Liste over Norges herrelandslag i fotballs tropper til mesterskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det norske herrelandslaget under Sommer-OL 1912 i Stockholm.

Norges herrelandslag i fotball har vært i ni mesterskap: Sommer-OL 1912, Sommer-OL 1920, Sommer-OL 1936, VM i fotball 1938, Sommer-OL 1952, Sommer-OL 1984, VM i fotball 1994, VM i fotball 1998 og EM i fotball 2000. Her er listen over troppene til de ulike mesterskapene. Informasjonen om alder, antall spilte kamper og klubb er gjeldende fra den dagen mesterskapet startet.

For OL-laget i 1936 se Bronselaget.

Sommer-OL 1912[rediger | rediger kilde]

Hovedtrener: England James Vincent Hayes

Nr. Pos. Spiller Fødselsdato (alder) Kamper Klubb
- 2DF Mathias Widerøe-Aas 12 desember 1886 (alder 25) Flagget til Norge Mercantile
- 4FW Rolf Aas 12 oktober 1891 (alder 20) Flagget til Norge Mercantile
- 3MF Gunnar Andersen 18 mars 1890 (alder 22) Flagget til Norge Lyn
- 2DF Einar Friis Baastad 8 mai 1890 (alder 22) Flagget til Norge Mercantile
- 4FW Sigurd Brekke 15 oktober 1890 (alder 21) Flagget til Norge Mercantile
- 1GK Julius Clementz 24 mai 1890 (alder 22) Flagget til Norge Mercantile
- 2DF Paul Due 19 mai 1889 (alder 23) Flagget til Norge Lyn
- 4FW Hans Endrerud 13 oktober 1885 (alder 26) Flagget til Norge Mercantile
- 4FW Kaare Engebretsen 22 august 1893 (alder 18) Flagget til Norge Mercantile
- 3MF Thoralf Grubbe 20 juli 1891 (alder 20) Flagget til Norge Odd
- 4FW Per Haraldsen 5 desember 1892 (alder 19) Flagget til Norge Odd
- 3MF Charles Herlofson 15 juni 1891 (alder 21) Flagget til Norge Mercantile
- 3MF Sverre Jensen 22 januar 1893 (alder 19) Flagget til Norge Ready
- 3MF Harald Johansen 9 oktober 1887 (alder 24) Flagget til Norge Mercantile
- 4FW Kristian Krefting 9 februar 1891 (alder 21) Flagget til Norge Lyn
- 3MF Marius Lund 1 februar 1888 (alder 24) Flagget til Norge Odd
- 4FW Erling Maartmannn 3 november 1887 (alder 24) Flagget til Norge Lyn
- 4FW Rolf Maartmann 3 november 1887 (alder 24) Flagget til Norge Lyn
- 4FW Carl Pedersen 27 mars 1891 (alder 21) Flagget til Norge Urædd
- 1GK Ingolf Pedersen 7 desember 1890 (alder 21) Flagget til Norge Odd
- 4FW Henry Reinholt 16 januar 1890 (alder 22) Flagget til Norge Odd
- 2DF Per Skou 20 mai 1891 (alder 21) Flagget til Norge Lyn

Sommer-OL 1920[rediger | rediger kilde]

Hovedtrener: Skottland James McPherson[1]

