Berg (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°57′4,7700″N 10°44′44,527″Ø Berg er et strøk i Bydel Nordre Aker i Oslo, og grenser til strøkene Nordberg i nord, Tåsen i øst og Ullevål Hageby i sørvest. Berg er gitt navn etter Berg gård, som ligger på et høydedrag ut mot Ullevaal Stadion.

Berg er i hovedsak et villaområde, og ellers finner man her Berg videregående skole, Tåsenhjemmet, samt Berg stasjonSognsvannsbanen. I området mellom Berg gård og Berg videregående skole finnes en liten bøkeskog.

Større deler av villaområdet på Berg ble bygget i årene rundt 1930, og bærer preg av en til dels funksjonalistisk stil, men også av en slags nybarokk eller jugendaktig panelarkitektur med saltak. Strøket ble utbygget etter at A/S Akersbanene sammen med Aker kommune i årene rundt 1920 hadde foretatt store tomtekjøp på Sogn, men også i nærområdene Tåsen, Nordberg og Haugerud, i forbindelse med planlegging og utvikling av det man kalte for Sogn haveby. Noen år senere utparsellerte og solgte A/S Akersbanene tomtene til finansiering av Sognsvannsbanen.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Plan- og Bygningsetaten, Byutviklingsavdelingen (april 1999). «Forstadsbaner og boligplaner i Oslo gjennom 150 år». Oslo kommune. Besøkt 7. mai 2007.