Hopp til innhold

USAs kvinnelandslag i fotball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
USA
USA
ForbundUnited States Soccer Federation
KonføderasjonCONCACAF
LandslagstrenerUSAs flagg Jill Ellis
Flest kamperKristine Lilly (352)
Flest målAbby Wambach (184)
MeritterOlympisk mester 1996, 2004, 2008 og 2012
Verdensmester 1991, 1999, 2015 og 2019
CONCACAF-vinner 1991, 1993 1994, 2000, 2002, 2006, 2014
Pan-Amerikansk mester 1999
Peace Cup vinner 2006 og 2008
HjemmebaneVarierende
Hjemmedrakt
Bortedrakt
Infoboks sist oppdatert:
18. oktober 2015

USAs kvinnelandslag i fotball representerer USA i internasjonale kamper. USA har vunnet tre VM-gull og fire OL-gull, og er det mestvinnende laget gjennom tidene.

USA spilte sin første kamp i 1985 (bortetap mot Italia) under trener Mike Ryan, men det var under trener Anson Dorrance at det tok fart. Under ham gikk de fra å være middelmådige til å bli blant verdens beste lag, noe som ble bevist i 1991 da USA vant det første offisielle VM arrangert av FIFA. Siden har USA holdt seg på toppen. USA har vunnet samtlige CONCACAF-mesterskap de har deltatt i.

VM 1991 ble arrangert i Kina, og USA var, sammen med den siste uoffisielle verdensmester, Norge, regjerende europamester Tyskland og vertinnene blant favorittene. USA kom seg greit videre fra puljen, og vant klart over den falne storheten Taiwan i kvartfinalen. I semifinalen møtte USA Tyskland, og vant klart 5–2. I finalen ventet Norge, som snart skulle bli blant USAs største rivaler. USA vant finalen 2–1 og ble verdensmestre for første gang.

Neste VM var i Sverige. USA kom i en forholdsvis grei innledende gruppe, der de avga poeng med uavgjort mot Kina, men slo Danmark og Australia. I kvartfinalen vant de komfortabelt over Japan, men i semifinalen møtte de nok engang Norge, og denne gangen ble det tap. I bronsefinalen møtte USA Kina igjen, og denne gangen vant USA. Allerede året etter ble neste store turnering, OL, arrangert. USA var favoritter, og innfridde. USA møtte mange av de samme motstanderne. Danmark i gruppespillet, Norge i semifinalen og Kina i finalen. USA vant 2–1, og ble verdens første olympiske mestre.

VM i 1999 på hjemmebane ble både en sportslig og en publikumssuksess. USA gikk seierrik gjennom gruppespillet, som nok en gang var i letteste laget, før de slo Tyskland i kvartfinalen og et stadig bedre Brasil i semifinalen. I finalen møtte USA Kina for andre gang (tredje om man tar med bronsefinalen i 1995), og nok en gang vant USA, om enn på straffespark. Publikumsrekorden for kvinner ble satt dagen før i bronsefinalen mellom Norge og Brasil, og den ble tangert av USA; 90 185 betalende tilskuere så kampen. Året etter spilte USA i OL i Sydney. I motsetning til tidligere mesterskap kom USA i en tøff åpningspulje mot Norge og Kina. Etter seier over Norge og uavgjort mot Kina kom USA videre til semifinalen, der de slo Brasil med ett mål, og møtte Norge igjen i finalen. Norge ledet 2–1 til det gjensto overtid, og Tiffeny Milbrett utliknet. Finalen gikk dermed til ekstraomganger, som ble spilt med golden goal. I det 12 minutt av ekstraomgangen scoret Dagny Mellgren og ødela dermed USAs seiersrekke. Dette er det eneste OL USA har tapt.

USA så ut til å ha kommet inn i en liten blindgate, fordi de tapte også semifinalen i VM i 2003 mot Tyskland, og i neste VM tapte de stort mot Brasil. I 2011 nådde USA VM-finalen for første gang på tolv år, tross et innledende tap for Sverige; i kvartfinalen tok de hevn over Brasil etter at Abby Wambach utliknet i overtid av ekstraomgangene, noe som ga USA sjanse til å vinne straffesparkkonkurranse. Vel i finalen ble det tap etter straffesparkkonkurranse mot Japan, i en kamp hvor USA ledet to ganger. USA ble endelig verdensmester igjen under VM i Canada 2015, etter en suveren prestasjon med bare én uavgjortkamp, mot Sverige i gruppespillet. I finalen fikk USA revansje over Japan, og vant med 5–2 i en kamp hvor de ledet 4–0 allerede etter 16 minutter.

USA vant også OL både i 2004, 2008, og 2012, og de er alltid å regne blant favorittene i mesterskap. I tillegg til OL og VM, har USA vunnet Algarve Cup ti ganger, i tillegg til flere regionale mesterskap, som de pan-amerikanske leker. USA har positiv eller nøytral statistikk mot alle land de har møtt, og av de 45 land USA har møtt mellom 1985 og 2015 er det bare 14 som noen gang har klart å vinne over dem.[1]

OL-resultater[rediger | rediger kilde]

VM-resultater[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Muck, Christian. «Länderspielausgabe» (tysk). Besøkt 18. oktober 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]