Nr. Pos. Spiller Fødselsdato (alder) Kamper Klubb
- 4FW Rolf Aas 12 oktober 1891 (alder 28) Flagget til Norge Mercantile
- 4FW Arne Andersen 21 april 1900 (alder 20) Flagget til Norge Kvik Fredrikshald
- 3MF Gunnar Andersen 18 mars 1890 (alder 30) Flagget til Norge Lyn
- 2DF Otto Aulie 27 september 1894 (alder 25) Flagget til Norge Lyn
- 4FW Einar Gundersen 20 september 1896 (alder 23) Flagget til Norge Odd
- 3MF Asbjørn Halvorsen 3 desember 1898 (alder 21) Flagget til Norge Sarpsborg
- 4FW Johnny Helgesen 1 januar 1897 (alder 23) Flagget til Norge Kvik Fredrikshald
- 4FW Per Holm 10 januar 1899 (alder 21) Flagget til Norge Sarpsborg
- 2DF John Johnsen 17 mars 1895 (alder 25) Flagget til Norge Brann
- 1GK Alf Lagesen 24 juni 1897 (alder 23) Flagget til Norge Drammen
- 3MF Ellef Mohn 13 august 1894 (alder 26) Flagget til Norge Frigg
- 4FW Michael Paulsen 1 mars 1899 (alder 21) Flagget til Norge Ørn-Horten
- 4FW Rolf Semb-Thorstvedt 3 april 1898 (alder 22) Flagget til Norge Frigg
- 2DF Per Skou 20 mai 1891 (alder 29) Flagget til Norge Lyn
- 1GK Sigurd Wathne 12 februar 1898 (alder 22) Flagget til Norge Brann
- 4FW Einar Wilhelms 2 august 1895 (alder 25) Flagget til Norge Fredrikstad
- 3MF Adolph Wold 30 september 1892 (alder 27) Flagget til Norge Ready
- 4FW Kaare Engebretsen 22 august 1893 (alder 27) Flagget til Norge Mercantile
- 4FW Erich Graff-Wang 15 oktober 1902 (alder 17) Flagget til Norge Ready
- 4FW Alexander Olsen 5 mars 1899 (alder 21) Flagget til Norge Brann

Sommer-OL 1936[rediger | rediger kilde]

Hovedtrener: Asbjørn Halvorsen[2]

Nr. Pos. Spiller Fødselsdato (alder) Kamper Klubb
- 4FW Arne Brustad 14 april 1912 (alder 24) Flagget til Norge Lyn
- 2DF Nils Eriksen 5 mars 1911 (alder 25) Flagget til Norge Odd
- 4FW Odd Frantzen 20 januar 1913 (alder 23) Flagget til Norge Hardy
- 4FW Sverre Hansen 23 juni 1913 (alder 23) Flagget til Norge Fram Larvik
- 3MF Rolf Holmberg 24 august 1914 (alder 21) Flagget til Norge Odd
- 2DF Øivind Holmsen 28 april 1912 (alder 24) Flagget til Norge Lyn
- 2DF Fredrik Horn 8 juni 1916 (alder 20) Flagget til Norge Lyn
- 4FW Magnar Isaksen 13 oktober 1910 (alder 25) Flagget til Norge Lyn
- 1GK Henry Johansen 21 juli 1904 (alder 32) Flagget til Norge Vålerengen
- 3MF Jørgen Juve 22 november 1906 (alder 29) Flagget til Norge Lyn
- 4FW Reidar Kvammen 23 juli 1914 (alder 22) Flagget til Norge Viking
- 4FW Alf Martinsen 29 desember 1911 (alder 24) Flagget til Norge Lillestrøm
- 4FW Magdalon Monsen 19 april 1910 (alder 26) Flagget til Norge Hardy
- 3MF Frithjof Ulleberg 10 september 1911 (alder 24) Flagget til Norge Lyn
Reservespillere
Nr. Pos. Spiller Fødselsdato (alder) Kamper Klubb
- 1GK Håkon Gundersen 18 september 1907 (alder 28) Flagget til Norge Frigg
- 3MF Kristian Henriksen 3 mars 1911 (alder 25) Flagget til Norge Lyn
- 4FW Arne Ileby 2 desember 1913 (alder 22) Flagget til Norge Fredrikstad

Sytten spillere dro til Sommer-OL. Den formelle listen med spillere inkluderte fem andre spillere som ikke dro til Berlin: Sverre Kvammen (Viking), Rolf Johannessen (Fredrikstad), Kjeld Kjos (Brann), Birger Pedersen (SK Hardy) og Petter Svennungsen (Odds Ballklubb).[2]

VM i fotball 1938[rediger | rediger kilde]

