Hopp til innhold

X-Wing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

X-Wing er en serie flysimulatorspill som er lagt til Star Wars-universet. I det første spillet er man pilot for opprørerne, i det andre pilot for Imperiet og i det fjerde en pilot som til slutt ender hos opprørerne. Det tredje spillet har ikke en historie og man kan spille på begge sider. Spillerne må fullføre en rekke oppdrag for å klare spillene, alt fra enkle kamper til eskortering, rekognosering og fanging av fiendefartøy.

Spillene[rediger | rediger kilde]

Det første spillet i serien, Star Wars: X-Wing, og det siste, Star Wars: X-Wing Alliance, har angrepene på den første og den andre dødsstjernen som avsluttende oppdrag. Spillene refererer til Imperiets marine istedenfor Imperiets stjerneflåte slik som filmene. X-Wing vant i 1994 Origins Award i kategorien Best Fantasy or Science Fiction Computer Game of 1993.

Størsteparten av spillene hadde stemmer for karakterene (noe som var uvanlig da X-Wing og TIE Fighter kom ut) og håndtegnede (og rendrede) mellomsekvenser som ble laget for viktige scener i historien, skjønt disse ikke er like omfattende som sekvensene i Wing Commander-serien som X-Wing-serien har lånt en del fra. Spillene har også musikk fra den originale trilogien (episode 4–6) så vel som spesialkomponert musikk som reagerer på det spilleren gjør i spillet takket være iMUSE-motoren.

X-Wing[rediger | rediger kilde]

Hovedartikkel: Star Wars: X-Wing.

X-Wing (1993) begynner, sannsynligvis, noen få måneder før Et nytt håp og det har en historie i tre deler. Spillet går ut på å hjelpe opprørerne med å angripe Imperiets styrker, utføre rekognosering og finne planene for dødsstjernen, noe som den andre delen av historien fokuserer på. Spilleren må så hjelpe til med å levere planene til prinsesse Leia Organa og spillet avsluttes med at man kjemper i slaget om Yavin. Den tredje delen av historien handler om at opprørerne prøver å finne ut hvor dødsstjernen befinner seg mens planene blir levert til lederne for opprørerne (dette betyr at den tredje delen derfor mest sannsynlig skjer over en uke).

Utvidelsespakkene – Imperial Pursuit og B-Wing – fokuserer på at opprørernes flåte evakuerer Yavin etter ødeleggelsen av dødsstjernen og å beskytte flåten mens de leter etter en ny base. Spillet slutter med at opprørerne ankommer hoth-systemet hvor de setter opp en ny base rett før hendelsene i Imperiet Slår Tilbake.

Historien har en potensiell feil. Hendelsene i tre oppdrag finner sted nær Corsuscant, Imperiets hovedplanet, og det er usannsynlig at opprørerne kunne ha bevegd seg så nær den planeten uten å ha blitt fanget. Dette kan bety at Coruscant ikke hadde blitt den offisielle hovedplaneten for Imperiet da spillet ble laget, eller at utviklerne for X-Wing ikke visste om det. Feilen er ikke rettet i noen av utvidelsespakkene eller senere utgivelser av spillet, men den har blitt korrigert i oppfølgeren Star Wars: TIE Fighter.

TIE Fighter[rediger | rediger kilde]

Hovedartikkel: Star Wars: TIE Fighter.

TIE Fighter (1994) fortsetter historien rett etter slaget om Hoth. Historien i spillet (inkludert utvidelsespakkene) har 13 deler. Spilleren blir først satt til forskjellige oppgaver rundt om i galaksen, slik som å hjelpe med å beskytte en romstasjon under konstruksjon blant de ytterste systemene til å stoppe en krig mellom to planeter og jakte på pirater. Spillet skifter senere fokus til en trussel innad i Imperiet fra to admiraler. Den ene tilbyr opprørerne sine tjenester og den andre prøver å ta over makten fra keiser Palpatine. Noen oppdrag i spillet har spesielle, sekundære mål som øker spillerens ankjennelse hos keiseren. Det ble utgitt en utvidelsespakke for spillet – Defender of the Empire – og det var planlagt en pakke til som skulle hete Enemies of the Empire. Den ble dog ikke utgitt, men senere inkludert på CD-ROM-versjonen av spillet sammen med den første pakken. Den andre utvidelsespakken slutter rett etter slaget om Endor fra Jediridderen vender tilbake. Mange kjente karakterer dukker opp i TIE Fighter Blant annet Mon Mothma, Palpatine, admiral Thrawn og Darth Vader som kjemper på spillerens side i et oppdrag.

