Motortrafikkvei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Norsk skilt som angir motor-trafikkvei
Svensk motortrafikkvei (Riksväg 34) med midtrekkverk. Antallet kjørefelt er tre; kjøreretningene veksler mellom å ha to respektive ett kjørefelt.

Motortrafikkvei (i Norge tidligere motorvei klasse B) er en type vei i europeiske land, som defineres av det enkelte lands veimyndigheter. På motortrafikkveier er det krav om minst ett felt av god standard i hver kjøreretning, og bare motorkjøretøy med en viss minstehastighet tillates å bruke veien. Kryss bør være planskilte, men unntak kan tillates. Det er ikke krav om midtskille som skiller kjøreretninger. Det kan være flere, men det vanligste på motortrafikkveier er to felt og forbikjøringsfelt på enkelte strekninger.

Liknende veitype finnes blant annet i Nederland (Autoweg), Sveits og Østerrike (Autostrasse), Sverige (motortrafikled), Danmark (motortrafikvej), Tyskland (Kraftfahrstraße) og Polen (Droga ekspresowa).

Autostrasse/Kraftfahrstrasse[rediger | rediger kilde]

Autostrasse er det tyske navnet for motortrafikkvei, benyttet i Sveits og Østerrike. I Tyskland brukes Kraftfahrstrasse

Vanligvis er det planskilte kryss og på høyt trafikkerte strekninger og ved bratte stigninger er det ofte forbikjøringsfelt. På enkelte strekninger er det også midtdeler.

De har Autobahn-nummer i Sveits, og spesielle nummer med S foran i Østerrike.

Fartsgrenser[rediger | rediger kilde]

Norge har ingen særskilt fartsgrense for motortrafikkveier, men noen er skiltet til 90 km/t. I Danmark er fartsgrensen 80 km/t[1], men ved lokal skiltning normalt 90 km/t. I Sverige er fartsgrensen formelt 70 km/t[2] men er vanligvis skiltet til 100 km/t. I Tyskland er fartsgrensen vanligvis 100 eller 120 km/t, men på en del motortrafikkveier fri fart.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Danske fartsgrenser
  2. ^ Trafikförordning (1998:1276) 3.kap 17§
  3. ^ de:Kraftfahrstraße (Richtgeschwindigkeit betyr anbefalt topphastighet)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

veistubbDenne veirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.