Hovedtrener: Asbjørn Halvorsen

Nr. Pos. Spiller Fødselsdato (alder) Kamper Klubb
- 4FW Arne Brustad 14 april 1912 (alder 26) 19 Flagget til Norge Lyn
- 4FW Knut Brynildsen 23 juli 1917 (alder 20) 1 Flagget til Norge Fredrikstad
- 2DF Nils Eriksen 5 mars 1911 (alder 27) 34 Flagget til Norge Odd
- 4FW Odd Frantzen 20 januar 1913 (alder 25) 14 Flagget til Norge Hardy
- 3MF Kristian Henriksen 3 mars 1911 (alder 27) 12 Flagget til Norge Lyn
- 3MF Rolf Holmberg 24 august 1914 (alder 23) 18 Flagget til Norge Odd
- 2DF Øivind Holmsen 28 april 1912 (alder 26) 22 Flagget til Norge Lyn
- 4FW Arne Ileby 2 desember 1913 (alder 24) 0 Flagget til Norge Fredrikstad
- 4FW Magnar Isaksen 13 oktober 1910 (alder 27) 12 Flagget til Norge Lyn
- 2DF Rolf Johannessen 15 mars 1910 (alder 28) 11 Flagget til Norge Fredrikstad
- 1GK Henry Johansen 21 juli 1904 (alder 33) 44 Flagget til Norge Vålerengen
- 2DF Jørgen Juve 22 november 1906 (alder 31) 45 Flagget til Norge Lyn
- 4FW Reidar Kvammen 23 juli 1914 (alder 23) 29 Flagget til Norge Viking
- 1GK Sverre Nordby 13 mars 1910 (alder 28) 2 Flagget til Norge Mjøndalen
- 2DF Roald Amundsen* 18 september 1913 (alder 24) 0 Flagget til Norge Mjøndalen
- 3MF Oddmund Andersen* 21 desember 1915 (alder 22) 1 Flagget til Norge Mjøndalen
- 3MF Gunnar Andreassen* 5 januar 1913 (alder 25) 0 Flagget til Norge Fredrikstad
- 4FW Hjalmar Andresen* 18 juli 1914 (alder 23) 0 Flagget til Norge Sarpsborg
- 3MF Sverre Hansen* 0 Flagget til Norge Fram Larvik
- 1GK Anker Kihle* 19 april 1917 (alder 21) 0 Flagget til Norge Storm
- 4FW Alf Martinsen* 29 desember 1911 (alder 26) 17 Flagget til Norge Lillestrøm
- 3MF Frithjof Ulleberg* 10 september 1911 (alder 26) 14 Flagget til Norge Lyn
  • Kun 14 spillere i troppen reiste faktisk til Frankrike for 1938 mesterskapet. De resterende åtte spillerne (markert over) forble hjemme som reserver.[3][4]

Sommer-OL 1952[rediger | rediger kilde]

Hovedtrener: England Frank Soo[5]

Nr. Pos. Spiller Fødselsdato (alder) Kamper Klubb
- 1GK Tom Blohm 29 juni 1920 (alder 32) Flagget til Norge Lyn
- 4FW Gunnar Dahlen 28 april 1918 (alder 34) Flagget til Norge Freidig
- 2DF Erik Holmberg 23 mai 1922 (alder 30) Flagget til Norge Fredrikstad
- 4FW Ragnar Hvidsten 3 desember 1926 (alder 25) Flagget til Norge Sandefjord
- 4FW Henry Johannessen 12 desember 1923 (alder 28) Flagget til Norge Fredrikstad
- 3MF Harry Boye Karlsen 14 mars 1920 (alder 32) Flagget til Norge Larvik Turn
- 2DF Thorleif Olsen 14 november 1921 (alder 30) Flagget til Norge Vålerenga
- 4FW Odd Wang Sørensen 22 desember 1922 (alder 29) Flagget til Norge Sparta
- 3MF Bjørn Spydevold 8 september 1918 (alder 33) Flagget til Norge Fredrikstad
- 2DF Thorbjørn Svenssen 22 april 1924 (alder 28) Flagget til Norge Sandefjord
- 4FW Gunnar Thoresen 21 juli 1920 (alder 31) Flagget til Norge Larvik Turn
Reservespillere
Nr. Pos. Spiller Fødselsdato (alder) Kamper Klubb
- 1GK Asbjørn Hansen 29 juni 1920 (alder 32) Flagget til Norge Sparta
- 2DF Oddvar Hansen 11 april 1921 (alder 31) Flagget til Norge Brann
- 2DF Dag Henriksen 11 februar 1928 (alder 24) Flagget til Norge Eik-Tønsberg
- 4FW Tor Jevne 21 november 1928 (alder 23) Flagget til Norge Skeid
- 4FW Kjell Kristiansen 19 mars 1925 (alder 27) Flagget til Norge Asker
- 3MF Dagfinn Nilsen 30 april 1920 (alder 32) Flagget til Norge Odd
- 4FW Egil Johnny Orre 9 desember 1920 (alder 31) Flagget til Norge Asker
- 4FW Ove Ødegaard 11 april 1931 (alder 21) Flagget til Norge Snøgg
- 3MF Leif Pedersen 30 januar 1924 (alder 28) Flagget til Norge Fredrikstad