Hovedpersonen i TIE Fighter er Maarek Stele. Navnet er dog ikke nevnt i spillet, bare i den offisielle strategiguiden. TIE Fighter hadde avansert grafikk for sin tid, blant annet gouraudskyggelegging som gjør at polygonmodellene ser mer realistiske ut. Man hadde også et avansert målsystem hvor man kunne se hvor målet befant seg.

Bortsett fra de vanlige skipene fra filmene (TIE fighter, TIE Bomber og TIE Interceptor), kunne man også fly nye skip med skjold, andre våpen og overlyshastighet. Disse skipene heter Cygnus Assault Gunboat, TIE Advanced Avenger, TIE Defender (også lagt til i Star Wars: Essential Guide to Vehicles) og Cygnus Missile Gunboat (i Defender of the Empire og Enemies of the Empire). Pussig nok kan man ikke fly Darth Vaders TIE Fighter (TIE Advanced x1) fra Et nytt håp og X-Wing i spillet. Når man kommer til den femte delen av historien har de nye skipene avløst skipene kjent fra filmene. Dette resulterer i at spillet blir mer likt X-Wing siden oppdragene ikke lengre består av store angrep med mange erstattbare skip (slik som Imperiet gjorde når det var mest mektig), og spilleren ikke har fordelen av andre på sin side. Dette kan forklares med at spilleren blir en del av en spesiell gruppe ledet av Thrawn, hvis hovedoppdrag er å drepe forræderen Zaarin.

TIE Fighter og utvidelsespakken Defender of the Empire introduserer mange skip og andre romfartøy som aldri dukker opp utenfor X-Wing-serien. For eksempel romplattformer, Mon Calamari Light Cruiser, R-41 Starchaser og T-Wing.

X-Wing vs. TIE Fighter[rediger | rediger kilde]

Hovedartikkel: Star Wars: X-Wing vs. TIE Fighter.

X-Wing vs. TIE Fighter (1997) er litt annerledes enn de andre spillene i serien. Det var laget for flerspillermodus og enspillermodus består av oppdrag som ikke er satt sammen av en historie eller et scenario. Det er heller ingen mellomsekvenser. X-Wing vs. TIE Fighter ble også kritisert fordi modellene var de samme som i det da gamle TIE Fighter. Den eneste forskjellen var overflateteksturer. Siden historiedelen fra de to første spillene var det de fleste spillerne likte mest, innså LucasArts at å fjerne dette aspektet var en feil og de ga ut utvidelsespakken Balance of Power som inkluderer en historie med en serie oppdrag for både Imperiet og opprørerne og mellomsekvenser slik som i de to første spillene.

X-Wing Alliance[rediger | rediger kilde]

Hovedartikkel: Star Wars: X-Wing Alliance.

X-Wing Alliance (1999) blander sammen forbedringene gjort i de nye versjonene av X-Wing og TIE Fighter og har en lengre og mer kompleks historie som foregår før og i løpet av Imperiet slår tilbake og Jediridderen vender tilbake. Spilleren er Ace Azzameen, det yngste medlemmet av Azzameenfamilien som eier et transportselskap. De første oppdragene består i å jobbe for familien og familiens konflikt med konkurrenten Viraxo. Den andre delen handler om Aces karrière som frilanspilot for opprørerne. I det siste oppdraget får man fly Millennium Falcon i slaget om Endor.

Samlerutgaver[rediger | rediger kilde]

Collector's CD-ROM — Både X-Wing og TIE Fighter ble utgitt på CD-ROM etter sine originale utgivelser. CD-versjonene inkluderte utvidelsespakkene og andre forbedringer. X-Wing ble oppdatert til å bruke TIE Fighters forbedre spillmotor og det ble også lagt til stemmer for alle karakterene. TIE Fighter ble oppdatert til å kunne kjøre i 640x480 (i motsetning til 320x200 som originalversjonen kjørte i) og det fikk også stemmer lagt til for alle karakterene. Begge spillene fikk også noen bonusoppdrag lagt til som man kunne spille utenom den vanlige historien. I 2000 ga LucasArts også ut en samleutgave som inneholdt X-Wing vs. TIE Fighter og Balance of Power.

X-Wing Collector Series: — I 1998 ble X-Wing og TIE Fighter igjen oppgradert og utgitt. Denne gangen ble de oppgradert til å bruke samme spillmotor som X-Wing vs. TIE Fighter og de ble laget for å kjøres i Windows. En demoversjon av X-Wing vs. TIE Fighter kalt Flight School var også inkludert.

X-Wing Trilogy: — I 2000 ga LucasArts ut denne pakken som inneholdt det samme som X-Wing Collector Series og fullversjonen av X-Wing Alliance.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata