Squash (sport)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Squash-racket og ball

Squash eller skvåsj er en innendørs racketsport. Navnet viser til den myke ballen som brukes i dette spillet.

Squash spilles vanligvis av to spillere, men også noen ganger av fire i doublekamper. Squash spilles i innendørs baner som har fire vegger, og med standardiserte racketer og en liten, hul, gummiball. Squash regnes som en meget fysisk krevende sport. Det er ikke uvanlig å forbrenne 700–1000 kilokalorier i løpet av en times spill.

Regler (kort)[rediger | rediger kilde]

Kort fortalt så slås ballen mot frontveggen, eventuelt via en annen vegg. Ballen må treffe nedenfor de øvre vegglinjene. På frontveggen må den også treffe over platen (når det serves, over servelinjen). Dersom platen treffes gir den gjerne fra seg en lyd. En kamp består av 3 eller 5 games.

En slagveksling innledes med at den ene spilleren server med å slå ballen direkte mot frontveggen fra den ene siden av banen over til motstanderen på den motsatte siden. De etterfølgende slagene må slås direkte mot frontveggen eller via de andre veggene. En spiller må senest returnere ballen før den treffer gulvet for andre gang. Slagvekslingen avgjøres til en spillers fordel, når det ikke lykkes motstanderen å returnere ballen korrekt til frontveggen.

Poengtelling[rediger | rediger kilde]

Fra og med høsten 2008 spilles squash i Norge etter følgende poengsystem:

Systemet er point-a-rally også kjent som det systemet PSA bruker. Det spilles med poeng på alle baller. Det spilles opp til 11, men blir stillingen 10-10 skal det spilles videre til en av spillerne vinner med 2 overskytende poeng, f.eks. 17–15. Det spilles best av 5 game.

Tidligere har det vært slik at man spiller til ni poeng og at det kun er mulig å vinne poeng på egen serve.

Squashbane i bruk.

Bane og utstyr[rediger | rediger kilde]

En squashbane til singlebruk er 9,75 meter lang og 6,40 meter bred. Frontveggen måler i høyden 4,75 meter, bakveggen 2,13 meter. Double spilles enten på en single-bane eller på en doublebane, som er ca. en meter bredere.

En squashracket ligger i størrelse og vekt mellom en badmintonracket og en tennisracket. Normalt er den ca. 65 cm. lang og veier 110–180 gram.

Squashballer som benyttes av erfarne spillere og til turneringer, er markert med en eller to gule prikker, veier 24 gram og er 4 centimeter i diameter. Til nybegynnere og mindre erfarne spillere finnes det baller med blå, hvite og røde prikker, som er bedre sprett i og dermed gir spillerne bedre tid til å nå ballen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

I Norge er squashklubbene organisert i under Norges Squashforbund. Det er også mange spillere som er uorganiserte.

Mens det første Norgesmesterskapet i squash ble arrangert i 1978 så har Squash sin opprinnelse i England på 1800-tallet. Enkelte mener sporten oppsto som tidsfordriv i fengsler, der en ball ble kastet eller sparket opp mot en mur. Det finnes i dag squashbaner i ca. 150 land og antallet spillere på verdensbasis er av det internasjonale squashforbund blitt anslått til ca. 15 millioner. Tross dette er squash aldri blitt opptatt på det olympiske program. Grunner til dette kan være at squash har en begrenset interesse blant sponsorer, på grunn av sportens fysiske rammer som gjør den vanskelig tilgjengelig for både tilskuere og tv.

Squash var en av fem sportsgrener som IOC besluttet å "studere nærmere" for å vurdere om de skulle inkluderes i de Olympiske Leker i 2012. Men IOC besluttet å ikke inkludere noen nye idretter i lekene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]