Aspmyra stadion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Aspmyra stadion
Aspmyra stadion.jpg
Adresse Hålogalandsgata 1
8006 Bodø
Eier Bodø/Glimt
Drift Bodø/Glimt
Brukere Bodø/Glimt (fotball)
Underlag Kunstgress
Kapasitet 7 400
Pris 140 mill
Historiske årstall
Påbegynt:
1964
Åpnet:
1964

Aspmyra stadion er et fotballstadion i Bodø med tilskuerkapasitet på 7 400. Den er hjemmebane for FK Bodø/Glimt. Stadionet ble ombygd i 2001 for å møte UEFAs krav for Europacupspill.

  • Tilskuerrekord før ombyggingen: 12 189 mot Viking FK i cupen i 1975.
  • Tilskuerrekord etter ombyggingen: 8 800 i landskamp mellom Norge og Island i 2002.

Før sesongen 2006 fikk Aspmyra kunstgress.

Aspmyra Stadion A/S[rediger | rediger kilde]

Bodø kommune solgte i 1999 Aspmyra stadion til Aspmyra Eiendomsutvikling for 13,5 mill. kr. I henhold til avtalen ble 8 mill. kr. betalt ved overtakelse, resten av salgssummen skulle betales over tid etter hvert som økonomien i selskapet gjorde det mulig å ta ut utbytte. Bakgrunn for forslaget var at det var behov for en betydelig utbedring av anlegget, og kommunen hadde i sine budsjetter ikke avsatt midler til en slik utbedring. FK Bodø Glimt og private investorer sa seg villig til å påta seg oppgaven under forutsetning av at deler av området ble regulert om til bolig- og næringsformål med etappevis utbygging. Samlet utbygging var anslått til ca. 90 mill. kr. i 1997 kr. Arealene som Aspmyra Eiendomsutvikling kjøpte ble videresolgt til 4 selskaper. FK Bodø Glimt etablerte Aspmyra Stadion AS som bygget de nye tribuneanleggene.

Bodø/Glimts økonomi har siden utbyggingen har ikke vært av det beste. Eierskapet i Aspmyra Stadion AS har blitt en belastning for fotballklubbens økonomi. Høsten 2005 hadde Aspmyra Stadion AS negativ egenkapital. Siden FK Bodø Glimt eide 67 pst av selskapet, var klubben pliktig til å levere et konsolidert regnskap som også omfatter Aspmyra Stadion AS. Dersom FK Bodø Glimt før årsskiftet 2005/2006 ikke kunne dokumentere at klubben kunne svare for sine forpliktelser og fortsatt hadde negativ egenkapital, ville klubben ikke få fornyet profflisensen. Bodø/Glimt fikk derfor i 2005 ettergitt 5,5 mill av selskapets gjeld til kommunen. I 2009 gikk Hovedsponsor Nordlandsbanken inn med 5 mill kr, slik at selskapets gjeld til banken dermed ble redusert fra 19,2 mill kr. til 14,2 mill kr.

Besværlige DA-midler

I 2008 mottok FK Bodø Glimt 3 DA tilsagn. To av tilsagnene knyttet seg til utbedringer av Aspmyra Stadion for å finansiere lisenspålagte investeringer i anlegget i perioden 2005-2008. Det ene tilsagnet var et tilskudd på 2,2 mill kr, og det andre var et rente- og avdragsfritt lån på inntil 8,3 mill. kr. I juli 2009 mottok Nordland fylkeskommune brev fra Kommunal og regionaldepartementet om at departementet ønsket å gå gjennom 14 ulike saker fra 2008. I gjennomgangen av sakene ble det blant annet stilt spørsmål ved lån og tilskuddet til FK Bodø Glimt. En nærmere gjennomgang av Innovasjon Norge konkluderte med at lånet og tilskuddet var å betrakte som ulovlig støtte i henhold til gjeldende regelverk. Selv om FK Bodø Glimt var i en vanskelig økonomisk situasjon måtte fylkeskommunen med bakgrunn i departementets brev, iverksette tiltak som brakte lån og tilskudd innenfor regelverket. Endringen innebar at tilskuddet måtte konverteres til et rentebærende lån, og det rentefrie lånet omgjøres til et rentebærende lån, med virkning fra de tidspunktene lån og tilskudd ble gitt. De fysiske investeringene er gjort i stadionanlegget, og lånene er å anse som lån til Aspmyra Stadion AS og ikke til FK Bodø Glimt. Derfor må AS-et stå som debitor for lånene. Endringen vil ytterligere forverre den økonomiske situasjonen for Aspmyra Stadion AS, og dermed også for FK Bodø Glimt siden klubben eier 67 pst av aksjene i selskapet

Tilbakekjøp

Som en del av redningspakken til Bodø/Glimt gikk Bodø kommune inn og kjøpte tilbake Aspmyra våren 2011 under forutsetning av at Nordland fylkeskommune omgjør sitt rentebærende lån inklusive påløpte renter, til sammen ca. 12 mill. kr. til et tilskudd til Aspmyra Stadion AS. Nordlandsbanken må nedskriver sitt lån til selskapet ytterligere med 5,1 mill til 9,9 mill kr. Forhandlinger med Aspmyra AS må gjøres for å sikre et framtidig kjøp av ca. 1 dekar for å kunne bygge en ny tribune til erstatning for den gamle hovedtribunen når behovet melder seg for å rive denne tribunen.

Hurtigløp på skøyter[rediger | rediger kilde]

Sesongen 1966/67 ble det andre av åtte Senior-B norgesmesterskap i allround arrangert, blant 18 deltagere så ble Magne Torstein Olsen b-norgesmester.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (en) Allround-NM B på skøyter 1967 for herrer – Resultatoversikt på SpeedSkatingNews.info. Besøkt 31. mars 2014.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Koordinater: 67°16′39″N 14°23′03″Ø