Sommer-OL 1984[rediger | rediger kilde]

Hovedtrener: Tor Røste Fossen[6]

Nr. Pos. Spiller Fødselsdato (alder) Kamper Klubb
1 1GK Erik Thorstvedt 28 oktober 1962 (alder 21) Flagget til Norge Viking
2 2DF Gunnar Halle 29 januar 1959 (alder 25) Flagget til Norge Viking
3 2DF Terje Kojedal 16 august 1957 (alder 26) Flagget til Norge Ham-Kam
4 2DF Knut Torbjørn Eggen 1 november 1960 (alder 23) Flagget til Norge Rosenborg
5 2DF Trond Sirevåg 17 oktober 1955 (alder 28) Flagget til Norge Bryne
6 3MF Per Egil Ahlsen 4 mars 1958 (alder 26) Flagget til Norge Fredrikstad
7 2DF Per Edmund Mordt 25 mars 1965 (alder 19) Flagget til Norge Vålerenga
8 3MF Kai Erik Herlovsen 25 september 1959 (alder 24) Flagget til Vest-Tyskland Borussia Mönchengladbach
9 3MF Stein Gran 20 oktober 1958 (alder 25) Flagget til Norge Vålerenga
10 3MF Tom Sundby 15 desember 1960 (alder 23) Flagget til Norge Lillestrøm
11 4FW Stein Kollshaugen 16 februar 1956 (alder 28) Flagget til Norge Moss
12 1GK Ola By Rise 14 november 1960 (alder 23) Flagget til Norge Rosenborg
13 4FW Joar Vaadal 2 august 1960 (alder 23) Flagget til Norge Lillestrøm
14 3MF Egil Johansen 30 april 1962 (alder 22) Flagget til Norge Vålerenga
15 3MF Jan Berg 14 mai 1965 (alder 19) Flagget til Norge Molde
16 4FW André Krogsæter 12 mai 1961 (alder 23) Flagget til Norge Lillestrøm
17 4FW Arve Seland 12 desember 1963 (alder 20) Flagget til Norge Start

VM i fotball 1994[rediger | rediger kilde]

