Star Wars: Dark Forces

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Star Wars: Dark Forces
UtviklerLucasArts
UtgiverLucasArts
DistributørSteam
GOG.com
Humble Store[1]
PlayStation Store
SpillmotorJedi
PlattformDOS, Macintosh, PlayStation, PlayStation Network
UtgivelseDOS
28. februar 1995
PlayStation
30. november 1996[2]
Steam
16. september 2009
PSN
29. april 2010[3]
SjangerFørstepersonsskytespill
ModusEnspiller
AldersgrenseTeen (ESRB)
Nettstedwww.lucasarts.com
Del av serien Star Wars: Jedi Knight

Star Wars: Dark Forces er et førstepersonsskytespill utviklet og utgitt av LucasArts.

Spillet ble utgitt den 28. februar 1995 for DOS og Macintosh, og den 30. november 1996 for PlayStation. Handlingen foregår i det fiktive universet Star Wars og følger karakteren Kyle Katarn, en leiesoldat for Opprøreralliansen. Handlingen i spillet er todelt, hvor den første delen går ut på å stjele planene for Dødsstjernen slik at opprørerne kan ødelegge den. Mens den andre delen går ut på å prøve å stanse et hemmelig prosjekt ved navn "Dark Trooper Project" som det galaktiske imperiet har satt i gang for å utvikle nye kampdroider og forbedret armor for stormtroopers.

Spillet fikk en oppfølger i 1997 ved navn Star Wars Jedi Knight: Dark Forces II og er en del av spillserien Star Wars: Jedi Knight.

Gameplay[rediger | rediger kilde]

Spilleren skal kontrollere Kyle Katarn fra et førstepersonsperspektiv - med fokus på kamp mot forskjellige skapninger fra Star Wars-universet, selv om spillet også inkluderer puslespill og andre problemer. Oppdragene finner sted i en rekke miljøer over hele Star Wars-universet - inkludert et Star Destroyer, en yacht tilhørende Jabba the Hutt, og må planeten Coruscant. En rekke power-ups er tilgjengelig for spilleren, inkludert skjold, våpen og ammunisjon.

Spillet har også flere ikke-kampgjenstander for å hjelpe spilleren underveis. Spilleren får muligheten til å bruke en hodelampe som lyser opp området foran spilleren, men kan også avsløre spillerens posisjon til motstandere. Spilleren kan også gå med maske for beskyttelse i områder med giftig atmosfære. Forskjellige artikler kan drives av batterier, som spilleren kan plukke opp på de forskjellige nivåene.

I slåsskamp kan spilleren bruke knyttnever, eksplosive landminer, laserpistol eller andre avstandsvåpen. Alle våpen, unntatt knyttnevene, krever ammunisjon. Spilleren har helse og skjold som kan bli skadet av fiendtlige angrep. I tillegg til kamper må spilleren også overkomme ulike fysiske hindringer, for eksempel å hoppe fra avsatser eller krysse strie elver. Dette inkluderer flertrinnsoppgaver, for eksempel labyrinter kontrollert av brytere.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien følger Kyle Katarn, en leiesoldat ansatt av Opprøreralliansen. Før spillets begivenheter forberedte Kyle seg på en karriere innen landbruk, akkurat som faren sin. Men Kyle meldte seg til alliansen, etter at foreldrene hans angivelig skal ha blitt myrdet. Kyle møter snart Jan Ors, en dobbeltagent som arbeider for opprørerne, som hadde avdekket sannheten om Kyles foreldre: Imperiet var de som fikk dem drept. Denne avsløringen fikk Kyle til å mistro imperiet, og han hoppet til slutt av for å redde Jan - som nylig hadde blitt arrestert. Når de rømmer fra imperiet sammen, begynner paret som leiesoldater. Etter hvert begynner de å ta jobber fra Opprørsalliansen, på grunn av Kyles hat mot imperiet.

Spillet begynner med at Kyle og Jan blir ansatt av Alliansen for å få tak i planene til Dødsstjernen, Empires romstasjon utstyrt med en super-laser som er i stand til å ødelegge en hel planet på et øyeblikk. Opprørerne klarer å finne en svakhet ved stasjonen, og til slutt ødelegge den. Ett år senere ansetter Alliansen Kyle og Jan igjen, denne gangen for å undersøke et angrep på en av basene deres. Kyles etterforskning avslører Dark Trooper Project, ledet av general Rom Mohc. Oppdraget hans for å stoppe prosjektet tar ham til kloakken under Anoat City, hvor han fanger Moff Rebus - en spesialist som utviklet våpnene som ble brukt av Dark Troopers.

Rebus avslører et forskningsanlegg i fjellene hvor mineraler utvinnes for Dark Troopers. Kyle og Jan får senere vite at Crix Madine, en tidligere kommandør som hoppet av til alliansen, har blitt tatt til fange av imperiet. Kyle infiltrerer et interneringssenter på Orinackra for å redde ham. Kyle undersøker også et anlegg på den iskalde planeten Anteevy, den andre fasen av Dark Trooper-produksjonslinjen. Men Kyle og Jans oppdrag blir midlertidig forhindret, når de blir tatt til fange av Jabba The Hutt, som gir økonomisk støtte til Dark Trooper Project. Etter å ha flyktet fra Jabba The Hutt, og et møte med dusørjegeren Boba Fett ansatt av general Mohc for å drepe Kyle, reiser de til Coruscant - hvor Kyle er nødt til å infiltrere et annet område.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Humble Store[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Star Wars: Dark Forces (PlayStation)». IGN. Besøkt 15. august 2013. 
  3. ^ Chen, Grace (29. april 2010). «PlayStation Store Update». PlayStation.com (US). Besøkt 10. september 2010.