MobyGames

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
MobyGames
URL www.mobygames.com
Kommersielt? Ja
Type nettsted Spilldatabase
Registrering Gratis
Tilgjengelige språk Engelsk
Eier MobyGames
Utgitt av MobyGames

MobyGames er et nettsted med en database som inneholder informasjon om videospill. Målet med nettstedet er å katalogisere all relevant informasjon om elektroniske spill (for data, konsoller og arkade) og å tilby denne informasjonen med en fleksibel søketjeneste.[1] Per mars 2007 inneholder denne databasen mer enn 18 000 spill på over 78 plattformer.

Oversikt[rediger | rediger kilde]

Mobygames har informasjonen lagret i en relasjonsdatabase, noe som betyr at man kan søke etter informasjon på flere måter. Databasen inneholder informasjon om spill, spillutviklere og utgivere kategorisert etter år, utgiver og plattform.

Programvaren utvikler også lister over relaterte spill. For eksempel er alle spillene i Ultima-serien i en liste. Indirekte relaterte spill grupperes også, slik som varianter av Tetris og spill basert på Simpsons.

Alle versjoner av et spill som er utgitt for flere plattformer grupperes også i en liste. Spill blir separert etter oppbygning og likheter. Dette betyr at hvis to spill deler samme navn eller er basert på samme ting, deler de samme liste bare hvis oppbygningen er lik i begge spillene. Dette betyr at for eksempel Tom Clancy's Splinter Cell utgitt på Xbox, PlayStation 2, GameCube og Windows blir separert fra Tom Clancy's Splinter Cell utgitt på Game Boy Advance og N-Gage.

Informasjon blir lagt til MobyGames på en frivillig basis. Ideen er lik en wiki, men ikke identisk. Anonyme bidrag er ikke tillatt og hvert bidrag blir bundet til en brukerkonto for verifisering av bidraget. All informasjon som er sendt inn blir derfor sjekket av brukere som har lov til å legge til informasjon før den blir lagt til i databasen. Å opprette brukerkonto er gratis og krever bare en e-post-adresse. Flere spillutviklere bidrar til databasen, slik som John Romero[2], Damon Slye[3] og Harvey Smith[4]

MobyGames' lister over utviklere, programmere, designere av spill blir hentet fra spillene i databasen. Sidene for noen utviklere har biografisk informasjon. Dette er ikke ulikt hvordan Internet Movie Database lister opp filmer, skuespillere og produksjonsstab.

Nesten all informasjon om et spill er inkludert i MobyGames. Hvert spill kan ha informasjon om handlingen, hvem som laget spillet, utgivelser i forskjellige land (mange billigutgivelser er dokumentert), bilder av spillets cover, skjermbilder, omtaler, tekniske spesifikasjoner, trivia, tips og juksekoder, reklame brukt i forbindelse med utgivelsen av spillet og lenker for å kjøpe eller å bytte til seg spillet. MobyGames tilbyr ikke nedlastbare spill, demoer eller oppgraderinger. De har heller ikke spillnyheter.

En av MobyGames' kjente egenskaper er at brukere kan vurdere spillene og gi dem poenger. Spillene med flest poeng blir satt inn i en rekke liste sortert etter sjanger, plattform, år og så videre. Det er også en liste for de 25 beste spillene.[5]

Historie[rediger | rediger kilde]

MobyGames ble grunnlagt 1. mars 1999 av vennene Jim Leonard, Brian Hirt og David Berk (som ble med 18 måneder senere, men er kreditert som en av grunnleggerne). Leonard hadde et ønske om å dele informasjon om elektroniske spill med et større publikum og ut fra dette ønsket ble MobyGames født.

MobyGames hadde den første tiden bare informasjon om spill for DOS og Windows siden disse plattformene var de eneste som grunnleggerne var kjente med. Da siden ble to år gammel, ble det lagt til støtte for flere plattformer. Først kom støtten for daværende konsoller, slik som PlayStation, og deretter ble eldre systemer lagt til. Det ble laget en underskriftskampanje for å legge til ZX Spectrum. Plattformen ble lagt til i slutten av 2004 og det er per april 2007 lagt til informasjon om over 1300 spill for denne plattformen.

I 2005 ble MSX, Amstrad CPC, TRS-80, Palm OS, Windows Mobile, Java ME, Xbox 360 og Gizmondo lagt til. I følge David Berk blir nye plattformer lagt til etter at nok informasjon om plattformen til at de kan lage det nødvendige rammeverket blir klargjort og etter at nok brukere er villige til å verifisere informasjon for spill laget for denne plattformen. I 2006 ble Ataris 8-bitplattformer, Commodore PET, Apple Macintosh, Channel F, Magnavox Odyssey, CD-i, Dragon 32/64, Magnavox Odyssey², iPod, PlayStation 3 og Wii lagt til. Systemer som BBC Micro og Sam Coupé er fremdeles fraværende.

Priser[rediger | rediger kilde]

MobyGames ble nominert for Webby Award for beste spillrelatere nettside av International Academy of Digital Arts and Sciences 11. april 2006.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.mobygames.com/info/faq
  2. ^ http://www.mobygames.com/user/sheet/userSheetId,16081/
  3. ^ http://www.mobygames.com/user/sheet/userSheetId,69674/
  4. ^ http://www.mobygames.com/user/sheet/userSheetId,9076/.
  5. ^ http://www.mobygames.com/stats/top_games/k,all_time_best/
  6. ^ http://www.webbyawards.com/webbys/current.php?season=10#webby_entry_games_related

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]