Hovedtrener: Egil Olsen

Nr. Pos. Spiller Fødselsdato (alder) Kamper Klubb
1 1GK Erik Thorstvedt 28 oktober 1962 (alder 31) 84 Flagget til England Tottenham Hotspur
2 2DF Gunnar Halle 11 august 1965 (alder 28) 44 Flagget til England Oldham Athletic
3 2DF Erland Johnsen 5 april 1967 (alder 27) 20 Flagget til England Chelsea
4 2DF Rune Bratseth 19 mars 1961 (alder 33) 57 Flagget til Tyskland Werder Bremen
5 2DF Stig Inge Bjørnebye 11 desember 1969 (alder 24) 34 Flagget til England Liverpool
6 4FW Jostein Flo 3 oktober 1964 (alder 29) 23 Flagget til England Sheffield United
7 3MF Erik Mykland 21 juli 1971 (alder 22) 25 Flagget til Norge Start
8 3MF Øyvind Leonhardsen 17 august 1970 (alder 23) 29 Flagget til Norge Rosenborg
9 4FW Jan Åge Fjørtoft 10 januar 1967 (alder 27) 50 Flagget til England Swindon Town
10 3MF Kjetil Rekdal 6 november 1968 (alder 25) 32 Flagget til Belgia Lierse
11 3MF Mini Jakobsen 8 november 1965 (alder 28) 44 Flagget til Sveits Young Boys
12 1GK Frode Grodås 24 oktober 1964 (alder 29) 12 Flagget til Norge Lillestrøm
13 1GK Ola By Rise 14 november 1960 (alder 33) 25 Flagget til Norge Rosenborg
14 2DF Roger Nilsen 8 august 1969 (alder 24) 20 Flagget til England Sheffield United
15 3MF Karl-Petter Løken 14 august 1966 (alder 27) 32 Flagget til Norge Rosenborg
16 4FW Gøran Sørloth 16 juli 1962 (alder 31) 54 Flagget til Tyrkia Bursaspor
17 2DF Dan Eggen 13 januar 1970 (alder 24) 2 Flagget til Danmark Brøndby
18 2DF Alf-Inge Haaland 23 november 1972 (alder 21) 3 Flagget til England Nottingham Forest
19 3MF Roar Strand 2 februar 1970 (alder 24) 1 Flagget til Norge Rosenborg
20 2DF Henning Berg 1 september 1969 (alder 24) 16 Flagget til England Blackburn Rovers
21 4FW Sigurd Rushfeldt 11 desember 1972 (alder 21) 1 Flagget til Norge Tromsø
22 3MF Lars Bohinen 8 september 1969 (alder 24) 29 Flagget til England Nottingham Forest

VM i fotball 1998[rediger | rediger kilde]

Hovedtrener: Egil Olsen

Nr. Pos. Spiller Fødselsdato (alder) Kamper Klubb
1 1GK Frode Grodås 24 oktober 1964 (alder 33) 39 Flagget til England Tottenham Hotspur
2 2DF Gunnar Halle 11 august 1965 (alder 32) 60 Flagget til England Leeds United
3 2DF Ronny Johnsen 10 juni 1969 (alder 29) 33 Flagget til England Manchester United
4 2DF Henning Berg 1 september 1969 (alder 28) 52 Flagget til England Manchester United
5 2DF Stig Inge Bjørnebye (k) 11 desember 1969 (alder 28) 62 Flagget til England Liverpool
6 3MF Ståle Solbakken 27 februar 1968 (alder 30) 34 Flagget til Danmark AaB
7 3MF Erik Mykland 21 juli 1971 (alder 26) 54 Flagget til Hellas Panathinaikos
8 3MF Øyvind Leonhardsen 17 august 1970 (alder 27) 55 Flagget til England Liverpool
9 4FW Tore André Flo 15 juni 1973 (alder 24) 25 Flagget til England Chelsea
10 3MF Kjetil Rekdal 6 november 1968 (alder 29) 66 Flagget til Tyskland Hertha Berlin
11 3MF Mini Jakobsen 8 november 1965 (alder 32) 64 Flagget til Norge Rosenborg
12 1GK Thomas Myhre 16 oktober 1973 (alder 24) 1 Flagget til England Everton
13 1GK Espen Baardsen 7 desember 1977 (alder 20) 1 Flagget til England Tottenham Hotspur
14 2DF Vegard Heggem 13 juli 1975 (alder 22) 1 Flagget til Norge Rosenborg
15 2DF Dan Eggen 13 januar 1970 (alder 28) 13 Flagget til Spania Celta Vigo
16 3MF Jostein Flo 3 oktober 1964 (alder 33) 44 Flagget til Norge Strømsgodset
17 4FW Håvard Flo 4 april 1970 (alder 28) 9 Flagget til Tyskland Werder Bremen
18 4FW Egil Østenstad 2 januar 1972 (alder 26) 13 Flagget til England Southampton
19 2DF Erik Hoftun 3 mars 1969 (alder 29) 1 Flagget til Norge Rosenborg
20 4FW Ole Gunnar Solskjær 26 februar 1973 (alder 25) 13 Flagget til England Manchester United
21 3MF Vidar Riseth 21 april 1972 (alder 26) 4 Flagget til Østerrike LASK Linz
22 3MF Roar Strand 2 februar 1970 (alder 28) 5 Flagget til Norge Rosenborg

