Sandnes stadion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sandnes stadion
Sandnes-stadion.JPG
Land NorgeRediger på Wikidata
Eier Sandnes kommune
DriftSandnes kommune
BrukereSandnes Ulf (fotball), Sandnes IL (friidrett)
UnderlagNaturgress
Banestørrelse105 m x 67 m
Kapasitet4 969
Historiske data
Påbegynt1925
Åpnet1927

Sandnes stadion
58°51′34″N 5°43′33″Ø

Sandnes stadion er et stadion i Sandnes og hjemmebanen til fotballaget Sandnes Ulf. Anlegget brukes også til friidrett av Sandnes IL. Arenaen ligger i Sandnes idrettspark i bydelen Trones i Sandnes. Kapasiteten er 4 969 tilskuere.

Fotballbanen måler 105 × 67 meter, mens åtte løpebaner omkranser gressmatten. Stadionet er godkjent til Tippeliga-spill i 2012 og 2013. NM i friidrett har blitt arrangert her tre ganger, i 1986, 2002 og 2010. Det har også blitt spilt fotballandskamper på hovedbanen, men da kun aldersbestemt kvinnefotball (senest i juli 2006), samt en landskamp for kvinneseniorene (Norge–Sverige i 2001, en kamp Norge vant 3–1[1]).

Historie[rediger | rediger kilde]

Klart for friidrettskonkurranser på Sandnes stadion på 1930-tallet.

Sandnes stadions historie begynner med opprettelsen av Sandnes Ulf, den gang kjent som «Sportsklubben Ulf». I klubbens styrereferat fra 15. juni 1911 nevnes det at mangelen på en egen idrettsplass førte til uregelmessige treningstider. Den kommunale idrettsplassen var ubrukelig som fotballbane, og klubben måtte derfor leie ulike jorder fra gårdeiere til å bedrive fotballtrening. I desember 1919 fikk klubben tilbud fra fabrikkeier Nielsen om å leie det som ble kjent som Pilesletta – samme sted hvor Gand videregående skole ligger i dag. Dette var stort sett klubbens hjemmebane i mange år fremover, mens man sparte penger og arbeidet med å få på plass en mer permanent stadion.

I bresjen for dette arbeidet gikk dipl. ing. Jac Petersen, også kjent som «stadionets far». Etter to års bygging kunne endelig Sandnes stadion åpnes sommeren 1927. Søndag 19. juni 1927 ble det arrangert åpningsstevne for byens nye idrettsarena med fotballkamp mellom de to Sandnes-lagene SK Ulf og Frøya, en kamp Ulf forøvrig vant 4–3. Etter hvert kom det både garderober, tribune og flere treningsbaner.

I årenes løp har Sandnes stadion blitt brukt til mye forskjellig og har vært vertskap for arrangementer innen fotball, friidrett, turn, sykling, skøyter, trav og speedway.

Sandnes stadion anno 1946. Legg merke til travbanen rundt fotballbanen.

Stadion i dag[rediger | rediger kilde]

I 2005 vedtok bystyret i Sandnes kommune å endre navn på anlegget til Sandnes idrettspark, utenom selve hovedbanen, som fortsatt skal være kjent som Sandnes stadion.

Året 2009 og deler av 2010 gjennomgikk Sandnes stadion store oppgraderinger i forbindelse med Adeccoliga-spill for Sandnes Ulf og NM i friidrett som ble arrangert i 2010. Sandnes Ulfs opprykk til Tippeligaen i 2011 medførte flere oppgraderinger, deriblant utvidelse av publikumskapasiteten og et nytt mediehus midt på den gamle tribunen. Stadionet fremstår i dag som et moderne multifunksjonsanlegg med godkjente flomlys, åtte løpebaner, VIP-lokaler og over 4 100 sitteplasser.

Sandnes Ulf planlegger bygging av en ny stadion, ØsterHus Arena,[2] like ved den eksisterende stadion. Kapasiteten vil bli ca. 7.500 sitteplasser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]