Frogner (strøk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frogner
Frognerveien med trikkeskinner
Basisdata
BydelBydel Frogner
KommuneOslo
Grenser tilFrognerparken, Frognerelva, Skarpsno, Skillebekk, Briskeby
Innbyggere12 165
Navngivning1700-tallet
NavnebakgrunnFrogner Hovedgård
Beliggenhet
Kart
Frogner
59°55′05″N 10°42′32″Ø

Frogner har også andre betydninger

Frogner (lokal uttale «Frång-ner») er et strøk i Oslo, som både befinner seg i og har gitt navn til bydel Frogner. Strøket har selv navn fra Frogner Hovedgård, som tidligere omfattet store deler av Oslo vest. Strøket er meget kjent, og er relativt stort. Nabolagene Elisenberg og Gimle ligger også i strøket. Bebyggelsen på Frogner er preget av store byvillaer og fornemme bygårder fra 1800-tallet (murbyen), og idag ligger de fleste ambassadene og ambassaderesidensene der. Frogner anses som det dyreste boligområdet i Norge.

Avgrensning[rediger | rediger kilde]

Oslo byleksikon beskriver Frogner som «området mellom Frognerkilen og Frognerelva og støter mot nord og øst til Majorstua, Briskeby/Uranienborg og Homansbyen.» Områdeavgresningen vil imidlertid bli nokså forskjellig ut ifra hvem man spør.

Grunnet høy status, boligpriser og kjent merkenavn er det også mulighet for at grensene siger inn på nabostrøkenes område, gjerne ved hjelp av eiendomeglernes klassifisering og fordi folk bruker de strøksnavnene de kjenner. Det historiske Frogner er altså ikke nødvendigvis sammenfallende med det nåværende.

Historie[rediger | rediger kilde]

Frogner Hovedgård

Hovedartikkel: Frogner Hovedgård

Frogner var en gård i den tidligere Aker kommune, nå kjent som Frogner Hovedgård. Gården strakte seg fra Frognerbekken til Skillebekk og fra Frognerkilen til Uranienborg og Majorstustrøket. I sin storhetstid på 1700- og begynnelsen av 1800-tallet var gården eid av familien Anker og deretter familien Wegner. Til slutt var den eid av familien Gade. Det meste av gården ble innlemmet i byen ved utvidelsen i 1878. Mye av arealet ble utparsellert i 1800-årene, og det gjenværende ble kjøpt av Kristiania kommune i 1896 og inngår i Frognerparken.

Dagens Frogner[rediger | rediger kilde]

Frognerstrøket er dominert av villabebyggelse mot parken, med leiegårder mot sydøst. Strøket er et av de dyreste i Oslo, grunnet sentrumsbeliggenheten, nærhet til park, og pen arkitektur. Frogner er også et ambassadestrøk.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]