EM i fotball 2000[rediger | rediger kilde]

Hovedtrener: Nils Johan Semb

Nr. Pos. Spiller Fødselsdato (alder) Kamper Klubb
1 1GK Thomas Myhre 16 oktober 1973 (alder 26) 10 Flagget til England Everton
2 2DF André Bergdølmo 13 oktober 1971 (alder 28) 24 Flagget til Norge Rosenborg
3 2DF Bjørn Otto Bragstad 5 januar 1971 (alder 29) 11 Flagget til Norge Rosenborg
4 2DF Henning Berg (k) 1 september 1969 (alder 30) 70 Flagget til England Manchester United
5 2DF Trond Andersen 6 januar 1975 (alder 25) 8 Flagget til England Wimbledon
6 3MF Roar Strand 2 februar 1970 (alder 30) 23 Flagget til Norge Rosenborg
7 3MF Erik Mykland 21 juli 1971 (alder 28) 72 Flagget til Hellas Panathinaikos
8 3MF Ståle Solbakken 27 februar 1968 (alder 32) 57 Flagget til Danmark Aalborg BK
9 4FW Tore André Flo 15 juni 1973 (alder 26) 48 Flagget til England Chelsea
10 3MF Kjetil Rekdal 6 november 1968 (alder 31) 83 Flagget til Norge Vålerenga
11 3MF Bent Skammelsrud 18 mai 1966 (alder 34) 35 Flagget til Norge Rosenborg
12 1GK Frode Olsen 12 oktober 1967 (alder 32) 14 Flagget til Spania Sevilla
13 1GK Morten Bakke 16 desember 1968 (alder 31) 1 Flagget til Norge Molde
14 2DF Vegard Heggem 13 juli 1975 (alder 24) 18 Flagget til England Liverpool
15 3MF John Arne Riise 24 september 1980 (alder 19) 5 Flagget til Frankrike Monaco
16 2DF Dan Eggen 13 januar 1970 (alder 30) 17 Flagget til Spania Deportivo Alavés
17 4FW John Carew 5 september 1979 (alder 20) 12 Flagget til Norge Rosenborg
18 4FW Steffen Iversen 10 november 1976 (alder 23) 15 Flagget til England Tottenham Hotspur
19 3MF Eirik Bakke 13 september 1977 (alder 22) 5 Flagget til England Leeds United
20 4FW Ole Gunnar Solskjær 26 februar 1973 (alder 27) 30 Flagget til England Manchester United
21 3MF Vidar Riseth 21 april 1972 (alder 28) 25 Flagget til Skottland Celtic
22 2DF Stig Inge Bjørnebye 11 desember 1969 (alder 30) 71 Flagget til England Liverpool

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «1920 Summer Olympics: Football, Men». Olympedia. Besøkt 2. september 2020. 
  2. ^ a b «1936 Summer Olympics: Football, Men». Olympedia. Besøkt 14. september 2020. 
  3. ^ «Norges 22 spillere til verdensmesterskapet anmeldt». Aftenposten (norsk). 25. mai 1938. s. 10. Besøkt 14. juli 2010. 
  4. ^ «Våre 14 verdensmesterskapsspillere uttatt». Aftenposten (norsk). 1. juni 1938. s. 10. Besøkt 14. juli 2010. 
  5. ^ «1952 Summer Olympics: Football, Men». Olympedia. Besøkt 28. september 2020. 
  6. ^ «1984 Summer Olympics: Football, Men». Olympedia. Besøkt 28. september 2020.