Vaskeri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vaskeri er betegnelsen på en bedrift som leverer tekstilservice og /eller vaskeritjenester. Det finnes mange ulike vaskerier, fra små virksomheter til store prosessindustrivirksomheter.

Vaskerier utfører industrivask av kundens egne tekstiler, som sengetøy, håndklær og arbeidstøy, men også vask av bekledningsartikler, duker, gardiner og annet for individuelle kunder.

Vaskeritjenester er et av fagene som var regulert i henhold til Lov om fagopplæring i arbeidslivet, som ble opphevet i 1998.[1]

Faget heter Vaskerifaget og yrkestittelen er vaskerioperatør.[2][3] Formell fagkunnskap dokumenteres med fagbrev.[2][3]

Noen bedrifter tilbyr såkalt tekstilservice, som betegner et komplett serviceprogram for storkunder. Tekstilservice innebærer at bedriften driver utleie og vask/finishering av tekstiler, arbeidstøy, matter, mopper og lignende, samt utfører komplettering av beholdning, reparasjoner, individuell oppfølging av personlig arbeidstøy, vask og transport til/fra kunden. Kundene er ofte ulike former for industri- og off-shore-virksomhet, hoteller, restauranter, sykehus og institusjoner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lov om fagopplæring i arbeidslivet». lovdata.no. Lovdata. Besøkt 24. november 2022. 
  2. ^ a b «Vaskerioperatør». Utdanning.no. Besøkt 24. november 2022. 
  3. ^ a b «Vaskerioperatør (fagbrev)». vilbli.no - Videregående opplæring. Fylkenes informasjonstjeneste for søkere til videregående opplæring. Besøkt 24. november 2022.