 90 185 betalende tilskuere så kampen. Året etter spilte USA i OL i Sydney. I motsetning til tidligere mesterskap kom USA i en tøff åpnningspulje mot Norge og Kina. Etter seier over Norge og uavgjort mot Kina kom USA videre til semifinalen, der de slo Brasil med ett mål, og møtte Norge igjen i finalen. Norge ledet 2-1 til det gjensto overtid, og Tiffeny Milbrett utliknet. Finalen gikk dermed til ekstraomganger, som ble spilt med golden goal. I det 12 minutt av ekstraomgangen scoret Dagny Mellgren og ødela dermed USAs seiersrekke. Dette er det eneste OL USA har tapt.

USA så ut til å ha kommet inn i en liten blindgate, fordi de tapte også semifinalen i VM i 2003 mot Tyskland, og i neste VM tapte de stort mot Brasil. Imidlertid vant USA OL både i 2004 og 2008, og de er alltid å regne blant favorittene i mesterskap. I tillegg til OL og VM, har USA vunnet Algarve Cup sju ganger, i tillegg til flere regionale mesterskap, som de pan-amerikanske leker.

OL-resultater[rediger | rediger kilde]

VM-resultater[rediger | rediger kilde]